Şule Çet için Adalet

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 35.000.

Konuyu hiç bilmeyenler için en baştan alıyorum.

Şule Çet, 23 yaşında Gazi Üniversitesi Sanat-Tasarım Fakültesi tekstil tasarımı bölümü 2. sınıf öğrencisi. Bir yandan okuyup bir yandan çalışırken, yarı zamanlı çalıştığı yerden kovuluyor. Bunun üzerine çalıştığı yerin ortaklarından olan Çağatay Aksu isimli şahıs Şule'yi "gel abicim hallederiz benim yanımda çalışırsın" diye görüşmeye çağırıyor.

28 Mayıs akşamı Şule, Çağatay Aksu ve onlara katılan 3 kişi ile önce bir restoranda yemek yiyorlar, sonrasında Şule'nin doğum günü olan 29 Mayıs'a bağlanan gece 23:54'te Çağatay aksu ve B.Y. ile birlikte yelken plazanın 20'nci katındaki ofise geçiyorlar. O gece saat 01:48'te Şule ofisten çıkıp ev arkadaşını ''beni acil bir şey varmış gibi eve çağır'' diye arıyor. Sonrasında saat 02:00’da Şule'nin attığı ''buradan çıkamıyorum, adam bana takmış. bırakmıyor” mesajı var. Saat 04:00 sularında Şule 20. kattan aşağıya düşüp ölüyor. Olay intihar olarak geçiyor.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı, olaydan sonra kayıplara karışan, 4 Haziran gecesi gözaltına alınan Çağatay Aksu ve B.Y., adli kontrol şartıyla serbest bırakıyor. Haftada bir imza atmaya gidiyorlar ve yurtdışına çıkmaları yasak. Çağatay Aksu, ifadesinde Çet’in camdan atlayarak intihar ettiğini belirterek, “Kendisine engel olmaya çalıştım, atlarken tutmaya çalıştım ama başaramadım. Atlamasın diye tutuğum sırada parmaklarımda sıyrıklar oluştu. Abi-kardeş ilişkimiz vardı. ‘Yaşamak istemiyorum’ diyerek atladı” dedi. Şule Çet’in öldüğü sırada plazadaki ofiste Çağatay Aksu'nun beraberinde olan B.Y. ise ifadesinde başka odada olduğunu, neler yaşandığını bilmediğini söylüyor.

Sağlık raporlarında Çağatay Aksu'nun parmağındaki yarayla ilgili olaydan 3 gün önce operasyon geçirdiğini beyan ettiği bilgisi var.

Şule 20'nci kattan kafa üstü yere çakılmış. İntihar olsa kişi kendini attığında savrulma yaşar. Burada kafa üstü düşmesi, fırlatma veya ayağından tutup atma etkisini gösteriyor. Çağatay Aksu ve beraberindeki B.Y.'nin Şule'nin düşmesiyle ilgili 155'e ya da 112'ye hiçbir aramada bulunmadıkları hatta plazadan çıkmaya çalışırlarken o sırada plazanın güvenliğini sağlayan görevlilere, Şule'nin düşmesiyle çıkan gürültüyü "trafo mu patladı? ne oldu böyle?" diyerek, yanılttıkları belirleniyor. Ayrıca çağatay aksu'nun yanında çalışan ve üç hafta önce işten ayrılan başka bir kadının da kendisinin de taciz edildiğini öne sürdüğü bilgisi mevcut.

4 Temmuz tarihinde sonuçlanan ancak içeriğine yeni ulaşılan otopsi raporuna göre Şule ters ilişkiye zorlanmış, anal bölgesinde yırtılmalar ve bağırsak dokusunda bozulmalar mevcut. Vücudunda darp izleri, kanında uyku getirici madde, tırnaklarının arasında ise Çağatay Aksu'nun deri kalıntıları var. Bugün Şule'nin ailesinin avukatı olan Umur Yıldırım ile görüştüm. Kendisinin, dosyanın ilerleme süreci ile ilgili anlattıklarını aynen aktarıyorum:

Savcılık olaydan sonra inceleme amaçlı Şule'nin telefonunu ve bilgisayarını alıyor, 1 hafta sonra içinde delil olmadığı gerekçesi ile geri veriyor. Ailenin durumu kötü, davanın ilerlemesi için paraya ihtiyaçları var ve Şule'nin telefonunu ve bilgisayarını satmayı düşünüyorlar. O sırada fark ediliyor ki hiçbirine hiçbir incelemede bulunulmamış. Öyle ki Şule'nin telefonu açılmıyor dahi. Avukat, cihazları kendi imkanları ile incelettiğinde içlerindeki delillere ulaşıyor ve savcılığa tekrar teslim ediyor. Bir de savcı otopsi raporunun hemen ardından izin alıyor ve şu an kendisi görevde değil. Pazartesi günü görev başı yapıp, başsavcı ile görüşmede bulunacağı bekleniyor.

Avukat, daha önce basın organlarına ulaşmaya çalıştığını, geri dönüş alamadığını ve elinden geleni yapmasına rağmen süreç boyunca bir arpa boyu yol katedemediğinin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Olayı sosyal medya üzerinden ulaşabildiğiniz her yere yayarak kamu baskısı yaratabilirsiniz.

Twitter'da #intihardegilcinayet #sulecet hashtaglerini kullanarak yaymanız çok önemli. Bunun dışında yapacağınız herhangi bir platformdaki paylaşım da işe yarayacak. Kadın cinayetleri ile ilgili yazılar yazan her gazeteciye de ayrıca mail atıyorum.

Avukat Umur Bey'e fiziken yapabileceğimiz bir şey var mı diye sorduğumda, Salı günü adliye önünde basın açıklaması yapmak istediklerini, bunun kesinleşmesi durumunda ise bize ihtiyaç olduğunu söyledi.

Lütfen arkadaşlar, Şule'nin yerine kendinizi, kardeşinizi, sevgilinizi koymanıza gerek yok. Sadece insan olmak dahi 23 yaşında tecavüze uğrayıp katledilen bir kadının utancını taşımaya yeter. Yardım edin.

Şule’nin katilleri tutuklandı. Bu sizlerin desteği sayesinde oldu. Kamuoyu baskısının ne kadar önemli olduğunu gösterdik. #ŞuleÇetİçinAdalet demeye devam ediyoruz. Katillerin hak ettiği cezayı alması için şimdi size daha çok ihtiyacımız var destek verebilir misiniz. Teşekkürler.

Şule’nin ölümü ne “münferit” ne de arkadaşımızın suçu. Tam tersine:

Şule’nin ölümünün nedeni, milyonlarca üniversiteli genci çalışmak zorunda bırakan paralı eğitim sistemidir.

Şule’nin ölümünün nedeni, iktidar sırtından geçinen sermaye gruplarının ne yaparlarsa yapsınlar “paçayı kurtaracaklarını” bilmeleridir.

Şule’nin ölümünün nedeni, “Kadın ile erkek fıtratı gereği eşit olamaz” diyen siyasi iktidar ve onun tecavüze “gerekçe” arayan yerel temsilcileri ile cinsiyet-ayrımcı politikalarıdır.

Şule’nin ölümünün nedeni, her fırsatta “idam”, “hadım” gibi sorunun çözümüne odaklanmayan ikiyüzlü politikaları öne süren ancak zaten var olan cezaları uygulamayanlardır.

Şule’nin ölümünün nedeni, kadın cinayetlerini magazinsel bir dille veren ve suçu kadında arayan medya kuruluşlarıdır.

Şule’nin katillerinin bir an önce yargılanarak herhangi bir cezai indirime gidilmeden cezalandırılmasını istiyoruz. Şule için adalet istiyoruz! Üniversite gençliği olarak arkadaşlarımızın hayatlarının hiçe sayılmasına ve yaşananların üstünün kapatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Katiller cezalarını bulana kadar, gerçek adalet sağlanana kadar bu davanın takipçisiyiz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz! Tüm üniversite gençliğini arkadaşımızın hesabını sormak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!

Bugün Gizem imzanı bekliyor!

Gizem Uncuoğlu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Şule Çet için Adalet #ŞuleÇetİçinAdalet». Gizem ve imza atan diğer 28.955 kişiye katıl.