Вимагаємо звільнити з посади Почесного Консула України в м.Ніцца М. Івасилевича

0 людей подписали. Следующая цель: 1 000

Пане Міністрe,

Звертаємося до вас від імені українців, які постійно чи тимчасово проживають на півдні Франції, та, зокрема, в регіоні Прованс-Альпи-Лазурний Берег.

У зв'язку з ганебною ситуацiєю, що склалася в нашому регіонi навколо постатi Почесного консула України в Нiцці, пана Марка Iвасилевича, ми просимо Вашого втручання та звiльнення вищевказаної особи з цiєї посади. На жаль, ми змушенi констатувати, що пан Марк Iвасилевич, замість того, щоб виконувати взятi на себе зобов'язання по захисту інтересів України та громадян України, а також розвитку торговельних, економічних, культурних, наукових та дружніх зв'язків між Україною та Францією (Пункт 3 Положення «Про нештатних (почесних) консулів України», затвердженого Указом Президента України від 17 лютого 1997 року N 150/97), вiдкрито iгнорує українську громаду в регiоні. I як результат — повна відсутність захисту інтересів України в регіоні, неприхована проросійська позиція Почесного консула, який займається організацiєю заходів для росіян та друзів Кремля (так званої Кремлівської мережі у Франції).

Після терористичного нападу в Ніцці в 2016 р., ми дізналися через пресу про існування Почесного консула України в м. Ніцца – Марка Івасилевича. Цю людину урочисто представив 19-го грудня 2013 р. колишній посол у Франції, пан О. Купчишин. Саме Марк Івасилевич анонсував пресі ім’я загиблого від нападу 14-го липня українця Михайла Базилевського. Представник нашої громади Олег Мазур йому зателефонував з метою організації допомоги сім'ї щодо адміністративних питань.  Проте М. Івасилевич неохоче йшов на контакт і навіть обурювався, чому йому дзвонять, мовляв, «хто ви такі і які у вас документи у Франції?». 29-го липня 2016 року ми запросили пана Івасилевича на показ фiльму та конференцiю, організовану нашою асоціацією і присвячену подіям на сході України, на базі виставки ІЗОЛЯЦIЯ в Ніцці. На цьому заході пан Івасилевич представляв себе як Почесний Консул України, але при цьому виявляв відкрито проросійську позицію, скепсис щодо заходу, громади, теми війни на сході і української мови. Наприклад, взявши слово, він підкреслив, що народився в Радянському Союзi i тому не повинен володiти українською мовою; що він виступає за «мир» з Росiєю, вважає вiйну на сходi України «громадянською» i назвав присутнiх учасників АТО «ідеалістами». В приватних розмовах пан Івасилевич виявляв відверту проросійську позицію і цим обурив багатьох людей з нашої громади.

В серпні 2016 р. ми вислали Запит на ім'я Посла України у Франції пана Олега Шамшура з проханням  підтвердити право пана Марка Івасилевича на займання посади Почесного консула України в Ніцці, а також пояснити напрямки його дільністi. 14-го жовтня, з нагоди вшанування пам'ятi жертв терористичного нападу, пан Олег Шамшур прибув до Ніцци і зустрівся з президентом української асоціації Тарасом Остапчуком та секретарем Іриною Подиряко. Пiд час зустрiчi він пообіцяв втрутитися та владнати ситуацію таким чином, щоб пан Івасилевич не нашкодив громаді. У січні 2017 р. пана Марка Івасилевича було викликано на зустрiч з паном Послом в Парижi, метою якої було обговорення ситуацiї та попередження щодо подальшої дiяльностi. Було наголошено на неприйнятності деяких його заяв та контактів.  У відповідь пан Марк Iваселивич висловив жаль щодо наведених фактів і готовність виправити ситуацію, припинити контакти з росіянами, проводити проукраїнську лінію та налагодити контакти з громадою. Він також запропонував зустрітися з громадою Лазурового узбережжя з метою принесення вибачень з його боку та налагодження конструктивної спiвпрацi. Ми, в свою чергу, погодилися вдруге з ним зустрітися, у випадку, якщо він справді припинить контакти з росіянами і захоче співпрацювати з українською громадою. З того часу ніяких контактів між українською громадою і паном Марком Івасилевичем не було. Замість цього вiн вкотре традиційно прийняв участь в органiзацiї та відсвяткував «2017 Russian New Year» в Яхт Клубі Монако. Подібні заходи  добре відомі як такі, що спонсоризуються і використовуються агентами Кремля задля посилення росiйського впливу у Франції.

Пiсля невдалих спроб виправити ситуацiю ми не бачимо iншого виходу, окрiм звiльнення пана Марка Iвасилевича з посади Почесного консула України. Нижче ми ще раз наводимо перелiк причин :

1. Повна відсутність контакту мiж паном Марком Івасилевичем та українською громадою в регіоні та невиконання ним прямих обов'язків Почесного Консула по захисту інтересів України та громадян України, а також розвитку торговельних, економічних, культурних, наукових та дружніх зв'язків між Україною та Францією (Пункт 3 Положення «Про нештатних (почесних) консулів України», затвердженого Указом Президента України від 17 лютого 1997 року N 150/97). Він не зробив жодного кроку назустріч українцям в регіоні, жодної допомоги в створенні української асоціації.

2. Організація паном Марком Івасилевичем проросійських заходів за підтримки російського посольства і так званої мережі Кремля у Франції, метою яких є посилення російського впливу на місцеву еліту, політиків та бізнес. Марк Івасилевич всіляко сприяє розвитку російської культури в регіоні, є  засновником організації «RUSSIAN DAY» і проводить тісну співпрацю з російськими асоціаціями та діаспорою. В інтернеті є фотографії, де він перебуває в компанії з відомими путінськими пропагандистами, такими як Андрєй Бітов, Yvan Blot, Guy Mettan, що регулярно виступають на Спутніку і RT.

3. Відкрита проросійська позиція Марка Івасилевича, невизнання РФ як країни агресора та ганебні заяви, наприклад те, що війна, де гинуть українці, начебто розпочата керівниками нашої держави. Зневажливе ставлення Марка Івасилевича до української мови, якою він не тільки не володіє, але й вимагає, щоб українці зверталися до нього російською. Пан Івасилевич підкреслює на кожному кроці, що він народився в СРСР, живе у Франції з 1974 р. і тому до нього потрібно звертатися російською.

Такі особи, як М. Івасилевич, повинні бути вилучені з лав представництва української влади, як особи, що її дискредитують.

Українська громада в Ніцці лише зароджується, і відкриття асоціації, дитячого гуртка та проведення перших культурних заходів відбулися нашими власними силами. У нашому регіоні існує тотальне домінування російської думки, i нам справді потрібний почесний консул, який би виконував свої функції згідно з законом. Але пан Марк Івасилевич i його «дiяльнiсть» лише шкодять українськiй громадi.

Сподіваємося, що Ви розумієте складність ситуації та просимо Вашого негайного втручання з метою виправлення цього критичного становища. З надією на співпрацю приймiть, пане Мiнiстре, нашi щиру повагу.

Слава Україні!­­­­­­

Президент Асоціації

«Association franco-ukranienne Côte d’Azur»                      Тарас Остапчук

Віце-президент асоціації

«Association franco-ukranienne Côte d’Azur»                         Олег Мазур

Громада м. Ніцца

Cегодня Oleg рассчитывает на вас

Oleg Mazur нуждается в вашей помощи с петицией «Петиція Про звільнення з посади Почесного Консула України в м.Ніцца М. Івасилевича». Oleg и 637 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.