このキャンペーンは終了しました

天草に核のゴミを一切持ち込まないことを要請します。

1,382人の賛同者が集まりました

(ENGLISH BELOW)

天草は、九州の西部、熊本県、長崎県、鹿児島県沖に位置する人口13万人弱の諸島です。美しい青い海に数々の島が浮かび、それらを結ぶ橋とともに素晴らしい自然の景観を描いています。

東シナ海を望む夕陽の美しさやイルカウォッチングなど海に囲まれた島ならではの魅力はもちろんのこと、世界文化遺産の﨑津集落、南蛮文化、キリシタン殉教の歴史や日本一の陶石の産地、日本最大級といわれる肉食恐竜の化石が発見された島としても知られています。

そのような美しい天草で、昨年10月30日、原子力発電環境整備機構(NUMO)による高レベル放射性廃棄物の地層処分*についての説明会がで実施されました。

(*原⼦⼒発電に伴って発⽣する「⾼レベル放射性廃棄物」を、地中に埋めて処分する⽅法)

天草での説明会参加者は84人。天草での説明会以前に全国で109回説明会が実施されましたが、北海道での参加者52人を大きく上回る過去最多の参加者数となり、参加者のほとんどが天草での地層処理に反対でした。

この結果を受けて、公に天草での地層処分反対の意思表示をしようと署名活動を始めました。集まった署名は、紙面の署名用紙とまとめて天草市長、上天草市長、苓北町長に提出する予定です。

安心、安全な天草を次世代に受け継ぐためにも署名活動にぜひご協力をお願いいたします。

On October 30th, 2019, Dialogue-Based Explanatory Meetings on final geological disposal of high-level radioactive waste was held in Amakusa city in Kumamoto Prefecture, Japan, by Nuclear Waste Management Organization of Japan (NUMO).

This dialogue-based meeting has been held by NUMO in response to the publication of the Nationwide Map of Scientific Features for Geological Disposal by the Japanese government in 2017 to provide the public with information on the geological disposal project.

Amakusa is a series of islands off the west coast of Kyushu, which is also known as Dolphine Island. About 200 wild dolphins live in the beautiful waters off the shores of Amakusa Islands. In 2018, Sakitsu area in Amakusa, along with the Nagasaki Regions was registered on UNESCO World Heritage as it has a long history of secret Christians.

Please sign this petition to keep pressure on the Mayors of Amakusa-city, Kami-Amakusa city, and Reihoku town, the Prefectural Governor and the local Members of the Diet for preserving the beautiful natures and our health in these small treasure islands.

今日:妙さんがあなたを必要としています

宮崎 妙さんは「【最終日!】天草市長、上天草市長、苓北町長: 天草に核のゴミを一切持ち込まないことを要請します。We strongly oppose the geological disposal of high-level radioactive waste in Amakusa, Japan.」キャンペーンにあなたの手伝いも必要としています!妙さんと1,381人の賛同者と一緒に賛同しましょう。