Ücretsiz ulaşım kartı sadece anneye özel olmamalı, kart çocuğa ait olmalı.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Merhaba, Ben Özgehan Omağ, 3,5 senedir iki çocuğuna bakan bir babayım. Bu kampanyayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir uygulamasında gördüğüm bir eşitsizliğe dikkat çekmek için başlattım.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim vaatleri arasında bulunan, '0-4 yaş arası çocuğu olan annelere toplu ulaşımın ücretsiz olması' vaadini gerçekleştirdi. Annelere özel düşünülmüş bu proje çok güzel bir proje. Ancak bu proje, sadece annelere değil de bakım verenlere odaklı uygulanırsa daha eşitlikçi ve daha işe yarar bir proje olacağına inanıyorum.

Önerim: Kartın anneye değil, çocuğa özel verilmesi, yani 0-4 yaş arası “Çocuk Ulaşım Kartı” uygulamasına geçilmesi. Bu sayede çocuk babası ile seyahat ediyorsa babası, annesi ile seyahat ediyorsa annesinin kullanabilmesi sağlanmış olur. Engelliler için benzer bir uygulama var, çocuklar için de aynısı uygulanabilir.

Yapılan şey son derece olumlu olsa da,pozitif ayrımcılık uzun vadede olumsuz bir durumdur. Kartın sadece anneye verilmesi, çocuğa bakanın, bakması gerekenin hep ve sadece anne olduğu algısını yaratıyor. Sorumluluk sadece anneye yüklenmemelidir. Ücretsiz kart çocuğa ait olursa, her iki ebeveyn için de bir kayba sebep olmayacağından bu şekilde kullanılan dil değistirilebilir. Uzun vadede algıyı değiştirmek de önce dilden başlar diye düşünüyorum ve kartın anneye özel değil çocuğa özel olmasının daha uygun olacağı kanısındayım.

Eğer eşitlik istiyorsak (ülkemizde pozitif eşitlikçi bir değişim istiyorsak)  çocukların sorumluluğu hem annenin hem de babanındır diyorsak, o zaman değişimi yeni çıkacak bu ücretsiz kart ile başlatabiliriz.

Kart çocuğun olsun annenin değil...

İmzalar ve paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

Özgehan Omağ - https://www.instagram.com/enbabavekizlari/