หยุดทรมานสัตว์! ปิดสนามแข่งสุนัขที่มาเก๊า

มีผู้สนับสนุน 0 คน ขออีกให้ถึง 500,000 คน!

ทุกปีจะมีสุนัขเกือบ 400 ตัว ถูกฆ่าที่สนามแข่งสุนัข Canidrome ของมาเก๊า ที่ซึ่งสุนัขมากกว่าหนึ่งตัวต้องจบชีวิตลงทุกวัน เหตุเพราะพวกมันฝีมือตกไม่สามารถลงสนามแข่งได้ บางตัวหากยังพอมีแรงแข่งไหวแล้วโชคดีแข่งชนะตัวอื่น ก็ไม่ได้หมายความว่าจะได้รับการเลี้ยงดูอย่างดี เพราะมักได้รับบาดเจ็บจากการแข่งขัน และถูกปล่อยทิ้งไว้ตามยถากรรม

สุนัขนับไม่ถ้วนถูกทรมาน เจ็บเกือบตายหลังการแข่งแต่ละวัน บางตัวกล้ามเนื้อฉีกจากการวิ่ง มีบาดแผลจากของมีคม แผลติดเชื้อ มีหลักฐานพบ ‘เจ้าสายฟ้า’ ตายหลังลงเเข่งเพราะทนพิษบาดแผลบาดเจ็บจากการวิ่งไม่ไหว สภาพอันน่าเวทนาของเจ้าสายฟ้าคือท้องบิดทบกัน 180 องศา

ส่วน ‘เจ้าบรู๊คลิน’ ซึ่งอายุเพียง 4 ปี ก็ล้มลงขณะวิ่งแข่งเมื่อวันที่ 5 พ.ค. 2012 มีเอกสารบันทึกว่าบรู๊คลินบาดเจ็บ ตามตัวมีแผลเหวอะหวะ และแข่งครั้งนี้มันก็แพ้อีก แพ้ได้ที่ห้าหรือแย่กว่ามาติดกันสี่รอบแล้ว

หนังสือพิมพ์ท้องถิ่นรายงานว่า สุนัขที่เริ่มจะหมดแรงวิ่งแล้วแพ้ติดกันห้าครั้งจะถูกฆ่าอย่างไร้ความปราณี ไม่มีโปรแกรมส่งต่อหาผู้เลี้ยงดูสุนัขที่วิ่งต่อไปไม่ไหว เจ้าหน้าที่ที่เกี่ยวข้องในมาเก๊ารายงานว่า ไม่มีสุนัขตัวไหนได้มีชีวิตอยู่เกินสามปี

และไม่มีสุนัขตัวไหนได้ออกจากสนามแข่ง Canidrome หากไม่ใช่ร่างไร้วิญญาณ

เราต้องหยุดความโหดร้ายนี้! แย่มากที่มาเก๊ายังเปิดสถานที่แบบนี้ไว้ดึงดูดนักท่องเที่ยว ทั้งๆ ที่มีการทารุณสุนัขเกิดขึ้นทุกวัน หลายประเทศที่เคยจัดกิจกรรมในลักษณะเดียวกันนี้ก็ต่างยกเลิกกันไปหมดแล้ว เหลือแค่มาเก๊าเป็นประเทศสุดท้ายในเอเชีย

...แต่เรายังมีหวัง เพราะใบอนุญาตให้เปิดสนามแข่ง Canidrome กำลังจะหมดอายุสิ้นปีนี้ มาช่วยกันบอกรัฐบาลมาเก๊าไม่ให้ต่อใบอนุญาตนี้ พร้อมทั้งยกเลิกสนามแข่งสุนัขเป็นการถาวร

ความโหดร้ายนี้ต้องหยุด! โปรดอ่านจดหมายฉบับนี้ ที่ส่งถึงผู้นำมาเก๊าเรียกร้องให้รัฐบาลปิดสนามแข่งสุนัข Canidrome และโปรดร่วมลงชื่อสนับสนุนเพื่อช่วยกันหยุดความโหดร้ายนี้

----------------

383. This is the number of dogs that were killed in one year at Macau’s infamous greyhound racing track, the Yat Yuen Canidrome. That’s more than one dog every day. Many are executed for underperforming; those lucky enough to win their races meet a different fate -- fatal injury or illness due to the deplorable conditions they’re forced to live in.

I run an animal rescue organization called Anima here in Macau, an island off the coast of mainland China, and the carnage that takes place at the Canidrome is a source of deep sadness and shame for me. But there’s hope -- the Canidrome’s racing license is set to expire this year. I’m working with U.S.-based greyhound advocacy group GREY2K USA Worldwide to convince the government of Macau to permanently end this horrific animal abuse. Can you help us?

Tell Macau not to renew the license of the Canidrome racetrack, where every single greyhound either dies from terrible injuries, or is killed for running too slowly.

And before they die, these greyhounds suffer terribly. On just one racing day recently, greyhounds at the Canidrome suffered torn muscles, cuts, infections, and one dog named “Speed Baby” had his stomach twisted more than 180 degrees during a race. He later died from intestinal damage.

Macau's leaders care a lot about how the rest of the world sees them. More than half of the island’s economy — and 70% of the government’s revenue — comes from international tourism.  If the world speaks up against the Canidrome’s outdated and barbaric treatment of these animals, Macau's government has to listen.

There’s a reason the Yat Yuen Canidrome is the only remaining greyhound racetrack in all of Asia. Other countries have woken up to the horrendous abuse involved in this pastime, and they’ve decided not to stand for it. Please help me call on the government of Macau to join them and make the humane choice to end greyhound racing here, too.

Sign my petition, and help stop the Canidrome racetrack from racing hundreds of greyhounds to death each year.

Truly,

Albano Martins