Вплинь на міграційну політику України

0 людей подписали. Следующая цель: 5 000

Мене звати Сольдаду, і я прошу підписати петицію про зміни в міграційній політиці України, щоб допомогти мені та іншим біженцям з авторитарних пострадянських держав: журналістам, правозахисникам, активістам, яким загрожують катування та переслідування в наших рідних країнах.

Півтора роки тому мені довелося втекти з Російської Федерації: я був одним з небагатьох відкритих трансгендерних активістів у Росії, працював у правозахисній організації “Сибальт” та заснував організацію підтримки трансгендерних людей “Лаверна”. На мене влаштовували “сафарі”, п'ять разів мене жорстоко били, ламаючи ребра, представники проурядового угрупування, а поліція на це реагувала зверхньо зі словами: “Так тобі і треба”. Одного разу поліцейський сам спостерігав побиття, не втручаючись. Після погроз мене вбити з боку проурядових груп я змушений був полишити свою правозахисну діяльність в Омську та втекти з рідного Сибіру.

Я приїхав до України з надією на безпеку та свободу, а також тому, що громадяни цієї країни мужньо протистоять ззовні тому режиму, з яким я намагався боротися зсередини. Тут у мене з'явилися сім'я, друзі та союзники. Я намагаюся максимально використовувати свої знання в Україні: маю західну освіту, розмовляю сімома мовами, включно з українською, я є досвідченим освітнім тренером, я читаю лекції з міжнародних відносин, є волонтером міжнародної правозахисної організації. Я хочу вкладати свої ресурси в розбудову України.

Однак сьогодні це бажання, так само як і моя безпека та безпека сотень таких самих людей з пострадянських країн — під загрозою. Державна міграційна служба України вважає, що нас потрібно відправити назад до РФ та інших авторитарних країн, де на нас чекають катування та переслідування за нашу активну громадянську позицію.

Україна відійшла від СНД та прямує в ЄС. Однак ДМСУ все ще зависла в “совку”. Міграційна служба надає перевагу співпраці з режимами СНД, замість захистити тих, хто з ними боролися, відстоюючи ті самі західні цінності, що й творці сучасної демократичної України. А Національне антикорупційне бюро України намагається покласти край багатотисячній корупції, що царює у відомстві — поки що безуспішно (ось повідомлення про це від самого НАБУ: https://goo.gl/qHge8C

Цією петицією я вимагаю від ДМСУ присудити мені, Сольдаду Ковалісіді (Коваль С. О.), статус біженця в Україні. Я вважаю, що я можу бути корисним в цій країні, а також я маю право на цей статус.

Також я закликаю владу України внести зміни до системи Державної міграційної служби:

- по-перше, вимагаю людського ставлення до шукачів та шукачок притулку — ніде в Україні я не зустрічався з таким принизливим ставленням, як у ДМС;

- по-друге, закликаю інші відомства взяти під контроль надання статусу біженця всім активісткам та активістам, які борються проти пост-радянських авторитарних режимів. Мова йде про людські життя, і частина справ не може чекати, поки завершаться процеси з глибокого реформування ДМСУ ;

- по-третє, вимагаю розслідування фактів корупції та непрозорості діяльності ДМС, які були публічно озвучені НАБУ;

- і головне — реформувати діяльність ДМСУ в частині роботи з шукачами та шукачками притулку, зокрема, затвердити чіткі та відкриті процедури надання статусу біженця згідно з міжнародним законодавством та рекомендаціями ООН.

Щороку сотні іноземців та громадян України стикаються з Державною міграційною службою України, діяльність якої не прозора та не відповідає міжнародним нормам. Від громадян України, що закликають владу внести зміни в політику країни в цій сфері, залежать долі людей та імідж держави.

Причина відмови в моєму випадку — необхідність довести, що мене переслідували як транс-активіста в РФ, хоча про переслідування трансгендерних людей та правозахисників у Росії пише кожен правозахисний звіт. Щоб довести факт переслідування, я мав би повернутися в Росію і звернутися до поліції по довідку про побиття, хоча вони відмовлялися їх реєструвати і всіляко показували, що вони на боці нападників.

В міжнародному міграційному законодавстві нічого не сказано про те, щоб збирати усі підтверджуючі документи, оскільки це апріорі неможливо. Наприклад, у моєму випадку поліція не реєструвала заяв, а у випадку війни інша сторона не видає довідок про свої атаки. Реалістичні для виконання критерії та процедури надання статусу біженця прописані в пояснювальній документації ООН, однак робота ДМС настільки непрозора, що немає підстав вважати, що її працівники ознайомлені з цими нормами.

17 січня в мене перший суд з ДМСУ. Я буду вдячний за кожен підпис — вони мене сильно підтримають у боротьбі за право своє та інших на справедливість.

Біженцем є кожна 113-та людина на Землі. Я — ця 113-та людина.

З найліпшими побажаннями,

Сольдаду Ковалісіді (Коваль С. О.)

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від депутатки Європарламенту Ребекки Хармс: https://goo.gl/a6w514

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від міжнародної неурядової організації Frontline Defenders: https://goo.gl/EK8xfV

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від міжнародного фонду Urgent Action Fund: https://goo.gl/TKMUUQ

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від міжнародної неурядової організації Freedom House: https://goo.gl/tAFiCu

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від міжнародної неурядової організації "Трансгендерна Європа": https://goo.gl/GngCNe

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від Проекту правової допомоги трансгендерам в РФ: https://goo.gl/CpyMgm

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від Російської ЛГБТ-мережі: https://goo.gl/epz2MW

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від Центру інформації про права людини: https://goo.gl/MC4a9x

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від громадської спілки "Освітній дім прав людини в Чернігові": https://goo.gl/RSgmtk

Лист підтримки Сольдаду Ковалісіді від ВГО "Гей-Альянс Україна": https://goo.gl/77RxRM

Cегодня Дар'я рассчитывает на вас

Дар'я Наумук нуждается в вашей поддержке петиции «Вплинь на міграційну політику України». Дар'я и 3 631 участник этой кампании рассчитывают на вас сегодня.