Направлено: Prokurator Generalny Federacji Rosyjskiej Jurij Czajka

Żądamy przeprowadzenia śledztwa w sprawie “polowań na gejów” w Czeczenii!

0 человек подписали. Следующая цель: 1 000 000

Русский/English/Deutsch/Español/Polski/Japanese

W ostatnich tygodniach w Czeczenii ma miejsce masowa obława i swoiste “polowanie na gejów”. Ponad 100 mężczyzn trafiło do “tajnych więzień” w republice w związku z ich orientacją homoseksualną lub podejrzeniami, że mogą być oni gejami. Mężczyźni byli tam poddawani torturom i szykanom, bici i rażeni prądem. 3 zostało zamordowanych.

Na początku kwietnia niezależne wydanie “Novaya gazieta” opublikowało materiały, w których jeden ze świadków mówi, że zatrzymanych torturowali, razili prądem. Niektórych bito do nieprzytomności.

Według informacji wydania, “polowaniem na gejów” zajmują się funkcjonariusze policji w celu “profilaktyki”. Powody dla takich “profilaktycznych” działań mogą być różne: nadużywanie alkoholu i miękkich narkotyków, podejrzenia o ekstremizm, złamanie zasad ruchu drogowego. Tym razem powodem stał się ”problem”, o którym nie mówi się głośno w republice. Homoseksualizm jest na Kaukazie Północnym piętnowany, uważany za hańbę, która może być ukarana "zabójstwem honorowym". Bliscy zamordowanych i zatrzymanych nie zgłaszają się na policję, gdyż boją się “wstydu”.

Zwracamy się do Prokuratury Generalnej i żądamy przeprowadzenia rzetelnego śledztwa w sprawie represji w Czeczenii wobec osób o orientacji homoseksualnej i ukarania winnych.

Mamy obowiązek powstrzymać to bezprawie. Podpiszcie naszą petycję! Poprzyjcie nasz apel!

Эта петиция будет доставлена:
  • Prokurator Generalny Federacji Rosyjskiej
    Jurij Czajka

Igor Iasine с одной лишь подписью создал(а) эту петицию, которую на данный момент уже поддержали 523 358 людей. Создайте вашу петицию для того, чтобы добиться важных для вас перемен.

Cегодня Katarzyna рассчитывает на вас

Katarzyna Formela нуждается в вашей помощи с петицией «Żądamy przeprowadzenia śledztwa w sprawie “polowań na gejów” w Czeczenii!». Katarzyna и 523 357 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.