Petition Closed
Petitioning Peticijos pateikimas Europos Parlamentui

Žmogaus teisių pažeidimai kūdikio (motinystės) priežiūros srityje Europoje (Lithuanian text)

Siekiama atkreipti dėmesį į žmogaus teises gimdymo srityje

Letter to
Peticijos pateikimas Europos Parlamentui
This petition can be found on www.change.org in the following languages: English, German, Croatian, Dutch, Italian, Spanish, Estonian, Lithuanian, Latvian, Slovak, Swedish, French, Slovenian, Greek.

Raginame Europos Parlamentą kritiškai pažvelgti į gimdymo praktiką visose valstybėse narėse.

Europoje moterys susiduria su skirtingomis kūdikio (motinystės) priežiūros sistemomis, joms taip pat kyla tos pačios problemos. Dėl pernelyg plataus masto medicininių intervencijų naudojimo moterims vis sunkiau gimdyti fiziologiškai ir savaiminiu būdu. Šių intervencijų jatrogeninis poveikis yra tikra ir dažna problema Europos šalyse.

2010 m. Strasbūre įsikūręs Europos Žmogaus Teisių Teismas byloje Ternovszky prieš Vengriją nustatė, kad „teisė į privatų gyvenimą apima teisę pasirinkti gimdymo sąlygas“. Vis dėlto daugybėje Europos šalių galioja gimdymo priežiūros sistemos, kuriose moters fizinis savarankiškumas yra nuolat pažeidžiamas ir jų galimybės griežtai ribojamos.

Teisė gimdyti ne ligoninėje yra labai svarbi visoms gimdančioms moterims, neatsižvelgiant į jų pasirinktą gimdymo vietą – ligoninę ar namus. Pagarbus elgesys moterų, kurios pasirenka gimdymą ligoninėje, atžvilgiu gali būti užtikrintas tik tuo atveju, jeigu jos turi galimybę išeiti iš ligoninės ir gimdyti pagal kitokį priežiūros modelį, net jeigu jos to ir nepasirenka. Kai sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas teikia rekomendaciją žinodamas, kad moteris gali pasinaudoti patarimu arba pasirinkti to nedaryti, padėtis yra absoliučiai kitokia nei tuo atveju, kai tas pats paslaugų teikėjas mano, kad moters nepaklusimo reikalavimui atveju ji gali būti teisėtai priversta nusileisti.

Kokybiškais stebėjimo tyrimais nustatyta, kad sveikoms moterims planuotas gimdymas namuose yra toks pat saugus kaip ir gimdymas ligoninėje. Atsižvelgiant į gimdymų įstaigose tendencijas ir elgesio taisykles gimdymas namuose yra vienintelis būdas daugelio šalių moterims pagimdyti be nereigalingos chirurginės intervencijos ir vaistų.

Vis dėlto daugelis Europos šalių nesuteikia moterims gerų galimybių pasinaudoti gimdymo namuose paslaugomis ir, iš tikrųjų, daug šalių nepaprastai apsunkina moterų galimybes gimdyti ne medicinos įstaigoje.

Raginame Europos Parlamentą pradėti tyrimą ir diskusijas dėl kūdikio (motinystės) priežiūros sistemų Europos valstybėse narėse pradedant nuo žmogaus teisių gimdymo srityje temos.

Nuoširdžiai,

HRiC