Петиция закрыта

Верните трехцветный окрас в Стандарт шпицев!

Эта петиция собрала 564 подписанта

Parti-colours of Spitz mean white colour with all the standard colours, which includes black-and-tan! Thus, white-black-and-tan colour should be considered as standard!

PETITION FOR THE RETURN OF THE WHITE-BLACK-AND-TAN COLOR TO THE OFFICIAL BREEDING AND TO THE SHOW RINGS

1.       Some time ago, white-black-and-tan colour was banned and withdrawn from the official breeding of German Spitz. This colour was called a non-standard tricolour, due to the fact that the Standard does not have a tricolour.

But let’s read the FCI standard!  “Other coloured Spitz: The term «other colours» covers all shades of colour, such as: cream, cream-sable, orange-sable, black-and-tan, and parti-colour (with white always as main colour). The black, brown, grey or orange patches must be distributed over the whole body”.

In other words, the parti-colour is the basic white colour with all the listed standard colorus. Which includes black-and-tan.

2.      The cases of misunderstanding of colour "tricolour" by judges have become frequent in the dog shows. Sometimes it can lead to the disqualification of the dog. The permitted white-orange-sable colour is considered as tricolour (although the orange-sable is a monophonic colour with dark tipped hairs - sable awn). Everyone knows that the sable is distributed unevenly over the body, the back is most often darker than the head. White-orange-sable colour can also have a darker spot in the back area, but it will not be a tricolour anyway.

3.      We ask the FCI to make additions in the paragraph "Spitz colorus", in the part of the parti-colour, where the white background may have patches of ALL the colorus allowed by the standard.

The phrase "The black, brown, grey or orange patches must be distributed over the whole body" is misleading and allows for an incorrect interpretation of the Standard, because colorus such as cream, cream-sable, orange-sable and black-and-tan are not included.

The petition is translated to German and English. Copies will be sent to the German Spitz clubs of Russia and Germany, the FCI’s commission of standards, and the show and tribal commissions of the Russian Cynological Federation.

_____________________________________________________

Пати-колорные окрасы шпицев подразумевают белый окрас со всеми стандартными окрасами, к которым относится и черно-подпалый! Таким образом, бело-черно-подпалый окрас должен считаться стандартным!

Петиция за возвращение бело-черно-подпалого окраса в официальное разведение и на выставочные ринги!

1.  Некоторое время назад был запрещен и выведен из официального разведения немецких шпицев бело-черно-подпалый окрас. Этот окрас был назван нестандартным трехцветным, в связи с тем, что в Стандарте трехцветный окрас отсутствует. Но! Читаем стандарт FCI:

«Other coloured Spitz: The term «other colours» co vers all shades of colour, such as : cream, cream-sable, orange-sable, black and tan, and particolour (with white always as main colour). The black, brown, grey or orange patches must be distributed over the whole body.»

(Перевод: «Другие окрасы шпицев: Термин «другие окрасы» подразумевает все оттенки окрасов, такие как: кремовый, кремово-соболиный, оранжево-соболиный, черно-подпалый и пати-колор (двухцветный), где белый цвет является основным).

Т.е. пати-колор – это основной белый окрас со всеми перечисленными стандарными окрасами. К которым относится и черно-подпалый.

2. Также в последнее время на выставках участились случаи непонимания судьями окраса «трехцветный», вплоть до дисквалификации экспонента! Разрешенный бело-оранжево-соболиный окрас считают трехцветным (хотя оранжево-соболиный – это однотонный окрас с чернотой на кончиках ости - соболем). Всем известно, что соболь распределяется по телу неравномерно, спина чаще всего темнее, чем голова. Бело-оранжево-соболиный окрас также может иметь более темное пятно в районе спины, но при этом не будет являться трехцветным окрасом.

3. Просим FCI внести дополнения в пункте «окрасы шпицев» в части пати-колор, где белый фон имеет в виде пятен ВСЕ разрешенные стандартом окрасы!

Фраза «The black, brown, grey or orange patches must be distributed over the whole body» вводит в заблуждение и позволяет трактовать Стандарт неправильно, потому что не перечислены такие допустимые Стандартом окрасы как: кремовый, кремово-соболиный, оранжево-соболиный и черно-подпалый.

Будет переведено на немецкий и английский языки.

Копии будут отправлены: в НКП немецкий шпиц России и Германии, комиссию по стандартам FCI, выставочную и племенную комиссии РКФ.

Cегодня Светлана рассчитывает на вас

Светлана Федоточкина нуждается в вашей поддержке петиции «Российская Кинологическая Федерация (РКФ): Верните трехцветный окрас в Стандарт шпицев!». Светлана и 563 участника этой кампании рассчитывают на вас сегодня.