Özel Aşılar SGK Takvimine Eklensin, Aşısız Çocuk Kalmasın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

Merhaba,

Çocuklarımız bizim geleceğimiz, yarınlara bıraktığımız birer umut ışığı. Her birey gibi eşit şekilde yaşamak en başta onların hakkı. Savunmasız ve muhtaç bir şekilde gözlerini açtıkları dünyada; hayata tutunmaları için tüm olanaklardan faydalandırılmak ailelerin imkanlarına bakılmaksızın yaşama hakkı çerçevesinde onların en doğal hakkı. Vicdani hukuk kuralları bunları söylerken halen literatürde "özel aşı" kavramının olması ve sadece parası olanların çocuklarının hayatlarını korumak için bundan faydalanabiliyor olması ne kadar üzücü.

Özel aşı kavramı içerisine giren ilaçlar çoğunlukla menenjit temelli ve ölümle sonuçlanabilen rahatsızlıklara karşı kullanılan ilaçlardır. Menenjit enfeksiyonu ayrıca beyin ve sinir sistemini iltihap yoluyla sararak ciddi komplikasyonlara neden olmakta ve zeka geriliği, görme ve işitme kayıpları, konuşma bozuklukları gibi bir çok kalıcı hasara yol açmaktadır. Maalesef toplum bu aşılar ve fonksiyonları hakkında yeteri kadar bilgilendirilmemektedir. Aile hekimliklerinde yapılan aşıların yeterli olduğunu düşünen toplum, hayati öneme sahip menenjit grubu için aşı takviminde ayrılmış bir yer olmadığını bilmemektedir. Üstelik bu aşı grubu aile hekimliklerince yapılması tavsiye edilen aşılardandır.

Çocuklar için bu denli önemli olan bu pahalı aşı grubunun Avrupa'da bazı ülkelerde ücretsiz iken Ülkemizde ücretli olmasını vicdanlarımız kabul etmemeli. Özel hastanelerin rant kapısı haline dönüştürdükleri bu uygulamaya Sağlık Bakanlığı'nın müdahale etmesi gerekiyor. Her yıl içerisine yeni bir ilaç eklenen bu aşı grubunun bakanlık eliyle sistematik bir şekilde aşı takvimine alınması gerektiğine inanıyoruz.  Ebeveynlerin; cüzdanları ve bu pahalı aşılar arasında tercih yapmak ikileminden çıkartılması ve yarınlarımıza umut olması için her çocuğa aşı hakkının kazandırılması gerektiğine inanıyoruz.

Şimdi söz hepimizde.

UNUTMA! BİR İMZA HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR.