Petition Closed
Petitioning Кіраўніку адміністрацыі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь Аляксандру Косінцу (Кіраўніку адміністрацыі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь) and 3 others

Паскорыць рэалізацыю Дамовы аб малым памежным руху з Рэспублікай Польшча

По-русски ниже:

Запланаванае і абвешчанае ўвядзенне малога памежнага руху прадугледжвае для грамадзян Беларусі і Польшчы, што пражываюць у трыццаці кіламетрах ад супольнай мяжы, магчымасць перасякаць яе паводле адмысловай Карты жыхара памежнай зоны. Карта выдаецца на працяглы тэрмін і каштуе каля 20 еўра. Паводле ацэнак экспертаў такой магчымасцю змаглі б карыстацца каля 1 мільёна 200 тысяч жыхароў Брэсцкай і Гродзенскай абласцей і каля 700 тысяч жыхароў Падляшскага і Люблінскага ваяводстваў у Польшчы.

Да памежных тэрыторый (30 кіламетраў ад мяжы) паводле дамовы належаць 89 беларускіх адміністратыўных адзінак і 93 польскія. Удзельнікі малога памежнага руху змогуць атрымаць спецыяльныя дазволы на перасячэнне мяжы тэрмінам на 2 гады, якія можна будзе працягнуць на 5 год.
Грамадзянам, якія пражываюць на прымежнай тэрыторыі як мінімум тры гады, неабходныя дакументы будзе афармляць гродзенскае консульства РП. Дазвол каштуе 20 еўра і прадугледжвае шматразовае перасячэнне мяжы і знаходжанне ў 30-кіламетровай тэрыторыі Польшчы да 90 дзён на працягу 6 месяцаў. Дзеці да 18 год, інваліды і пенсіянеры змогуць атрымаць дазвол бясплатна.
Беларуска-польскае пагадненне аб малым памежным руху – першая дамова такога кшталту, падпісаная Беларуссю з краінай Еўрасаюза.
У выніку адкрыцця малога памежнага руху актывізуецца эканамічная супраца, ажывяцца кантакты лякальных уладаў і стануць цясьнейшымі сямейныя сувязі грамадзянаў, што жывуць паабапал двух бакоў мяжы.

Польскі бок выступіў з прапановай пагаднення аб МПР з Беларуссю ў лютым 2008 года. 12 лютага 2010 года дамову аб гэтым падпісалі міністры замежных спраў Рэспублікі Беларусь і Рэспублікі Польшча – Сяргей Мартынаў і Радаслаў Сікорскі. Абедзве палаты Сейму Рэспублікі Польшча ратыфікавалі беларуска-польскую дамову аб МПР 20 мая 2010 года. 22 чэрвеня 2010 пад дамовай паставілі свае подпісы спікер польскага Сейма і выконваючы абавязкі прэзідэнта Браніслаў Камароўскі.
 Палата Прадстаўнікоў Рэспублікі Беларусь ратыфікавала міжурадавую дамову з Рэспублікай Польшча 11 лістапада 2010 года, а 17 лістапада 2010 года яго зацвердзіў Савет Рэспублікі. Прэзідэнт Беларусі падпісаў Закон РБ № 201-3 "Аб ратыфікацыі Дамовы паміж Урадам Рэспублікі Беларусі і ўрадам Рэспублікі Польшча аб правілах прымежнага руху" 1 снежня 2010 года.
Згодна з афіцыйнымі крыніцамі Беларусь планавала запуск дамовы ў другой палове 2011 года, аднак прайшло ўжо болей за два гады з часу прыняцця закона, а беларускі ўрад да гэтага часу не прыступіў да рэалізацыі Дамовы аб МПР з Рэспублікай Польшчай. Пры гэтым ужо з 1 лютага 2012 года ўступіла ў сілу дамова аб МПР паміж Беларуссю і Латвіяй, а ў хуткім часе плануецца рэалізацыя падобнай дамовы з Літвой, нягледзячы на больш познія тэрміны пачатку перамоваў з гэтымі краінамі па ўвядзенню механізма МПР.
Беларускія ўлады неаднаразова падкрэслівалі палітычных характар зацягвання пытання аб увядзенне ў дзеянне дамовы аб МПР, звязаны з складанымі польска-беларускімі міждзяржаўнымі адносінамі.

--

Мы глубоко обеспокоены затягиванием белорусским правительством реализации Соглашения о малом приграничном движении с Республикой Польшей. Соглашение затрагивает интересы более миллиона белорусских граждан, проживающих на приграничной белорусско-польской территории.
Польская сторона выступила с предложением соглашения о местном приграничном движении (далее-МПД) с Беларусью в феврале 2008 года. 12 февраля 2010 года соглашение об этом подписали министры иностранных дел Республики Беларусь и Республики Польша. Обе палаты Сейма Республики Польша ратифицировали белорусско-польский договор о МПД 20 мая 2010 года. 22 июня 2010 под договором поставили свои подписи спикер польского Сейма и исполняющий обязанности президента Бронислав Комаровский.
Палата Представителей Республики Беларусь ратифицировала межправительственное соглашение с Республикой Польша 11 ноября 2010 года, а 17 ноября 2010 года его утвердил Совет Республики. Президент Беларуси подписал Закон РБ № 201-3 "О ратификации Соглашения между Правительством Республики Беларусь и Правительством Республики Польша о правилах приграничного движения" 1 декабря 2010 года.
Согласно официальным источниками Беларусь планировала запуск договора во второй половине 2011 года, однако прошло уже двух лет со времени принятия закона, а белорусское правительство до сих пор не приступил к реализации Договора о МПД с Республикой Польшей. При этом уже с 1 февраля 2012 года вступило в силу соглашение о МПД между Беларусью и Латвией, а в скором времени планируется реализация подобного договора с Литвой, несмотря на более поздние сроки начала переговоров с этими странами по введению механизма МПР.
Стоит отметить, что в результате открытия МПД с Польшей активизируется экономическое сотрудничество между белорусскими и польскими регионами, оживятся контакты местных властей, станут более тесные семейные связи граждан обоих государств. МПР благоприятно скажется на увеличении доходов приграничных регионов, наполняемости доходной части местных бюджетов, развитии туризма, модернизации и использовании белорусской инфраструктуры.
Просим оказать содействие ускорению реализации Соглашения о малом пограничном движении с Республикой Польша, в том числе передачи польскому правительству ноты о готовности белорусской стороны к введению в действие Договора о МПД.

This petition was delivered to:
  • Кіраўніку адміністрацыі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь
    Аляксандру Косінцу (Кіраўніку адміністрацыі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь)
  • Старшыня Гродзенскага абласнога Савета дэпутатаў
    Ігару Жуку
  • Міністэрства замежных спраў Рэспублікі Беларусь
    Уладзіміру Макею
  • Старшыня Гродзенскага абласнога выканаўчага камітэта
    Уладзіміру Краўцову

Дзмітрый Кухлей started this petition with a single signature, and now has 3,553 supporters. Start a petition today to change something you care about.

The only way Аляксандру Косінцу (Кіраўніку адміністрацыі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь) will listen

Every signature matters and makes the petition more powerful. Add your name today and help us win.