Петиция закрыта

Є ідея, як підвищити якість вітчизняної естради #petitio_songwriters

Эта петиция собрала 7 подписантов

Русский / Українська

Доброго дня усім, хто читає цю петицію.

Мене звуть Братіслав Кар'ялевич Лібертус, і я хочу згуртувати всіх, хто так само, як і я, хоче, аби якість нашої естради стала вищою; згуртувати всіх, хто в один голос говорить, що слухати на нашій естраді нема щл, - і все через низьку якість текстів пісень, які нам пропонують з естради "свіжоспечені" виконавці-одноденки. Сумна статистика, але факт.

У багатьох країнах з головних телеканалів давно стартували проекти, спрямовані на пошуки найкращих голосів країни, на пошуки молодих таланів. Але що дадуть ці врожаї голосів, якщо співати їм, по суті, нема що? Якщо немає репертуару, немає текстів пісень? Тому викручуються як вміють: або підіймають з архівів старі (застарілі) пісні, давним-давно багато разів заспівані іншими артистами, - або на швидкоруч складають щось невиразне за змістом, але зате ритмічне. Чи добре це, що складати тексти пісень беруться ті, хто, по суті, навіть не навчився висловлювати свої думки, не навчився говорити? Ні. І ми всі бачимо результат цього непрофесійного підходу до складання пісень: що слухати, дійсно, нічого. Продюсери і маркетологи витрачають багато грошей на рекламу і ротацію цих низькопробних пісень, - але результату майже пшик, бо люди відмовляються навіть слухати ці пісні, - не кажучи вже про те, щоб витрачати гроші на відвідування концертів цих горе-авторів. А між тим, голоси дійсно емоційно обдаровані, гарні, приємні слухові. Але вони пропадають в безвісності через елементарну відсутність стерпного репертуару. Тому що не може одна людина в рівній мірі робити добре усе: вона або щось одне вміє на найвищому рівні, а все інше не вміє; або вміє усе, але нічого не вміє як слід: усе потрошку, усе як-небудь. І ось із таких співаків, на жаль, і складається наша естрада.

Що з цього випливає? Що пора шукати талани, які професійно пишуть тексти пісень! Пора шукати тих, хто пише якісні осмислені тексти і вірші, - тобто, тих людей, що здатні писати такі тексти пісень, які людям захочеться не тільки слухати і читати, а й навіть заучувати напам'ять! Коли відвідування концерту буде не просто просиджуванням часу заради нудьги, а - дійсно святом душі, святом єднання: коли усі разом дружно, - і артисти і слухачі, - співають пісні, які всім знайомі напам'ять! Чому знайомі? Тому що є, що заучувати! Тому що кожне слово западає в душу, і отримує відгук. Коли весь зал відчуває себе єдиним організмом, - тому що кожен слухач не просто пасивно слухає, від нудьги ганяючи в роті жуйку, а бере участь, співає! Адже саме в співучасті і з'являється це почуття єднання, саме в співучасті і виникає почуття свята в душі, яке потім хочеться ще повторити не один раз. І тоді відпаде необхідність в насильницьких ротаціях по радіо, тому що кожен слухач і так буде наспівувати про себе те, що йому подобається: кожен сам собі буде ротатором.

Ось тому я закликаю всіх небайдужих слухачів і меломанів, а також всіх, хто має відношення до музики, до поезії, і до шоу-бізнесу - підписати цю петицію. Тим паче, що жоден талановитий поет не зміг прославитися без реклами: навіть Пушкіна і Лермонтова рекламували, - адже, якби не рекламували їх, то ми б сьогодні не знали їх імен. Скільки було і є не менш обдарованих поетів, ніж Блок або Єсенін? Земля наповнена поетами, і Stihi.ru цьому підтвердження: понад 12 тис. віршів публікується там щодня. З них у розділі пісенної творчості і пісенних перекладів - понад 50 текстів щоденно. Число авторів, які пишуть саме в цьому розділі - я навіть не намагався підраховувати, тому що і так зрозуміло, що їх багато. Хтось із них пише пісенні тексти зрідка, заради пустощів, а хтось - часто, відточуючи свою майстерність. І що, мало серед них Робертів Рожденственських, ви як гадаєте? мало Михайлів Таничів? або мало Володимирів Висоцьких? я думаю, більш ніж достатньо. Але вони всі залишаються незатребуваними, через те, що елементарно не мають коштів, щоб знайти собі гідних композиторів, і тим паче не здатні оплатити собі рекламу, щоби цих композиторів знайти.

Мій досвід пошуку композиторів через соціальні мережі показав мені, що там сидять одні лише халтурники (принаймні, переважна більшість, а їх тисячі, і всіх халтурників НЕ переслухати і за все життя), які на швидку руку і за відповідну винагороду готові накидати що-небудь на тяп-ляп, без права оскарження їх праці з боку поета-пісняра (а грошики-то вже сплачено). Тому що вони пишуть музику не для великої сцени, а всього лише для невибагливого сімейного кола. Не кажучи вже про те, що під час запису їх музики музичні інструменти взагалі не використовуються, а все пишеться суто на комп'ютері, через спеціальну програму, в ліпшому випадку - награється на синтезаторі типу "Ямаха". І що, хіба можна демо-версію пісні такої якості показувати професійним співакам? Ні. Тому що те, що виходить на виході - це жахливо: це ріже слух. Навіть мені, людині без музичної освіти - і то ріже слух. Але, як видно, професійні талановиті композитори та музиканти в соцмережах не сидять, і шарашками у інтернеті не займаються; я так гадаю, вони всі знаходяться у філармоніях та театрах, і дають там концерти.

Ви можете сказати мені: "Так сходи-но у філармонію, і там знайди собі музикантів!"... На жаль, якби я міг встати з інвалідного крісла і піти - я б пішов на зупинку, і сів на автобус, що йде від села до міста... А скільки ще інвалідів сидять в чотирьох стінах рідної квартири, або будинку де-небудь у селі, або в інтернатах для інвалідів, - тих людей, для яких творчість є єдиним сенсом життя?... Але вони не можуть себе реалізувати в повну силу, тому що все впирається у гроші. А між тим співаки в своїх інтерв'ю кажуть: "Немає більше поетів-піснярів, перевелися усі." Як це перевелися? Як це немає? А як же я? ... А як же усі ті інші автори, хто щодня публікують тексти пісень на Stihi.ru? Публікують понад 50 штук, у всіх розділах: і "авторська пісня", і "естрадна", і "російський рок", і "лібрето", і "шансон", і навіть "переклади пісень"? ... Як же вони?... А є ж між тим, ще й інші сайти подібного штибу: "Невідомий геній", "Хата-Читальня"... Бери та вибирай! ...

А, музики на них немає. Композиторів немає. Тексти є, а композиторів немає. Адже не будеш співати вірші, так?... Точніше, композитори є, але ми знайти один одного не можемо. Коротше, замкнуте коло виходить. Відсутність грошей -> відсутність реклами -> відсутність репертуару. Зате талановитих голосів - хоч закидайся ними.

Ось тому тим паче необхідно підіймати цю проблему на максимально високому рівні: щоби про талановитих поетів-піснярів та композиторів почула вся країна. Про композиторів, які знають, що таке тримати в руках живі інструменти, а не сидіти за комп'ютером, і лабати там дещо.

Що дасть ця петиція, до кого вона спрямована? Вона спрямована, перш за все, до всіх потенційних спонсорів майбутнього проекту, про який я вже натякнув трохи вище, і розповім докладніше нижче, - і ваші підписи надихнуть їх вкласти кошти в цей проект, і оголосити конкурс міжнародного масштабу, на пошук саме поетів-піснярів, у першу чергу, а по-друге - композиторів та музикантів.

Яким я бачу цей проект? Я бачу його подібним до тих проектів, які вже відомі всім (наприклад, як проект "Голос", або "Х-Фактор"), - з тією лише різницею, що цього разу він буде орієнтований на творчість конкретних поетів-піснярів, які подали свої заявки на участь. Але тільки самим поетам-піснярам на цьому конкурсі бути не потрібно, тому що досить, щоб рекламували їх імена і адреси їх сторінок на літпорталі, або їх особистих сайтів, де вони публікують свої тексти пісень.

Аби було ще зрозуміліше, буду ілюструвати максимально дохідливо:

Отже, уявімо, що по телевізору йде реклама. Там кажуть і показують: що є на світі поет-пісняр, якого звуть Братіслав Лібертус Пісняр (рос.: Братислав Либертус Песенник), і він шукає композиторів та співаків, які виступлять з його текстами пісень на нашому проекті, який умовно назвемо "Слово" (аналог проекту "Голос"). Адреса, де розташовуються тексти його пісень - така-то. Композитори та співаки, які потенційно бажають заявити про себе, почувши про нього, - залізуть у інтернет, і пройдуть на його сторінку. І почнуть вибирати те з текстів, що їм ляже на душу. Складуть мелодію, і поїдуть до столиці: виступати на арені проекту "Слово". Хтось, можливо, не вміє грати, але заспіває акапелла. Хтось набринькає на гітарі, а хтось - виконає пісню на фортепіано. З'явиться безліч варіантів і мелодій на один і той же текст, і суддею всім цим варіантам - буде слухач і глядач. Таким чином, з усіх кінців країни будуть зібрані не тільки найкращі поети-піснярі, але також і найкращі композитори, і - ті ж самі найкращі голоси! Проект - "три в одному". А головне - повна прозорість, завдяки якій автоматично будуть захищені авторські права як поетів-піснярів, так і композиторів. І народ, нарешті, буде знати імена своїх улюблених поетів-піснярів, а також імена улюблених композиторів, а не одні тільки імена улюблених виконавців. Адже що в першу чергу в кожній пісні улюблене слухачеві? Хіба ім'я виконавця? Ні. А перш за все - слова пісні. Потім - мелодія, мотив. І лише в кінці - голос виконавця.

Так давайте підпишемо цю петицію, щоб оголосити про цей проект, і змінити нашу естраду у ліпшу, максимально якісну сторону, - і щоби у майбутньому кожен концерт - дійсно, став святом душі для кожного слухача, і прикрасив наше життя спогадами, які захочеться зберігати.

21.04.2017

Флешмоб: #petitio_songwriters

Коротке посилання на петицію: goo.gl/ulmSHo

Спілки у соцмережах: vk.com / ukrface.com.ua / druzi.uk

Постскриптум:

Підписавши цю петицію - підтримайте її також і на інших мовах:

Русский / Українська

Cегодня Bratislav Karjalevič рассчитывает на вас

Bratislav Karjalevič Libertus нуждается в вашей помощи с петицией «Міністерство культури: Є ідея, як підвищити якість вітчизняної естради #petitio_songwriters». Bratislav Karjalevič и 6 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.