η ιατρική περίθαλψη στη νοηματική γλώσσα σε όλες τις χώρες

0 a signé. Allez jusqu'à 200 !


Διεθνής Οργάνωση Υγείας : η ιατρική περίθαλψη στη νοηματική γλώσσα σε όλες τις χώρες

Να καταλαβαίνεις τα όσα σου λέει ο ιατρός και να γίνεσαι κι εσύ κατανοητός όταν του απευθύνεσαι, αυτό φαντάζει μάλλον το πιο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, πόσω δε μάλλον για κάποιον που αναζητά περίθαλψη και φροντίδα, κάποιον που νιώθει κούραση κι άγχος.
Κι όμως, αυτό παραμένει όνειρο άπιαστο για κάποια μερίδα του πληθυσμού : τους κωφούς. Οι κωφοί έρχονται αντιμέτωποι με συστήματα υγείας που αγνοούν παντελώς τη γλωσσική και πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα. Δεν έχει προβλεφθεί κανένας μηχανισμός προκειμένου να καταγραφεί η επιλογή ενός κωφού όσον αφορά τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά τη συνεδρία. Γίνεται επιβολή της γλώσσας, υπό προφορική ή γραπτή μορφή.
Έτσι, σημειώνονται κατ’ επανάληψη απαράδεκτα συμβάντα και καταστάσεις : κωφό παιδί, το οποίο υποχρεούται να εκτελεί χρέη διερμηνέα για να ανακοινώσει στους γονείς του ότι πάσχει από καρκίνο, διαβητικοί κωφοί που μένουν χωρίς ινσουλίνη εξαιτίας της ελλιπούς επικοινωνίας από τις ομάδες περίθαλψης…
Σε όλες τις χώρες, διαπιστώνουμε τα ίδια. Ως κι εκείνη την κωφό γυναίκα, στην Αφρική, που εξηγεί με νοήματα ότι υποφέρει από κοιλιακούς πόνους. Νομίζοντας ότι ζητά επετεία, την πετούν έξω από το νοσοκομείο.
Οι καταστάσεις αυτές προκαλούν αγανάκτηση. Έπειτα η αγανάκτηση καταλαγιάσει και οι κωφοί γίνονται και πάλι αόρατοι.
Το δράμα των κωφών είναι ότι χτυπούν χωρίς τέλος σ’ ένα τείχος αδιαφορίας. Η έλλειψη σεβασμού προς το άτομο οδηγεί σε καθυστερημένες διαγνώσεις και κενά στην τήρηση της θεραπείας. Οι ολίγες μελέτες που έχουν γίνει εμφανίζουν μια μειονότητα που περιορίζεται σε χαμηλότερης ποιότητας περίθαλψη απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός και αφήνεται, ιδιαίτερα σε περιόδους επιδημίας, μακριά από την ενημέρωση και, σε αρκετές χώρες, χωρίς πρόσβαση στις θεραπείες.
Κι όμως, η νοηματική γλώσσα, μακριά από το υψηλό κόστος των προηγμένων τεχνολογιών, μπορεί κι εξασφαλίζει την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
Από τα 70 εκατομμύρια κωφών που ζουν στον πλανήτη, μερικές δεκάδες χιλιάδες απολαμβάνουν ήδη την πρόσβαση αυτή, χάρη στις υπηρεσίες διερμηνέων ή/και σε ειδικούς χώρους περίθαλψης όπου η γλώσσα εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των κωφών μεσολαβητών, των κοινωνικών λειτουργών είναι η νοηματική.
Αυτοί οι νέοι χώροι που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική γεννούν μεγάλες ελπίδες στους κόλπους της κοινότητας των Κωφών. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό μπορούν να αναπτύξουν ένθεν οπτικού τύπου τρόπο σκέψης για να εξηγήσουν τους ιατρικούς όρους. Από αυτή την οπτικο-ακουστική επικοινωνία θα μπορούσαν να μπορούσαν να επωφεληθούν κι οι υπόλοιποι -ακούοντες- ασθενείς.
Κάποιες θεραπείες ενάντια στη μηνιγγίτιδα ή σε ανθεκτικές μορφές της φυματίωσης προκαλούν δευτερογενή κώφωση. Η νοηματική γλώσσα, όταν διδάσκεται σε αυτούς τους ασθενείς, προσελκύει κι άλλους που έχασαν την ακοή τους κι επιθυμούν να βγουν από την κοινωνική τους απομόνωση.
Κανένα διεθνές πλαίσιο δεν πραγματεύεται στοχευμένα την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη για τους κωφούς.
Ωστόσο, η Διεθνής Σύμβαση για τα ΑμεΑ πραγματοποίησε ένα πρώτο βήμα, όταν όρισε πως η μη τήρηση της εμπιστευτικότητας συνιστά διάκριση.
Στη Γαλλία, οι οροθετικοί κωφοί αρνούνταν να επισκεφθούν οποιοδήποτε ιατρό λόγω του ότι αυτό θα τους υποχρέωνε να καταφύγουν σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους για να τους συνοδεύει. Αυτό οδήγησε στο άνοιγμα του πιλοτικού ιατρικού πόλου στο νοσοκομείο Salpêtrière του Παρισιού.
Στηριζόμενοι στο νομικό αυτό επιχείρημα μη-διάκρισης το οποίο επικυρώθηκε από δεκάδες χώρες Όσο και στον απολογισμό των μονάδων περίθαλψης για κωφούς που ήδη λειτουργούν, εμείς οι υπογράφοντες ζητάμε να γίνει εφικτή, σε όλες τις χώρες, η επιλογή της νοηματικής γλώσσας για την περίθαλψη.
Αυτό θα αποτελούσε πρόοδο για εκατομμύρια κωφούς και θα απαντούσε και σε μια επείγουσα ανάγκη σε όσες χώρες πλήττονται από ισχυρές επιδημίες.

Sources ( mail : sourcesls20@gmail.com site : sign-care.info ).Sources compte sur vous aujourd'hui

Sources a besoin de votre aide pour sa pétition “Διεθνής Οργάνωση Υγείας: η ιατρική περίθαλψη στη νοηματική γλώσσα σε όλες τις χώρες”. Rejoignez Sources et 136 signataires.