国に東京医科歯科大学への財政支援を求めます

0 人が賛同しました。もう少しで 1,000 人に到達します!

現在、世界中が新型コロナウイルスの感染拡大の影響を受け、多くの医療従事者が最前線で感染予防や診療に取り組んでいます。人口が密集する大都市東京は、日本国内でも特に大きな影響を受け、それは今も続いています。

東京医科歯科大学は新型コロナウイルス感染克服への取り組みを最優先課題とし、重度・中等症陽性患者を多く受け入れ、治療にあたってきました。

5月6日の時点の累計で、COVID-19陽性の重症患者68人、中等症患者172人を入院として受け入れています。また、検査体制の拡充にも取り組んできました。入院患者全員にPCR検査を実施し、4月7日~4月30日にかけて職員を含めた累計検査実施数は1286件です。同時に、「簡易型人工呼吸器」や、新型コロナウイルス感染制御用の医療器具の研究開発にも取り組んでいます。また、職員の健康と安全を守るために、職員の定期的なPCRの実施やメンタルヘルスケアも行っています。このように、新型コロナウイルス感染症に対応した医療体制の構築に全学をあげて取り組んできました。

しかしながら、患者受け入れ体制構築のためのハード面の改修や、院内感染ゼロを維持するためのソフト面の改善に多くの費用がかかっています。病院の改装、医療機器、防護服、検査試薬など諸費用は莫大なものになっており、こういった支出と大幅減収に伴って、今年度102.2億円の減収が見込まれています。今後も、空調設備、陰圧装置、人工呼吸器、その他の医療材料や危険手当を含め、数億円以上の支出が見込まれています。

このように、東京医科歯科大学は人々の命と健康のため、採算度外視で新型コロナウイルス感染に正面から取り組んできました。その結果として、現在、財政的に大変厳しい状況に置かれています。そして、新型コロナウイルス感染症の診療に取り組んできた全国の医療機関でも同じようなことが起こっています。

これからも東京医科歯科大学がより良い診療、教育、研究を維持向上させ、人々の命と健康を守れるよう、以下の措置を国に求めます。

• 大学および医療機関への予算措置を求めます
     東京医科歯科大学を含む、新型コロナウイルス感染症患者を受け入れたすべての医療機関を対象に、空床確保に伴う収益減をふくめた通常収益の減少分(平常時の診療実績に基づく診療報酬請求分、その他健診等による収益等)、およびPCR検査の実施、発熱外来や帰国者・接触者外来の開設、医師・看護師等の専属スタッフの確保、危険手当等の対応、医療資材の調達等に伴う費用の増大分に対して、国が全額補償を行ってください。

Demand Japanese government for financial support to Tokyo Medical and Dental University

The world has been affected by the spread of the novel coronavirus infection (COVID-19), and lots of medical professionals are at the forefront of the infection prevention and treatment. Tokyo, the densely populated metropolitan, has been particularly affected in Japan, and it continues to this day.

Tokyo Medical and Dental University prioritized the efforts to overcome COVID-19, and have accepted and treated many severe and moderately patients.

As of May 6, the cumulative number of COVID-19-positive inpatients is 240 (68 severe patients and 172 moderate patients). We have also worked to expand our inspection system. PCR tests were conducted on all hospitalized patients, and the total number of tests performed including the staff from April 7 to April 30 was 1286. At the same time, we are also engaged in research and development of "simple ventilators" and medical devices for controlling COVID-19. In addition, in order to protect the health and safety of our staff, we carry out regular PCR and mental health care for our staff. In this way, the whole TMDU has been working on the construction of a medical system to cope with COVID-19.

However, it required a lot of cost to build the patient acceptance system and to maintain zero nosocomial infections. Expenses such as renovation of hospitals, medical equipment, protective clothing, and test reagents have become enormous. Because of these expenditures and a significant decrease in revenue, we are forecasting a finance decrease of 10.22 billion yen this year. In the future, we expect to spend more than several hundred million yen including air conditioning equipment, negative pressure equipment, artificial respirators, other medical materials and dangerous allowances.

In this way, Tokyo Medical and Dental University has been tackling COVID-19 from the front for the life and health of people, without thought of profit. As a result, we are now in a very financially difficult situation.

The same thing has happened at medical institutions across the country that have been working on the treatment of COVID-19.

We demand Japanese government financial support from the government so that Tokyo Medical and Dental University can maintain and improve better medical care, education and research, and protect people's lives and health.

• Demand financial support for universities and medical institutions
        We demand Japanese government to provide financial support to all medical institutions, including the Tokyo Medical and Dental University, that have accepted COVID-19 patients. Japanese government must provide full compensation for the decrease in normal income (due to securing a vacant floor) and the increase in cost associated with conducting PCR tests, opening fever outpatient clinics, returning patients / contacts outpatient clinics, securing exclusive staff such as doctors / nurses, danger pay, procuring medical materials, etc.