Έκκληση από 50 νομπελίστες: ξοδέψτε λιγότερα για όπλα!

Έκκληση από 50 νομπελίστες: ξοδέψτε λιγότερα για όπλα!

0 a signé. Prochain objectif : 75 000 !
Quand elle atteindra 75 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !
The Global Peace Dividend Initiative a lancé cette pétition adressée à António Guterres (Secretary General of the United Nations) et à

Τον Δεκέμβριο του 2021, περισσότεροι από πενήντα νομπελίστες και πρόεδροι επιστημονικών ενώσεων υπέγραψαν έκκληση για ένα «Παγκόσμιο Μέρισμα Ειρήνης». Παρατηρώντας την επιταχυνόμενη παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών, πρότειναν σε όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να διαπραγματευτούν μια κοινή μείωση των ετήσιων στρατιωτικών τους δαπανών κατά 2%. Πρότειναν επίσης να διατεθεί το ήμισυ των πόρων που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση αυτή σε ένα παγκόσμιο ταμείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και της ακραίας φτώχειας.

Κατά την περίοδο 2025-2030, το «μέρισμα ειρήνης» που θα προκύψει από την πρόταση των κατόχων του Βραβείου Νόμπελ θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ - ποσό συγκρίσιμο με τις συνολικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως και έξι φορές μεγαλύτερο από τα διαθέσιμα κεφάλαια για την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου, του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας μαζί.

Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων για την ανθρώπινη ευημερία, αυτοί οι νέοι πόροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, με μηδενικό κόστος για τα κράτη.

Εμείς, οι υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα, υποστηρίζουμε σθεναρά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σας ζητούμε, κύριοι Guterres, Biden, Johnson, Macron, Putin και Xi, να ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σημείωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να προλαμβάνει και να προετοιμάζεται για πόλεμο ταυτόχρονα». Σήμερα, κορυφαίοι διανοούμενοι χαράσσουν μια πορεία για την πρόληψη του πολέμου και την προετοιμασία για ένα κοινό μέλλον ευημερίας. Απευθυνόμαστε σε σας - στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στους ηγέτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - και σας ζητούμε να ακολουθήσετε αυτήν την πορεία στο όνομά μας.

-----

Παρακαλούμε μοιραστείτε ευρέως αυτό το κάλεσμα! Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε μια θετική αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το #GlobalPeaceDividend, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.peace-dividend.org ή ακολουθήστε το @GlobalPeaceDivd

0 a signé. Prochain objectif : 75 000 !
Quand elle atteindra 75 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !