Petition Closed
Petitioning Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Abdullah Gül and 3 others

Şehitlerin evli çocuklarının ikinci iş hakkını kullanabilmesi için yönetmenlik yeniden düzenlensin

Malesef, her yıl yüzlerce şehit veriyoruz. Yani, her yıl binlerce çocuk babasız kalıyor, binlerce kişinin evinin direği yıkılıyor. Devlet, şehit ailelerini korumak ve onlara sosyal yardım yapmak için kanunlar çıkarıyor, ama yapılan düzenlemeler sadece bazı şehit yakınlarını kapsıyor. Binlerce mağdur şehit yakını evlerine düşen ateşin yanında bir de bu mağduriyetleriyle bir kat daha üzüntüye boğuluyorlar.

Bitlis Şehit Aileleri Derneği Başkanı olarak, şehit ailelerinin haklarını korumak ve aileler arasında dayanışma ortamı sağlamak için yıllardır birçok faaliyet düzenliyorum. Şehit ailelerinin yaşadığı acıyı ve kanundaki bu düzenleme yüzünden şehit yakınlarının ne büyük dertler yaşadığını iyi biliyorum.

13 Kasım 2012 günü Ankara, Bitlis ve başka şehirlerde şehitlerin evli çocuklarının ikinci iş hakkı başta olmak üzere taleplerimizin dikkate alınması için oturma eylemi yapmaya karar vermiştik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı bizi telefonla arayarak bir ay içinde bu sorunun düzeltileceğine dair söz verdi. Biz de oturma eyleminden vaz geçtik.

Bu hakların tanınmadığı her gün, mağdur olan binlerce şehit ailesi, vatanı için ölen babalarının yükünü de omuzlamak zorunda kalıyor. Müsteşarın verdiği sözü bir an önce tutmasını ve şehit ailelerinin mağduriyetini gidermeyi sağlayacak kamuoyu baskısı ancak senin vereceğin imza ile mümkün olacak.

Milletimizin şehitlerimizin yakınları hakkında çok hassas olduğundan eminim. Hiçbir zaman şehidini, gazisini ve bunların geride bıraktığı birinci derecedeki yakınlarını sahipsiz bırakmayacaktır.

Şehit ailelerinin mağduriyetini gidermek bizim elimizde. İçişleri Bakanlığı ve de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verdiği sözde durmasını sağlamak için kampanyama imzanla destek ver.

Letter to
Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Abdullah Gül
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin
and 1 other
Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti R. Tayyip Erdoğan
6353 Sayılı Kanunun 76. maddesine istinaden, şehitlerimizin evli çocukları ikinci iş hakkını kullanamıyor ve çok mağdur durumdalar. Bakanlıktan bu mağduriyetin giderilmesini ve yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ediyorum.

Bakanlık müsteşarı ile yapılan görüşmede bunun sözünü verdiklerini biliyorum. Verdiğiniz sözü yerine getireceğinizden hiç şüphem yok.

Bitlis Şehit Aileleri Derneği Başkanı Seyfettin Apak, şehit ailelerinin haklarını korumak ve aileler arasında dayanışma ortamı sağlamak için yıllardır birçok faaliyet düzenliyor. 13 Kasım 2012 günü yapmak üzere oldukları oturma eylemini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı'nın bu sorunun düzeltileceğine dair söz vermesinden ötürü iptal ettiler.

Şehit ailelerine verilen ikinci iş hakkının evli çocuklar için de geçerli olacak biçimde kanunun ve yönetmenliğin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Ayrıca, şehit ailesinin ikinci iş hakkını ailenin seçeceği kişinin kullanabilmesi için şehit ailelerine feragat hakkı tanınması gerekiyor. Bu hakların tanınmadığı her gün, mağdur olan binlerce şehit ailesi, vatanı için ölen babalarının yükünü de omuzlamak zorunda kalıyor.

Devletimizin şehitlerimizin yakınları hakkında çok hassas olduğundan eminim. Hiçbir zaman şehidini, gazisini ve bunların geride bıraktığı birinci derecedeki yakınlarını sahipsiz bırakmayacaktır.

Şehit ailelerinin mağduriyetini gidermek için elinizdeki gücü kullanacağınızdan hiçbir şüphem yok. Verdiğiniz sözün arkasında duracağınızdan eminim.