Απελευθερώστε την Τίνα από την Αιγυπτιακή Φυλακή και εκδώστε την πίσω στην Κύπρο.

0 have signed. Let’s get to 500!

At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

EN/AR

Επιστροφή της Τίνας

Η Τίνα, μια νεαρή τράνς γυναίκα από την Κύπρο είχε την ατυχία να βρίσκεται στην Αίγυπτο τον περασμένο Ιανουάριο. Η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων ούτε γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ. Η μη αλλαγή του φύλου της Τίνας στο διαβατήριό της προκάλεσε πολλές επιπλοκές για αυτήν στην Αίγυπτο. Στην Κύπρο δεν υπάρχει Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, παρά μόνο ένας μη νομικά κατοχυρωμένος, εσωτερικός κανονισμός, τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου έχει υιοθετήσει από τον Αύγουστο του 2019. Για τον εν λόγω κανονισμό δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το κοινό και πιθανώς η Τίνα να μην γνώριζε τη διαδικασία και έτσι δεν είχε υποβάλει αίτηση για αλλαγή του φύλου της στα νομικά της έγγραφα.

Σύλληψη:

Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2020 βάσει του Αιγυπτιακού νόμου 10/1961 για δύο κατηγορίες: 1) υποκίνηση και προώθηση διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών και 2) διάπραξη έκλυσης ηθών. Είχε λογαριασμούς σε εφαρμογές γνωριμιών όπου ένας αστυνομικός συνομίλησε μαζί της σκόπιμα και την παγίδευσε οργανώνοντας συνάντηση μαζί της, όπου και την συνέλαβε.

Ποινή δικαστηρίου:

Διώχθηκε και οδηγήθηκε στο δικαστήριο πρώτου βαθμού τον Φεβρουάριο, όπου αθωώθηκε από την κατηγορία της διάπραξης έκλυσης ηθών, αλλά καταδικάστηκε για τρία χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της προώθησης και υποκίνησης έκλυσης ηθών στο Διαδίκτυο.

Έκανε έφεση τον Μάρτιο για την ποινή που της επιβληθηκε, ωστόσο το εφετείο αποφάσισε να διατηρήσει την ποινή των τριών ετών φυλάκισης.

Φυλακή:

Από τότε που συνελήφθη τον Ιανουάριο, έχει εγκλωβιστεί στο αστυνομικό τμήμα El-Nozha, σε απομόνωση.

Δεδομένου ότι δεν είχε αλλάξει το φύλο της στην ταυτότητα και το διαβατήριό της, θεωρείται «άρρεν» στα μάτια της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Ωστόσο οι αιγυπτιακές αρχές δεν την έστειλαν σε φυλακή ανδρών ή γυναικών. Κρατείται σε απομόνωση από τον Ιανουάριο στη φυλακή του αστυνομικού τμήματος El-Nozha.

Η απομόνωση έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία της Τίνας, καθώς της απαγορεύεται η πρόσβαση στις ορμόνες της και είναι κλειδωμένη μόνη της σε ένα μικρό κελί σε μια χώρα όπου δεν γνωρίζει την γλώσσα και δεν έχει συχνή επικοινωνία με άλλα άτομα.

Καλούμε τις αιγυπτιακές και κυπριακές αρχές να συνεργαστούν για να φέρουν την Τίνα στη Κύπρο για να εκτίσει την ποινή της καθώς οι δύο κυβερνήσεις έχουν υπογράψει διμερή συμφωνία για την ανταλλαγή πολιτών των δύο χωρών που έχουν συλληφθεί στην άλλη χώρα . Πιστεύουμε ότι η μεταφορά της Τίνας πίσω στη Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της, ψυχικά και σωματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση και σύλληψη της Τίνας στείλτε email στο info@cairo52.com / Info@acceptcy.org

Δείτε την συμφωνία έκδοσης μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου στα ελληνικά Εδώ και στα αραβικά Εδώ.

Η εκστρατεία αυτή οργανώνεται από το Cairo 52 Legal Research Institute και την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Και Υποστηρίζουν οι: 

Pan Africa ILGA

ILGA Europe

ILGA World

The Arab Foundation for Freedoms and Equality

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών