Петиција за промена на закон за матура

0 have signed. Let’s get to 5,000!

Оваа петиција е поттикната од фејзбук групата "Гласот на средношколците", стремежите на оваа петиција се да се разреши хаосот настанат со полагањето на матурата оваа учебна година, па и наредните учебни години.

Право на потпишување на петицијата имаат сите граѓани на нашата република со ПРАВО НА ГЛАС. Посакуваниот број за да се достави доследниот предлог закон за промена на полагањето на матурата и воедно законот за упис во високо образовните институции изнесува 10 000 валидни потписи, но колку поголем број подобро. Со овој закон, доколку добие поддршка ќе се разрешат образовните, економските и граѓанските спорови кои настанаа со КОВИД ситуацијата кои наштетија на образовниот систем и воедно полагањето на матурата. Како предлог за одложување/незадолжителност на државната матура оваа година и следните години ќе резултира со намалување на ризикот на изложеност на КОВИД вирусот, со намалување на финансиските средства за полагање на матурата (кои иситите може да се принаменат во ресорите здравство или социјална политика каде се моментално понеопходни,да се спречат негативните ефекти од пандемијата и со тоа да се спасат повеќе човечки животи).

Доколку сте во можност споделете ја петицијата и пратете ја хиперврската на вашите најблиски без да се изложите на ризик. На крајот од денот ние бараме издржани реформи и соодветен реформатор. #незалоширеформи #дазаидниотреформатор #петиција

Со почит, Гласот на средношколците

Ви посакува се најдобро целиот админстративен и модерирачки тим.