Створити Вищий антикорупційний суд

0 людей подписали. Следующая цель: 100

Ахілесовою п’ятою антикорупційної реформи в Україні є відсутність спеціалізованих незалежних антикорупційних судів. Створення Вищого антикорупційного суду передбачене законом «Про судоустрій і статус суддів», але закон, який визначає процедуру їх створення, досі не прийнятий. Водночас, чинна судова система не здатна адекватно здійснювати свої функції у справах, пов’язаних із топ-корупцією і ефективно притягати до відповідальності посадовців-корупціонерів.

Створення автономного та незалежного Вищого Антикорупційного суду є логічним та послідовним кроком після створення Антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Відбір керівників і працівників цих нових антикорупційних органів відбувався максимально відкрито і об’єктивно, за участі представників громадянського суспільства та міжнародних експертів. Такий самий принцип має бути закладений і для створення Вищого антикорупційного суду.

Вища посадова корупція майже завжди пов’язана з політичними фігурами в державі, неможливо допустити навіть найменшого політичного впливу на процес добору суддів і їхню діяльність. Тому Вищий антикорупційний суд має бути максимально незалежним і автономним. Обов’язковою в доборі має бути участь Громадської ради доброчесності у встановленні відповідності кандидатів критеріям доброчесності та професійної етики. Також в доборі має бути запроваджений додатковий фільтр, який забезпечить міжнародну участь у процесі добору суддів через спеціальну колегію, яка відповідатиме за конкурсний добір кандидатів на посади суддів ВАС. Значну частину її членів мають складати особи, номіновані за пропозицією міжнародних донорів, які надають підтримку впровадженню антикорупційних програм в Україні.

Закликаємо терміново прийняти закон, який гарантуватиме створення і ефективне функціонування Вищого антикорупційного суду на цих засадах.

Cегодня Міжфракційне об'єднання народних депутатів рассчитывает на вас

Міжфракційне об'єднання народних депутатів "ЄвроОптимісти" нуждается в вашей помощи с петицией «Парламент України, президент України: Створити Вищий антикорупційний суд». Міжфракційне об'єднання народних депутатів и 8 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.