Petition Closed
Petitioning Министерство за здравство - Заменик министер Јовица Андоновски and 21 others

Жените имаат право на бесплатна, достапна и квалитетна гинеколошка здравствена заштита!

“Жените повеќе нема да молат за своето репродуктивно здравје!”

Обезбедете ни:

• потребен број на матични гинеколози во нашите општини, особено во општините Шуто Оризари, Прилеп и Битола.
  • бесплатни гинеколошки услуги, гарантирајте дека матичните гинеколози нема да ни ги наплаќаат бесплатните услуги;

За да се остварат нашите барања од Владата на РМ, Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување и единиците на локалната самоуправа бараме:

• Да обезбедат средства за покривање на трошокот за специјализации по гинекологија и акушерство за матични гинеколози во Примарната здравствена заштита (ПЗЗ) во општините каде што воопшто нема или нема доволен број матични гинеколози, особено ова го бараме во општините: Шуто Оризари, Прилеп и Битола, за да се постигне опфат со матични гинеколози предвиден со Уредбата за мрежа на здравствени установи;
  • Да преземат законски мерки за да се спречат незаконските наплаќања за гинеколошки услуги од матичните гинеколози.

Зошто се потребни ваквите акции:

• Во Република Македонија недостасуваат 152 матични гинеколози за да се исполни критериумот утврден со Уредбата за мрежа на здравствени установи. При тоа во 45 општини нема матичен гинеколог, а во 24 општини има недостиг од матични гинеколози.
  • Истражувањата на граѓанските организации покажуваат дека на 56% од жените Ромки матичните гинеколози им наплаќаат при секој преглед.

Организации креатори на иницијативата: Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените – ЕСЕ од Скопје, Центар за демократски развој и иницијативи – ЦДРИМ од Скопје, НВО КХАМ од Делчево, Ромски ресурсен центар – РРЦ од Скопје.

Организации поддржувачи на иницијативата: Фондација Отворено општество - Македонија од Скопје, Ромска организација за мултикултурна афирмација – РОМА СОС од Прилеп, Здружение на граѓани на просветни работници за заштита на правата на жените и децата – ЛИЛ од Скопје, Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ од Скопје, Здружение на граѓани Амбрела од Скопје, ХОПС – Опции за здрав живот од Скопје, Инцијативата на жени од Шуто Оризари, Центар за образовна поддршка Дендо Вас од Скопје, ХЕРА - Асоцијација за здравствена едукација и истражување од Скопје, Здружение на граѓани Ромаверзитас од Скопје, Здружение на граѓани Романо Авази од Скопје, СОНЦЕ – Асоцијација за демократски развој на Ромите од Тетово, Здружение на граѓани Светла иднина од Кочани, Центар за социјални иницијативи – Надеж од Скопје, Македонска платформа против сиромаштија, Здружение на граѓани – Хуманост од Скопје, Здружение на граѓани Бела кула од Кичево.

This petition was delivered to:
  • Министерство за здравство - Заменик министер
    Јовица Андоновски
  • Министерство за здравство - Државен секретар
    Насуф Ипчја
  • Министерство за здравство - Државен советник
    Д-р Киро Салвани
  • Министерство за здравство - член на кабинетот на Министерот
    Јован Грповски
  • Министерство за здравство
    Драгана Русеска
  • Министерство за здравство - Раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита
    Д-р Јованка Костовска
    Здружение ЕСЕ
  • Здружение ЕСЕ
    Борјан Павловски

Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените - ЕСЕ started this petition with a single signature, and now has 675 supporters. Start a petition today to change something you care about.