山形県の登録有形文化財を守りたい

0 人が賛同しました。もう少しで 200 人に到達します!

土蔵と店舗等が国の登録有形文化財に指定されている創業135年(明治18年創業)の老舗漬物店「丸八やたら漬」が廃業を決め、土地は東京のマンション事業者へ売却の予定という報道を耳にしました。

登録有形文化財は維持管理費の問題から、全国でも解体を余儀なくされる場合も多いそうですが、山形県は文翔館を始め、明治大正の景観を現在まで大事に守ってきました。

近年では、後世に文化を伝えるだけではなく、明治維新を題材にした映画のロケ地等に使用され、県外から観光客を呼び込む大切な山形県の資産として見直されております。

したがって、出来る事ならマンションを建設する事なく、山形県で維持管理もしくは施設を再利用いただける企業への売却を行い、貴重な景観を守っていきたいという思いで、この度微力ながらキャンペーンを開始いたしました。

何卒、皆様のお力添え賜りたく存じます。

The well-established pickle store "Maruhachi Yatara-zuke", founded in 135 years (founded in 18th year of Meiji), whose storehouses and stores are designated as registered tangible cultural properties of the country, decided to close the business and sell the land to a condominium operator in Tokyo. I heard the news.

It is said that registered tangible cultural properties are often dismantled all over the country due to the problem of maintenance costs, but Yamagata Prefecture has carefully preserved the scenery of the Meiji and Taisho era, including the Bunshokan.

In recent years, it has been used not only to convey the culture to posterity, but also as a filming location for movies with the theme of the Meiji Restoration, and has been reviewed as an important asset of Yamagata Prefecture that attracts tourists from outside the prefecture.

Therefore, if possible, we would like to protect the precious landscape by selling the property to a company that can be maintained or reused in Yamagata Prefecture without constructing an apartment, and we are launching the campaign with a little effort. It was

Thank you for your cooperation.