چرا کمپرسور کولر گازی صدا می دهد

0 have signed. Let’s get to 100!

در این مقاله از مجله دماپویا علت صدای زیاد کمپرسور کولر گازی را مورد بررسی قرار می دهیم. تمامی مدل های کولر گازی از کنار هم قرار گرفتن اجزا و قطعات ریز و درشتی شکل گرفته اند، که هماهنگی بین این اجزا سبب عملکرد صحیح دستگاه می گردد. در این بین یکی از مهم ترین اجزای بکار رفته که نقش عمده ای در سیستم های تهویه مطبوع به همراه دارد کمپرسور کولر گازی می باشد.

در ابتدا بهتر است نگاهی به نحوه عملکرد کولر گازی داشته باشیم. این سری از سیستم های تهویه مطبوع به طور عمده از دو بخش مجزا تشکیل شده اند که دلیل نامگذاری آنها به اسپلیت هم به همین جهت می باشد. بخش داخلی یا همان اواپراتور به وسیله ی لوله های رابط به کندانسور متصل بوده و از این طریق در حال تبادل انرژی هستند. اسپلیت ها به دلیل مزایای بی شماری که دارند در حال حاضر در بسیاری از مناطق و در محیط های مسکونی، اداری و یا تجاری به منظور تامین هوایی مطبوع از این سیستم ها بهره مند می شوند.

گاهی اوقات پس از گذشت مدتی استفاده از کولر گازی صداهای ناهنجاری از پنل داخلی و خارجی به گوش می رسد. که هریک از صدا ها به راحتی قابل تشخیص بوده و می توان توسط تکنسین های متخصص شناسایی و رفع گردد. یکی از صدای متداول در این سری از سیستم های تهویه مطبوع صدای زیاد کمپرسور کولر گازی می باشد که عوامل مختلفی در این امر نقش دارد در این مطلب به این مشکل و راه های رفع آن اشاره خواهیم داشت.

بررسی علت صدای زیاد کمپرسور کولر گازی

همانطور که اشاره شد کمپرسور از اجزا و قطعات اصلی کولر گازی به شمار می آید. محل قرار گیری آن درون یونیت خارجی به نام کندانسور می باشد. کمپرسور وظیفه متراکم سازی گاز مبرد درون محفظه را به عهده دارد. با عمل تبرید بدیهی است که مقداری گرما تولید شده و به فضای اطراف منتقل می شود، همچنین حین عملکرد صدا نیز تولید می گردد. به این ترتیب می توان گفت هنگام روشن شدن دستگاه و شروع به کار کمپرسور، مقداری صدا و گرما ایجاد می شود، به همین دلیل برای نصب و قرار گیری کندانسور فضای باز مانند حیاط، بالکن و یا پشت بام را در نظر می گیرند.

بنابراین مقداری صدای کمپرسور کولر گازی طبیعی و قابل تحمل می باشد. اما گاهی اوقات عوامل مختلفی سبب صدای زیاد کمپرسور کولر گازی می شود که برای بسیاری از افراد ناخوشایند و آزار دهنده است. در ادامه به این عوامل و راه های رفع صدای زیاد کمپرسور اشاره خواهیم داشت.

نوع کمپرسور بکار رفته در کولر گازی: کولر گازی با موقعیت نصب و مدل های متخلفی طراحی و ساخته می شود، بنابراین بدیهی است که هریک از ظرفیت هوادهی متفاوتی نیز برخوردار هستند. به توجه به همین مسئله کمپرسور های متفاوتی در ساخت کولر گازی بکار می رود. از مدل های پرمصرف می توان به روتاری، اسکرال و پیستونی اشاره نمود. هریک از مدل های کمپرسور عملکرد مختص به خود را دارا بوده و از قدرت تولید و ایجاد سرمایی یکسان برخوردار نیستند. از برندهای مطرح و معتبر بازار که دارای کمپرسورهایی با سطح کیفیت بالا هستند میتوان به کولر گازی ایران رادیاتور اشاره داشت.

به طور عمده از کمپرسور های روتاری در مناطق معتدل و مرطوب، مدل پیستونی در مناطق گرمسیری و از کپرسور های اسکرال در مدل های ایستاده مورد استفاده قرار می گیرد. هریک از این کمپرسورها حین عملکرد صدای متفاوتی ایجاد می کنند. بنابراین یکی از علت های صدای زیاد کمپرسور کولر گازی می تواند تاثیر نوع و مدل کمپرسور بکار رفته در آن باشد.

کمپرسور کولر گازی بیش از اندازه داغ شده است: با توجه به گرم شدن بی رویه هوا در اکثر نقاط کشور به منظور تامین هوای مطبوع در ساختمان های از انواع کولر گازی مورد استفاده قرار می گیرد. روزهای تابستان که گرما بیش از حد و غیر قابل تحمل می شود به طور عمده ساعت ها متوالی و بدون وقفه کولر گازی روشن می باشد. همین امر می تواند یکی از علت های صدای زیاد کمپرسور کولر گازی شود. استفاده مدام و بدون استراحت در طی روز سبب داغ شدن کمپرسور در نتیجه بروز صدای جیر جیر و آزار دهنده کمپرسور می گردد.

بروز صدا، داغی و بو حین کارکردن کمپرسور: برخی مواقع زمانیکه دستگاه روشن و کمپرسور در حال کار کرد می باشد، حالت فوق رخ می دهد. دو عامل در ایجاد صدا داغی و بو به طور همزمان در دستگاه می شود. ممکن از روتور به بدنه ی کمپرسور درگیر شده باشد و یا اینکه سیم پیچی موتور نیم سوز شده است. زمانیکه صدایی زوزه مانند و داغ شدن را به دنبال داشته باشد سیم پیچ نیم سوز شده و سبب ایجاد صدای زیاد کمپرسور کولر گازی می گردد.

خارج شدن کمپرسور از جای خود: یکی دیگر از عوامل که سبب ایجاد صدای زیاد کمپرسور کولر گازی می شود، ممکن است به دلیل خارج شدن کمپرسور از داخل یونیت باشد. کمپرسور ها درون محفظه ی مخصوص قرار گرفته که حین عملکرد لرزش و جابه جایی آن را به حداقل برساند. اما گاهی ممکن است که کمپرسور از جای خود خارج شده در نتیجه زمانی که دستگاه شروع به کار می کند لرزش پیدا کرده و به تبع در عملکرد صحیح روتور نیز تاثیر گذار بوده و در نهایت سبب ایجاد صدایی ناهنجار و آزار دهنده می گردد.

قطع شدن برق در زمان روشن شدن کولر گازی: کولر گازی از انرژی الکتریکی برای شروع بکار و تامین هوایی مطبوع کمک می گیرد. خازن ها انرژی برق را دریافت و به کمپرسور منتقل می کنند. در بعضی موارد بعد از اینکه ما کولر گازی را روشن میکنیم خاموش میشود یا به نوعی برق به آن نمیرسد که این مشکل به خازن کمپرسور مربوط می شود. یکی از علت های صدای زیاد کمپرسور کولر گازی سوختن خازن راه انداز می باشد. به این صورت که زمانیکه دستگاه را روشن می کنیم با یک صدای تق کولر گازی خاموش شده و شروع بکار نمی کند. برای رفع این مشکل به تعویض خازن اقدام نمایید.

ضربه خوردن بدنه ی کمپرسور کولر گازی: یونیت خارجی که کمپرسور درون آن قرار گرفته بیرون از محیط داخلی ساختمان در حیاط، بالکن و یا تراس ساختمان نصب و راه اندازی می شود بنابراین امکان اصابت شی خارجی به کمپرسور بسیار زیاد است و یا اینکه حین جابه جایی یا نصب ممکن است بدنه ی کمپرسور ضربه خورده و کج شود. همین امر می توان سبب علت صدای زیاد کمپرسور کولر گازی و صدا جیر جیر حین روشن شدن دستگاه به همراه داشته باشد.

لرزش کمپرسور حین عملکرد: به منظور نصب و راه اندازی پنل خارجی که دورن آن کمپرسور قرار گرفته، بهتر است سطحی هموار و تراز را برای قرار گرفتن کمپرسور در نظر داشته باشید. یکی از علت های صدای زیاد کمپرسور کولر گازی ثابت نبودن کمپرسور و لرزش و تکان خوردن آن است. در این حالت به علت شرایط بد و نصب ناصحیح پنل خارجی صدایی آزار دهنده و ناخوشایند ایجاد می شود.