НЕ на паркирането около Св. Ал. Невски!

0 have signed. Let’s get to 15,000!

Преди седмици започна дълго чаканият ремонт на пространството около най-емблематичната сграда в София – катедралния храм Св. Ал. Невски. Хубавата новина бе помрачена след като стана ясно, че Столичната община няма намерение да реализира проекта, който преди години спечели международния конкурс. Вместо широк площад с настилка от гранит се предвижда храм-паметникът да остане в средата на преминаващи и паркирани автомобили. Ако плановете на Столичната община бъдат осъществени, след ремонт за 21,5 млн. лв., пространството около и зад храма ще осъмне с над 160 места за паркиране.

Преди дни гл. арх. Здравко Здравков заяви, че депутати са го питали, къде ще си паркират колите. Явно въпросите са били достатъчно настойчиви, щом паркинг ще има. Излиза, че за пореден път се жертва развитието на София като зелен и приятен град в името на комфорта на няколко самозабравили се депутати. Ние сме категорично несъгласни с това решение, лишено от урбанистична логика, политическа смелост и визия за София!

Включете се в нашата подписка за превръщане на площада около символа на столицата в пешеходно пространство. Нека заедно заявим, че:
• не сме съгласни най-емблематичното пространство в София да продължава да е паркинг, само заради комфорта на депутати и общинари; Има метро, да го ползват!
• не смятаме, че развитието на София като удобен за хората град трябва да бъде жертва на интересите на няколко самозабравили се;
• не сме съгласни софиянци и туристи да нямат нормален достъп до символа на града;
• не сме съгласни да се дават милиони за ремонти, които само козметично променят градската среда!

Подпиши петицията! Нека заедно да убедим кмета, г-жа Йорданка Фандъкова, че софиянци не желаем паркинги в сърцето на града. Нека ѝ обясним, че искаме да можем да се наслаждаваме на най-красивите и спокойни градски пространства в столицата и заобикалящата ги изящната архитектура. Очакваме тя да защити интереса на софиянци - паркирането да бъде премахнато, а площадът около катедралата Св. Александър Невски да стане истинско пешеходно пространство!

#СпасиСофия #ГрадЗаХората #ПаркингНевски

Снимка: Trevor Goldsmith

Today: Спаси is counting on you

Спаси София needs your help with “Столична община: НЕ на паркирането около Св. Ал. Невски!”. Join Спаси and 13,753 supporters today.