Üniversite sınavında görme engelliler için Braille kitapçık da verilsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.

Merhaba, benim adım Kübra.

17 yaşındayım, görme engelliyim ve 11. sınıfa gidiyorum. Bu kampanyayı görme engelliler için çok verimsiz olan sınav sistemini değiştirebilmek için başlatıyorum. Üniversite sınavına girmeme 1 sene kaldı ve bu konu benim için hayati önem taşıyor. Vakti olan, okuyan ve imza atarak bana destek veren herkese şimdiden teşekkürler.

Üniversite sınavında görme engelli öğrenciler için uygulanan yöntem şöyle işliyor; iki gözetmen veriliyor, gözetmenlerden biri soruları okuyor, diğeri de işaretliyor. Ayrıca 5 ile 30 dakika arasında ek süre veriliyor. Ancak bu, pek çok görme engelli öğrenci için verimsiz bir sınav yöntemi. Bu sorunun çözümü için yöntem geliştirilmemesi birçok öğrencinin çalışmasının karşılıksız kalmasına sebep olabilir.

Sorunun çözümü ise oldukça basit ve uygulanabilir: Şu an uygulamada olan yönteme ek olarak sınav kitapçığı Braille formatında da hazırlanarak öğrencilere dağıtılılabilir. Böylece özellikle dil alanından sınava hazırlanan görme engelli öğrencilerin yaşayabileceği eşitsizlik bir düzey daha önlenmiş olur. Braille yazıyı okuyamayan öğrenciler açısından ise gözetmen yönteminin devamı çok önemli, yoksa bir eşitsizlik başka birini yaratmış olur.

BU KONUDA DAHA ÖNCE SES ÇIKARILMADI

Bu talebin ne kadar kuvvetli iletilirse o kadar sonuç alıcı olacağını biliyoruz. Çünkü daha önce ne Bakanlığa ne de ÖSYM'ye bu taleple başvuru yapılmadığı için neyi değiştirmelerini istediğimizi bile anlamakta zorlanıyorlar. Anladıklarında ise bu yönde gelen taleplerin yetersiz olduğunu söylüyorlar.

Bu yüzden ancak hep birlikte seslenirsek başarabiliriz: Siz de kampanyayı imzalayın ve görme engelliler için eğitimde eşitliğin yaratılmasına katkı verin!