Υποστήριξη βασικών ερευνών και δοκιμών για την επιμήκυνση της ενεργούς διάρκειας ζωής

Υποστήριξη βασικών ερευνών και δοκιμών για την επιμήκυνση της ενεργούς διάρκειας ζωής

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Oleg Teterin started this petition to Κυριάκο Μητσοτάκη

Το Μέρισμα της Μακροζωίας Ελλάδα: Αναφορά


Προς: κ. Κυριάκο Μητσοτάκη


Υποστήριξη βασικών ερευνών και δοκιμών για την επιμήκυνση της ενεργούς διάρκειας ζωής έως και 100 χρόνια

Κάθε μέρα 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο. 3 στους 4 θανάτους χαρακτηρίζονται από ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση.

Οι κύριες αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν: καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένειες του αναπνευστικού, καρκίνο, Αλτσχάιμερ, και άλλους τύπους νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι αυτή τη στιγμή τα 72 έτη. Αυτή είναι μια εκπληκτική αλλαγή τους τελευταίους δύο αιώνες, καθώς το 1800 το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής ήταν τα 29 έτη. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι το 1950 το προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις 46 έτη.

Αν και σαφώς αυτή η αύξηση πρέπει να γιορτάζεται, η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι σοβαρά άρρωστοι κατά τη γήρανση έχει επίσης επεκταθεί.

Καθώς οι θάνατοι από μολυσματικές ασθένειες και η παιδική θνησιμότητα γίνονται πολύ λιγότερο συχνές, σε συνδυασμό με τη μείωση του αντίκτυπου των καρδιακών προσβολών στους μεσήλικους, υπάρχουν πλέον όλο και περισσότεροι μακροχρόνια πάσχοντες από ασθένειες όπως καρκίνοι και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, άμεσα συνδεδεμένες με τη βιολογική γήρανση.


Αυτές οι ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και την ανάγκη για το κράτος να δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες φροντίδας.

Το τρέχον παράδειγμα της υγειονομικής περίθαλψης επικεντρώνεται στη θεραπεία αυτών των ασθενειών μόνο όταν παρουσιάζονται κλινικά. Τα τελευταία χρόνια όμως, η πρόοδος στην κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας έχει επιδείξει τα πιθανά οφέλη της πρόληψης σε αυτά τα νοσήματα, καθώς και της επέμβασης στην περίοδο που προηγείται της επιδείνωσης της νόσου. Αναφερόμαστε συνήθως σε αυτήν την επιδείνωση, ολιστικά, ως γήρανση.

Αυτή η επανεξέταση τείνει να οδηγήσει στη θεραπεία των εκφυλιστικών ασθενειών με προληπτικό τρόπο καθώς και θεραπευτικά. Αυτό μετατρέπεται στον πιο συναρπαστικό τομέα της ανθρώπινης επιδίωξης και ταυτόχρονα εκρήγνυται, πιθανώς, στη μεγαλύτερη βιομηχανία όλων των εποχών. Η εποχή της μακροζωίας έχει ξεκινήσει.

Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι μιλάμε για υγιή μακροζωία, αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως Ευζωία (Healthspan). Η ευζωία υποδεικνύει την προσπάθεια για καλύτερη υγεία καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ή με άλλα λόγια την προσπάθεια για επίτευξη περισσότερων χρόνων ζωής σε καλή υγεία. Τυχόν συνοδευτική αύξηση στη μέγιστη διάρκειας ζωής είναι μεν πιθανή αλλά ακόμη θεωρητική.

Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την αύξηση της ευζωίας έχουν πλέον διευκρινιστεί καλά. Πολλοί αναφέρονται σε αυτά ως το Μέρισμα της Μακροζωίας (Longevity Dividend).

Το Μέρισμα της Μακροζωίας υποδεικνύει την εξοικονόμηση στο κόστος της φροντίδας των ατόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα κακής υγείας, και επίσης τις πιθανές συνεισφορές των ηλικιωμένων ατόμων σε μια παραγωγική κοινωνία.

Υπάρχουν επίσης ατομικά, οικογενειακά και κοινωνικά οφέλη για μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση της σοφίας που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου σε κάθε κοινότητα

Στην Ελλάδα, το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 82,1 χρόνια, που το καθιστά μέτριο μεταξύ των ευρωπαίων γειτόνων μας και σε μια σημαντική απόσταση πίσω από τα 89,5 χρόνια του Μονακό, και επίσης πολύ μακριά από αυτό που είναι δυνατό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο σχετικά μικρός πληθυσμός της Ελλάδας δαπανά 1.650 ευρώ κατά κεφαλήν για υγειονομική περίθαλψη. Αυτό είναι 8,4% του ΑΕΠ, αλλά, στο πλαίσιο μιας συρρικνούμενης οικονομίας, οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2009. Επί του παρόντος, το 59% των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτείται δημόσια, ενώ οι δαπάνες εκτός τσέπης (35%) είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ υπάρχει κάποια περιορισμένη έρευνα στα πανεπιστήμια της χώρας, και αυτή χρηματοδοτείται έμμεσα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει επί του παρόντος κυβερνητική κατανομή Έρευνας και Ανάπτυξης που να προορίζεται για ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση.

Πρόκειται για μια εσφαλμένη κατανομή πόρων που βασίζεται σε μια πολύ ξεπερασμένη προσέγγιση, που επικεντρώνεται πραγματικά στην «Φροντίδα Ασθένειας» (Sick-Care) και όχι στην «Φροντίδα Υγείας» (Health-Care), και δεν αξιοποιεί στο έπακρο τους τρέχοντες επιστημονικούς τομείς ενδιαφέροντος, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Οι επιχειρηματικές, επιστημονικές και κοινωνικές ευκαιρίες που που είναι πιθανές με την αφοσίωση ενός τμήματος του ετήσιου προϋπολογισμού της κυβέρνησης για τη διεπιστημονική έρευνα στον τομέα της αντιγήρανσης είναι τεράστιες.

Οφέλη που θα ανακουφίσουν τον πόνο, θα ενισχύσουν την υγειονομική περίθαλψη και θα επιφέρουν το Μέρισμα της Μακροβιότητας και όλα τα οφέλη της.

Μια δημόσια και ιδιωτική αγκαλιά σε αυτόν τον κλάδο του 21ου αιώνα θα μπορούσε να επιτρέψει ειδικές εκπαιδευτικές, εμπορικές και κοινωνικές συνεργασίες στην έρευνα, τις κλινικές δοκιμές, και την τεχνολογία της τρίτης ηλικίας, και να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτη στον τομέα.

Για να διευκολυνθεί αυτός ο στόχος, η παρούσα αναφορά ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να χορηγήσει από τον προϋπολογισμό του 2022 και μετά το 5% των δαπανών της στον τομέα της έρευνας κατά της γήρανσης, υπό την επωνυμία «Το Μέρισμα της Μακροζωίας Ελλάδα» (Longevity Dividend Greece).


Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για βασική έρευνα σχετικά με τη γήρανση και τις αντιγηραντικές θεραπείες, τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών νέων θεραπειών και φαρμάκων, καθώς και τη χρηματοδότηση σύγχρονων τεχνολογιών χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα δεδομένα. Ο στόχος θα ήταν η ένωση υπαρχόντων εκπαιδευτικών και εμπορικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κράτος, καθώς και με ιδιωτικούς εταίρους και, πράγματι, με διεθνείς συνεργασίες για την καλύτερη προώθηση του πεδίου


Υπογράφοντας αυτήν την αναφορά, ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να συνεισφέρει προσωπικά στη μακροζωία μας και στη μακροζωία των αγαπημένων μας, και τα επόμενα 10 χρόνια, να επωφεληθούμε από τις νέες εξελίξεις και να έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια υψηλής ποιότητας, υγιή και ενεργή ζωή για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτή η αναφορά θα υποβληθεί σε καθεμία από τις 251 χώρες του κόσμου. Έχει ήδη υποβληθεί σε:


USA: http://chng.it/7WZbBvGzpk

UK: http://chng.it/TRC6TjVpyn

Ireland: http://chng.it/hfT62Gx62Z

Israel: http://chng.it/Cb2pvh26tx

Finland: http://chng.it/DPkZjsJdjB

Russia: http://chng.it/2zbnmvJPRC

Ukraine: http://chng.it/KhPLBbyWVn 

Maldives: http://chng.it/gvbQ95SdGn

France:  http://chng.it/X5LSQnwWpm

Brazil: http://chng.it/WRskvV6Syy

Portugal: http://chng.it/BhnDCPDDBr

Angola: http://chng.it/wpZZpdfwRf

East Timor: http://chng.it/F7QsL4XcrR

Cabo Verde: http://chng.it/ZdmjnLS9dS

Guinea Bissau: http://chng.it/CwrLgVpZC4

Mozambique: http://chng.it/7gQhYC5Qbw

Sao Tome and Principe: http://chng.it/rfQr2gycWS

Equatorial Guinea: http://chng.it/b8hVnky78w

Spain: http://chng.it/mgvr8rfC52

Mexico: http://chng.it/QVR8fgKkvN


Μοιραστείτε αυτούς τους συνδέσμους με τους φίλους σας σε αυτές τις χώρες.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις αυτής της αναφοράς στο πιθανώς μεγαλύτερο ανοιχτό κανάλι μακροζωίας στο Telegram: https://t.me/LongevityInTime


Oleg Teterin - Biotechnologist. Longevity InTime Founder. Co-producer: Awards winning “Chef”, directed by Jon Favreau (Lion King, Iron Man), starring Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Sofia Vergara, Jon Leguizamo. Moscow, Russia.


José Luis Cordeiro Mateo -  engineer (MIT), economist, futurist, and transhumanist, who has worked on different areas including economic development, international relations, Latin America, the European Union, monetary policy, comparison of constitutions, energy trends, cryonics, and longevity. Books he has authored include The Great Taboo, Constitutions Around the World: A Comparative View from Latin America, and (in Spanish) El Desafio Latinoamericano ("The Latin American challenge") and La Muerte de la Muerte ("The death of death"). Madrid, Spain.


Martin O Dea - Business Strategist and author. Active in the longevity field for over a decade. CEO of Longevity Accelerator. Dublin, Ireland.


Oliver Zolman - MD. Evidence-Based-Longevity expert, founder of 20one Clinics where ageing is measured in clients in all 78 organs, using MRI, ultrasound, devices and biofluids, and evidence-based Longevity 'Level 1 2 3 therapies' are used to reverse ageing in all organs. Cambridge, UK.

Ilia Stambler - PhD. Longevity expert and activist. Chief Science Officer of Vetek (Seniority) Association – the Movement for Longevity and Quality of Life, Israel. Board member of the International Longevity Alliance (ILA). Tel Aviv, Israel

Vyacheslav Krutko - Doctor of Technical Sciences, Candidate of Biological Sciences, Professor of SPSMU Sechenova, Head of the Laboratory of System Analysis and Information Technologies in Medicine and Ecology of the ISA RAS, Head of the project "System Technologies of Anti-aging Medicine”, Chairman of the Commission "Applied Gerontology" of the Scientific Council for Gerontology and Geriatrics. Moscow, Russia


Yusipova Yulia - PhD, MD, rector International Institute of Traditional Medicine, CEO International Institute of Integrative & Anti-aging Medicine (EU), Co-founder European University of Longevity. Moscow, Russia.

Dr. Reagan Edith Lorraine L - MBA, EdM, MALS, MLS, PhD Part-time professor of business, marketing and health business, and tutor of social sciences, and business, languages, and hard sciences. France.

Vinicius Esteves Teixeira - Holds bachelor's, master's, and Ph.D. in Theoretical and Computational Chemistry with experience in teaching and scientific research. Currently interested in longevity research development and in the implementation of public policies for the benefit of health for the general population. Porto Alegre, Brasil.

Mateus Potumati Mariano - CEO e Diretor de Conteúdo do Projeto VIVEAGORA, jornalista, tradutor, consultor de marcas e conteúdo com 20 anos de experiência, bacharel em Direito e Ciências Sociais, com especialização em design thinking pelo MIT. São Paulo, Brasil.


Sergio Martínez de Lahidalga Tarrero – BSc en física por la Universidad de Miami. Productor, realizador y editor audiovisual. Presidente de Alianza Futurista. Miembro de la Junta Directiva de Lifeboat Foundation.

Nina Skorythcenko - MSc, ESCP-Business School, MA, BSc, founder and CEO of Avenna and Wellcode Life. She is working in close collaboration with leading scientists and professionals in the field of precision health & wellness. At her company Avenna, she is specialising in translation of precision medicine tools into clinical practice for Inflammatory conditions, UK

Nikolaos Panagiotou - PhD, MRSB - Geneticist (University of Liverpool) with a PhD in Aging (University of Glasgow). He has researched aging, rejuvenation therapies and cancer, and has been a Management Board Member at the EPSRC IRC in Targeted Delivery for Hard-to-Treat cancers (University of Cambridge). He is the founder of the Healthspan Lab, where he is a healthspan and longevity consultant. He is also a Member of the Royal Society of Biology (MRSB), and a Member of the European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing.

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!