اتحاد برای گردشگری پایدار

0 have signed. Let’s get to 7,500!

جناب آقای دکتر تیموری

معاون محترم گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور

موضوع: ارائه نقد توام با پیشنهاد برای کیفیت بخشی به نظارت بر گشتها و پایان دادن به بیصاحبی عرصه های طبیعی ایران

با سلام و احترام

مکتوبه حاضر به امید اینکه صنعت گردشگری را وارد دوران جدیدی کند خدمت حضرتعالی ارسال میگردد.

این روزها عرصه های مختلفی از طبیعت ایران که دارای ظرفیتهای گردشگری و میراثی است از مشکلات تکرار شونده ای در رنج و خسران است که به شدت ایران دوستان و اهالی علم گردشگری پایدار را تحت هجر قرار داده.

برگزاری جشنها و تورهای رنگ بازی، سفرهای بی ضابطه آفرودی با هزاران اشکال علمی و عملی در اجرا، سفرهای خارج از تعاریف امروزی و علمی گردشگری مانند مقاصد اکوتوریسمی مدیریت شده، ظرفیت برد مناطق، گردشگری اجتماعمحوراز این دست هستند و همینطور بهرهبرداری مصرفی از طبیعت و حتی آثار میراثی ثبت شده مثل قله دماوند، چشمه باداب سورت، غار رودافشان، دره رغز و انباشت زباله و نرخ بالای حوادث در آنها، از مصادیق اصلی این شکل از رشد منفی گردشگری است.

از آنجا که شما دارای سابقه و دانش مرتبط در این حوزه هستید از اطاله کلام پرهیز داشته و به سراغ نتایج دیگر رشد گردشگری در شرایط فعلی مثل ایجاد زخمهای فرهنگی، نابرابری اجتماعی و اقتصادی، بحرانهای محیط زیستی و حفاظتی، ایجاد شکافهای ایدئولوژیک بین ارکان و متولیان جامعه در مورد صنعت گردشگری و از همه بدتر عدم انتفاع دولت از پرداخت مالیات فعالان اینچنینی نمیرویم.

حال برون رفت از شرایط فعلی راهکارهای سهل اما ممتنعی دارد؛ دو مورد عملیاتی که قبل از هر چیز به ذهن میرسد و ردپای آن در تاریخ کشورهای پیشرو گردشگری وجود دارد را مورد اشاره قرار میدهیم:

ایجاد سامانه ملی نظارت بر گشتها؛ این سامانه میتواند تمامی اطلاعات یک تور را در خود ذخیره و ارائه نماید و حتی قابلیت تحلیل آماری خوبی را به وجود آورد برای مثال اطلاعات آژانس مسافرتی تور پرداز، اطلاعات قرارداد و لیست بیمه، اطلاعات راننده و سوابق آموزشی و حرفه ای ایشان، اطلاعات راهنما و سوابق آموزشی، بازآموزی، تخصصی و اجرایی ایشان، اطلاعات مسیر سفر، اقامتگاهها و واحدهای پذیرایی و حتی اطلاعات مسافرین داخلی، خارجی یا ورودی.
حال عطف به شعار جهانی امسال گردشگری و با توجه به قابلیتهای دنیای تکنولوژی، دیجیتالیزه کردن این فرآیند و قرار دادن امکان رصد شدن این سامانه توسط ارگانهای امنیتی، نظامی، انتظامی، راهور و حفاظتی مانند سازمان حفاظت از محیط زیست میتواند توان نظارتی و در صورت لزوم برخورد بازدارنده با فعالیتهای زیرزمینی و غیراصولی که حکم قاچاق در گردشگری را دارند، بالا ببرد.

از دیگر فواید وجود چنین سامانهای، تحلیل جغرافیای رفتار گردشگران در مناطق مختلف کشور در فصول سفر میباشد.

احیای کمیته ملی طبیعتگردی یا کارکردی و یا اداره جدیدی که رسالت آن جلوگیری از بروز تراژدی منافع عام در ظرفیتهای گردشگری طبیعی باشد.
 آنچه امروز در قالب لشکرکشی علاقمندان آفرود به اثر طبیعی ملی لوت حادث میشود ناشی از بیصاحبی عرصه های ملی دارای ظرفیتهای گردشگری طبیعی است، صعود به قله دماوند، دره نوردی، جنگلهای حرا و معیشتهای مبتنی بر گردشگری در آنها همه مثالهای دیگری از این مشکل هستند.

عدم وجود قوانین و حتی برخی از تضادها در قوانین جاری در سازمانهای متولی عرصه های ملی باعث شده تا تسری علم مدیریت مقاصد گردشگری و نتایج آن یعنی پدید آمدن مقاصد مبتنی بر علم مدیریت تلفیقی و اجتماع محور با لکنت های زیادی روبه رو باشد.

لذا سعی کردیم علاوه بر نقد عملکرد نظارتی و بالادستی معاونت گردشگری در گذشته و عارضه یابی مشکلات فعلی، راهکارهای اجرایی و موجود را هم متذکر شویم. در ادامه اعلام میداریم سعی کرده ایم این نقادی از عملکرد دولت و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و خصوصا معاونت تحت مدیریت شما از اصول نقد صحیح و ارائه راهکار بهره برده باشد و بدانید امضا کنندگان نامه آماده همکاری به نفع حفاظت و صیانت از طبیعت ایران در حوزه دانشی و عملکردی خود هستند.