Η προφυλάκιση της μπορεί να την σκοτώσει!

Η προφυλάκιση της μπορεί να την σκοτώσει!

0 have signed. Let’s get to 200,000!
At 200,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

Η προφυλάκιση της μπορεί να την σκοτώσει! Απαιτούμε εναλλακτική προφυλάκιση για την Sasha Skochilenko!

 

Στις 13 Απριλίου, ένα δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης έκρινε προφυλακιστέα την καλλιτέχνη και μουσικό Σάσα Σκοτσιλένκο (Sasha Skochilenko). Η Σάσα κρατείται μέχρι τη δίκη σε κρατητήριο και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια, επειδή στις 31 Μαρτίου 2022 αντικατέστησε τις ετικέτες τιμών στο κατάστημα Perekrestok, με αυτοκόλλητα που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη.

Ο Σάσα κατηγορείται για την διάδοση ψευδών ειδήσεων που αφορούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το νέο άρθρο 207.3 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Μαρτίου. Προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Η Σάσα παραδέχτηκε τη δράση της, αλλά δεν παραδέχεται την ενοχή της και αρνείται ότι οι πληροφορίες τις οποίες ανάρτησε ήταν ψευδείς.

Η Σάσα είναι ένα φωτεινό και δημιουργικό άτομο: γράφει τραγούδια, δημιουργεί κόμικς και κινούμενα σχέδια, διοργανώνει συναυλίες. Έγραψε το περίφημο «Βιβλίο της κατάθλιψης», το οποίο έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους και έχει συμβάλει στον αποστιγματισμό των ψυχικών διαταραχών. Το βιβλίο κέρδισε τεράστια δημοτικότητα, επανεκδόθηκε πολλές φορές, μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες. Γυρίστηκαν βίντεο με βάση τα κόμικς, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις, οι ψυχολόγοι το χρησιμοποιούν καθημερινά για να βοηθήσουν τους πελάτες τους. Χάρη στη Σάσα, χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι έμαθαν τι τους συμβαίνει και πώς να ζουν με την κατάθλιψη. Τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν και να βοηθήσουν τη Σάσα.

 

Η φυλάκιση μπορεί να σκοτώσει τη Σάσα. Έχει κοιλιοκάκη - μια γενετική δυσανεξία στη γλουτένη – δηλαδή, στην πρωτεΐνη του σιταριού και σίκαλης.

Ναι, η Σάσα δεν μπορεί να φάει το συνηθισμένο ψωμί, ούτε μπισκότα, ζυμαρικά κ.α... Με την κοιλιοκάκη, ακόμη και οι ελάχιστες ποσότητες γλουτένης στα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται. Και αν όλα είναι προφανή με το ψωμί, είναι αδύνατο να αντιληφθείς αν υπάρχει γλουτένη σε ένα μπιφτέκι, σε μια σάλτσα, σούπα κ.λπ. εκτός κι αν το έχετε μαγειρέψει μόνοι σας ή γνωρίζετε την ακριβή σύσταση του πιάτου. Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διατροφή της σε συνθήκες κράτησης. Και εντελώς αδύνατον να της προμηθεύσουμε τα απαραίτητα είδη διατροφής με δέματα, μιας κι απαγορεύεται η μεταφορά πολλών προϊόντων και το βάρος που πρέπει να έχουν τα δέματα είναι ορισμένο. Η κατάσταση της Σάσα θα επιδεινωθεί σταδιακά.

Όχι, η Σάσα δεν θα νιώσει άσχημα ξαφνικά και θα αναγκαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της φυλακής. Σταδιακά, μπορεί να αναπτύξει πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, ογκολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Ή τα οστά της θα αρχίζουν να σπάνε.

Ο γαστρεντερολόγος Aleksey Golovenko επισήμανε επίσης, ότι οι επιπλοκές και οι νευρολογικές διαταραχές που θα αναπτύξει η Sasha μένοντας προφυλακιστέα σε ένα κέντρο κράτησης εντός μερικών μηνών «θα της δημιουργήσουν τρομερή ψυχολογική πίεση».

Η Σάσα διαγνώστηκε επίσης με διπολική συναισθηματική διαταραχή, επομένως οποιαδήποτε απόκλιση από τη σταθερή καθημερινή ρουτίνα, έλλειψη ύπνου και έντονο στρες μπορεί να της προκαλέσουν σοβαρή έξαρση της νόσου. Η Σάσα χρειάζεται τακτική φαρμακευτική αγωγή, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο πίσω από τα κάγκελα. Η παραμονή της σε κέντρο κράτησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για εκείνη. Το καθεστώς και οι κανόνες της φυλακής αποτελούν θανάσιμη απειλή για τη Σάσα, ένα νεαρό κορίτσι που ζυγίζει 45 κιλά.

Ο δικηγόρος της Σάσα,  Dimitri Gerasimov παρουσίασε στο δικαστήριο ιατρικές γνωματεύσεις που αποδεικνύουν τις ασθένειες της, αλλά το δικαστήριο δεν τις έλαβε υπόψη. Το δικαστήριο επίσης δεν έδωσε σημασία στις προσωπικές εγγυήσεις που έδωσαν διάφορα πολιτικά πρόσωπα: οι βουλευτές της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης Boris Vishnievski και MichailAmosov, ο πολιτικός Lev Sloshberg και ο δημοτικός βουλευτής Sergei Troshin που κατάθεσαν υπέρ της.

Αγαπητοί φίλοι, το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει τη Σάσα τώρα είναι η ευρεία δημοσιοποίηση της ιστορίας της. Γι' αυτό δημιουργήσαμε αυτό το αίτημα και απαιτούμε την εναλλακτική της προφυλάκιση.

Χωρίς εμάς, μπορεί να μη βγει ποτέ ζωντανή από το κέντρο κράτησης.

Παρακαλούμε υπογράψτε την έκκλησή μας, βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια και σώστε τη Σάσα μας!

 

0 have signed. Let’s get to 200,000!
At 200,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!