ジャック・マイヨールが愛し晩年を過ごした、館山市坂田の美しい海を守りたい。その海を育んでいる山に、これ以上の残土を埋立てるのはやめて!

千葉県知事 森田健作様
館山市の観光資源である山を埋め、住民の命を崩落の危険にさらす坂田(ばんだ)の残土処分場を これ以上許可しないでください。

館山市坂田は、千葉県の中で一番、海が美しいと思っています。
その美しい海の中は珊瑚もあり、海藻もあり、熱帯魚が舞い、イワシの群れを追うイナダの群れに囲まれる。私たちは、そんなダイナミックな自然を肌で感じられる、とても貴重で豊かな暮らしが出来ています。ちょうどここ坂田は、伝説のフリーダイバー、ジャック・マイヨールが愛した海でもあるのです。
ところが、その海を育んでいる山に、残土が運び込まれる計画を知り、

「豊かな海が台無しになる!」
「取り返しがつかない事が起こる!」
と危機感を強く感じました。

『すべての豊かな自然は、先人たちからの尊い遺産である』

そう感じているので、「もし、この自然を失ったら…」を考えると、
この自然を現在まで残してくださった、地元の先人たちに申し訳が立たない、と思うのです。
都会の建設現場などで発生したらしい、不要となり残った土である「残土」を運び込み、山へ捨てて谷あいを潰す。
この環境破壊を止められるのは、現代に生きている私たちです。先人からのバトンを後世につなぐ「責任」が、私たちにあると思いませんか?

現在、坂田の残土事業者はH23年12月~H27年12月まで許可期限の3年に1年の延長をして、計4年の事業を既に終えています。90万立米という、東京ドーム約1杯分の残土で、谷あいを丸々と埋め終えたばかりです。その土の真上に、さらに約50万立米を乗せようという「特定事業」を3年間延長する許可申請が、この5月に千葉県に提出されたところです。これ以上の自然破壊、命の危険性を高めることは、やめてほしいのです。

私たちが「残土処分場をこれ以上許可しないで!」と訴える理由は こうです。
1、残土条例では許可期限は最長4年間と制限されているのにも関わらず、更に3年間延長の申請をすることは、そもそも違法であり、論外である。
2、海辺の森林に残土処分場を作ることは自然破壊である。
(1)近年山崩れが多いが、ここも土砂崩落・流出のおそれがある。
(2)残土はたいてい出所不明の汚い土なので、山・川・海が汚れる。
3、周辺住民の唯一の生活道路であり、観光道路でもあるフラワーラインを過積載ぎみのダンプがひっきりなしに往来するのは、沿線住民にとって危険であるし、観光地としてありえない。   残土を埋立るために、木々が伐採されました。川が半分潰されました。

そこにはテナガエビが生息していたのを確認しています。一等三角点を持つ、房の大山(193m)への登山道も分断されました。過去の大戦時に造られた戦争遺跡を見ながら登れるルートがあったのに、です。

そもそも、「残土はきれいな土」という説明がされ、いかにも悪くない様に主張されます。
けれども実際には、千葉県内の残土処分場から有害物質(六価クロム、ヒ素、鉛、フッ素等)が検出されており、また、コンクリートガラ、プラスチックガラ、ガラス片、レンガ片、陶器片、鉄筋、木屑などの混入はよく見られます。きれいな土ではなく、都会で要らなくなった「ゴミ」扱いの土だということです。

残土事業者が4年間に運び込んだ土を、「どこから運び込まれた、どんな土なのか?」追跡しましたが、結局、出どころを突き止めようのない「不明な」土として終わりました。

今後、どんな有害物質が滲み出してくるか、不安です。
その時、海はどうなってしまうのか。
大好きなお魚や貝や海藻が食べられなくなるのでは…と心配です。
広島の土砂災害や、伊豆七島大島の土砂災害のように、この残土処分場の土も、豪雨に見舞われるたびに流れ出るのではないかと、ビクビクしています。
もう、これ以上、こんな苦しさや不安を積み重ねるのは耐えられません。

館山市坂田は、こんなところ→ Googlemap

Facebook : 坂田・波左間・洲崎・平砂浦の海/山の危機を知るページ

Dear Mr.Kensaku Morita,
The Governor of Chiba Prefecture Japan

Please do not permit any more expansion of the waste soil disposal site at Banda in the City of Tateyama, as it not only destroy the mountain, one of our main tourist attractions, but also poses serious threats to the wellbeing of the residents from potential landslides.

The sea of Banda in the Tateyama City is one of the most beautiful seas in Chiba prefecture. In this beautiful sea, you can see corals, seaweeds, colorful fish, and schools of sardines being chased by young Japanese amberjacks. We feel blessed to to live in the vicinity of wilderness that reminds us of how lively the nature can be. Coincidentally, this is the sea that the legendary free diver Jacque Mayol loved. What happens in the mountain affects what happens in the sea. When we discovered the plan to bring and dispose waste soil in the mountain that fosters this beautiful sea, we felt strong sense of urgency, thinking “this will ruin the beautiful sea” and “the negative impact will be irreversible.”

"The rich nature is a precious gift passed on from our ancestors."

We would feel terribly sorry for our ancestors, if we lost this rich nature that our ancestors guarded and left for us. This nature is about to be lost forever by burying its valleys with dirt and rocks excavated in construction sites in the city. We believe that it is our responsibility to stop the destruction of nature and pass it on to the future generations.

As of today, the permit for the waste soil disposal and landfilling is expired after four years of operation, initially from December 2011 for three years and then was extended to December 2015. During this period, 900,000 m3 of waste soil in total had been brought in, which is equivalent to one baseball dome full of soil. Recently, an application for a permit was made to the governor of Chiba prefecture for further disposal and landfilling of waste soil over the reclaimed valleys and mountains. If the permit was granted, the disposal operation would last for another three years. We would really hope that they would stop any further destruction of the nature and posing threats to lives.

The reasons for our appeal are as follows:
1. The regulation on waste disposal defines the maximum permit period to be 4 years. Thus, it would be illegal and not acceptable to apply for a further extension of the permit by 3 years.
2. Construction of a waste soil disposal site is destruction of nature.
 i. There have been many incidents of landslide across the country. It is reasonable to suspect the occurrence of landslides and sediment runoffs given the intensifying climate anomaly these days.
 ii. The origin of waste soil is usually unknown and likely to be contaminated. This would lead to contamination of the adjacent sea.
3. There is constant traffic of overloaded dump trucks on the only road for the residents to commute as well as for the tourists. It undermines the safety and wellbeing of the residents and its attractiveness for the tourists.

The trees have been felled to construct the landfill. Half of the river where freshwater prawn lived has been buried. The hiking route to the top of the mountain is now blocked. There we used to be able to visit old fortress built during the war to teach children about the history.

The waste soil disposal operator claims that the soil they bring is “clean” and would not be harmful in anyways. However, it is often the case with the disposal sites in Chiba prefecture to find toxic substances including hexavalent chromium, arsenic, lead, and fluoride. Similarly, you can often find debris of concrete, plastic, glass, red brick, ceramics, iron, and wood. This implies that the soil is not clean but rather mixture of wasted dirt and debris no longer wanted in the city. We tried to track down the origin of the soil brought by the waste soil disposal operator. However, it was impossible and the soil was labeled of “unknown” origin.

We are concerned about the potential contamination of the environment by the toxic substances seeping out. What would happen to the sea if it happens? We may no longer be able to eat local fish, shells, or seaweed. We are afraid of a massive landslide like the ones happened in Hiroshima and Izu-Oshima Island in the last few years. We would not want to tolerate living with such anxiety and sense of despair.

Please do not permit any more expansion of the waste soil disposal site in Banda, Tateyama City.

Follow the link to see how Banda looks like → Googlemap
Link to our Facebook page for more info:face book/bandazando

This petition will be delivered to:
  • 千葉県知事
    森田健作様
  • 廃棄物指導課残土対策班長
    駒村 勉様
  • 千葉県議会議員
    三澤智様

館山の海と山の自然を守る会 started this petition with a single signature, and now has 11,490 supporters. Start a petition today to change something you care about.