このキャンペーンは終了しました

昭和の文化財 青部小学校をいかしたい 町長へ思いを伝えるキャンペーン Preserving Aobe Primary School, the historical site

276人の賛同者が集まりました

昭和27年(1952年)に建てられた静岡県榛原郡川根本町青部駅の近くに残る旧青部小学校が取り壊しの危機を迎えています。(青部セミナーハウス、和光大学セミナーハウスなどとも呼ばれていた場所です)

Aobe Primary School building is build in 1952, located in a quite little town called Aobe.  The owner, Kawanehon-town has plan to demolish the historical building at the moment.

昭和43年(1968年)に過疎で廃校になるまで、多い時には100人以上の生徒が通っていたという、昭和の歴史の文化財です。

Since the school closed on 1968 due to the depopulation of the area, it once had over 100 students, and the building has continued being loved by the community, and tourists for it's look and historical value of Showa era.

残念ながら、現在この学校が取り壊される計画が持ち上がっています。その使い道はダムの堆積土砂置き場とのこと。土砂を置くためにこの素敵な建物が壊されてしまうのはあまりにも悲しすぎると思いませんか?

Against the multiple value of the building, the town has a plan to demolish it to use the land as sand depot. Isn't it very unfortunate that to lose the historical and memorial site?

この学校が経つ青部地区は過疎化が深刻な問題になっています。青部地区はアクセスがしにくい立地であったため大井川鉄道ファンの撮影の穴場として親しまれておりました。また、その地形から日本古来の言語が今でも残っているなど、面白い一面もあります。

Aobe and surrounding area have been facing a big problem: serious depopulation. One of the reasons can be because of inconvenience of the transport. On the other hand, it made Aobe popular for it's scenery which has not been changed for many decades, and as a "secret photo shooting spot" for serious photographers. In addition to that, dialect of the area contains some ancient Japanese words due to the geographic condition.

また周囲は自然に溢れており、川遊びや魚釣り、山歩きやお茶畑の中の散歩など、ゆったりとした贅沢な時間を過ごすことができる場所です。

In Aobe, you will also enjoy luxurious relaxing time by walking between tea plantations, bamboo forests, mountain hiking, swimming in Ooi river, fishing and more.

この青部小学校はこの町の文化的資源としての可能性を秘めた建物なのです。実際、映画やドラマのロケ地として利用されたことも幾度もあります。

I strongly believe that the school building has been one of the cultural landmark of the town, and should continue to be. In fact, there has appeared in several films and TV dramas.

しかも今後は国道やトンネルの開通が予定されており、アクセスが格段に良くなります。

In addition to that, the government is currently building roads and a tunnel for much better access to the town, and will be completed near future.

今は亡き祖父母が青部に住んでいたこと、父やその兄弟が通った小学校であるという思い入れもありますが、何よりも現代には無いこの優しい佇まいに魅力を感じている一人です。

I got heartbroken when I heard the news that the town is going to demolish the school, which is very special place for me. Of cause one of the reasons are the cultural aspect of the building but I also have a personal attachment to Aobe's scenery. As it was my father's hometown, I spent lots of time playing around the school during school holidays with my sister and cousins, and made so many beautiful memories with my grand parents.  It's just like the time has stopped in the area, you can still feel the early Showa era atmosphere.

周りの景色と調和した、優しさ漂う佇まいをみなさんと共有できるよう、取り壊し計画をやめていただきたい。そんな願いを込めてこのキャンペーンを立ち上げさせていただきました。どうぞご協力をお願いいたします。

I wish to share this special scenery and atmosphere with you. For that, we need your support for preserving the building. Please support this campaign through this petition and by visiting our Facebook, and actual site. Thank you.

Map of Old Aobe Primary School and the sightseeing spot around the area 旧青部小学校と青部の見どころマップはこちらから:https://www.google.com/maps/d/u/1/edit?usp=sharing&mid=1vYuevIrRcSG0W92WUjY-0U_Dbj4

直接町長へこの件に関するご意見を送ってくださる方は、こちらからお願いいたします。「町長へのご意見箱」https://www.town.kawanehon.shizuoka.jp/cgi-bin/inquiry.php/1

今日:Satokoさんがあなたを信じています

Matsuoka Satokoさんは「川根本町: 昭和の文化財、青部小学校をいかしたい Kawanehon-town: Preserving the historical site」キャンペーンにあなたの手伝いも必要としています!Satokoさんと275人の賛同者と一緒うに賛同しましょう。