Petition Closed

This petition had 82 supporters

ВГО "Українське Піратське Співтовариство" вимагає:

• вжити всіх необхідних заходів для припинення переслідування, залякування активістів та перешкоджанню їх діяльності по розповсюдження відкритих даних.
  • ініціювати припинення кримінального провадження проти Івана Яні за статей 361 ККУ за відсутністю в його діянні кримінального правопорушення;
  • засудити дії уповноваженої особи Мінюсту та вимагати його/її публічного вибачення перед підозрюваним за власну недбалість та переслідування, дискредитацію дій підозрюваного як активного учасника волонтерського руху;
  • зняти всі заборони на збір та обробку відкритих даних, в тому числі програмними засобами, доступних на веб-ресурсах державних установ;

Перешкоджання чиновниками діяльності активістів руху відкритих даних є контрпродуктивним, недопустимим та суперечить логіці державних ініціатив щодо доступу до публічної інформації. Внутрішні протиріччя законодавства що існує є проблемою законотворців і не мають використовуватись органами влади проти активістів. Недосконалість розроблених процедур та створеного за гроші платників податків програмного забезпечення не можуть бути причиною переслідування волонтерів з боку держави.

Недержавний сектор та волонтерський рух є важливим двигуном реформ та якісних змін в Україні. Одна з ключових ініціатив – це створення максимальної прозорості діяльності державного сектору, що з одного боку перешкоджає корупції, з іншого сприяє виникненню довіри у суспільства до органів влади.

Іван Яні – одеський програміст, активний учасник волонтерського руху, що створює реальні умови для доступності відритих даних, прозорості роботи державних установ та державних службовців, боротьби з корупцією.

Іван самостійно створив веб-сайт e-gov.com.ua, що на даним момент не є доступним. На сайті публікувались відкриті дані держорганів, в тому числі - дані з держреєстру нерухомості отримані легальним шляхом. Одеська філія ДП «Інформаційний центр» при Мін'юсті вважає це серйозним порушенням і подав до суду. За заявою відкрили кримінальне провадження 25.03.2015.
На даний момент Іван уникає контактів, є підозри залякування та здійснення тиску на нього та його оточення. Вимагаємо термінового вжиття заходів!

Підготовано на за матеріалами  http://ain.ua/2015/04/03/573414 та проведеного журналістського розслідування.

Today: Sergiy is counting on you

Sergiy Yarygin needs your help with “Президент України Петро Порошенко, Верховна рада України, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Генеральний прокурор Віктор Шокін, Міністр юстиції Павло Петренко: Запобігти переслідуванню активістів та припинити кримінальне провадження проти Івана Яні.”. Join Sergiy and 81 supporters today.