Petition Closed

Întoarceți de la hoți miliardul furat, nu de la noi!

This petition had 9,058 supporters


Guvernul Filip vrea ca noi să plătim DUBLU miliardul furat începând cu anul viitor până în 2032. Asta ar înseamna că până și copiii care nici măcar nu s-au născut vor fi intrat deja în datorii cu mult înainte să apară pe lume. Aproximativ șapte generații vor fi impuse să întoarcă miliardul furat de regimul Plahotniuc și complicii săi, iar sigiliul se vrea a fi pus URGENT, ca de obicei, pe ascuns.

P
rin prezenta, subsemnații se opun categoric transformării miliardelor furate în datorie de stat, refuză să plătească vreun leu, direct sau indirect, pentru a le acoperi, și cer ca TOȚI cei implicați conștient sau inconștient în schema jafului secolului să fie trași la răspundere și să fie impuși să întoarcă neîntârziat miliardul furat din cont propriu.

                                                             ***

În Parlamentul Republicii Moldova se află la ora actuală proiectul legii nr. 257 prezentat de către guvernul nocturn Filip-Plahotniuc, privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17.11.2014 și nr. 101 din 01.04.2015 emise de către guvernele Leancă și Gaburici.

Formularea sofisticată a actului legislativ în cauză se descifrează, de fapt, foarte simplu și pe înțelesul tuturor: regimul criminal oligarhic a decis ca miliardul furat să fie întors Băncii Naționale de către cetățeni, în condiții insuportabile. Generații întregi de oameni vor fi obligați de jefuitori să întoarcă statului ceea ce au furat ei într-o singură noapte.

În mod absolut netransparent, fără consultări cu societatea civilă, Guvernul a înaintat proiectul de lege privind transformarea garanțiilor de stat în datorie internă, cu majorarea semnificativă a sumei (aceasta practic se va dubla) și urmează să fie achitată de contribuabili începând cu anul 2017. Mai mult ca atât, cu o impertinență incomensurabilă, executivul insistă ca Parlamentul să adopte legea respectivă în regim de urgență.

Istoricul jafului începe în data de 17 noiembrie 2014, continuând cu 1 aprilie 2015, când cabinetele de miniștri conduse de Leancă si Gaburici, în ședințe secrete, fără consultări cu poporul și societatea civilă, au oferit garanții de stat pentru Banca Națională, vizând credite de un miliard de dolari pentru 3 bănci în scopul acoperirii furtului din sistemul bancar în proporție de 15 % din Produsul Intern Brut al țării.

Considerăm că decizia regimului oligarhic de a pune pe umerii contribuabililor jaful comis de o grupare politică de esență criminală, în frunte cu coordonatorul caracatiței – Plahotniuc – și executorul – controversatul afacerist din zona puterii ilegitime, Shor – prin intermediul cărora miliardul din vistieria țării a fost jefuit și ascuns în hăurile paradisurilor fiscale, constituie culmea cinismului și a ticăloșiei.

Guvernarea oligarhului Plahotniuc nici nu a încercat să discute aceasta problemă majoră cu poporul, așa cum s-a procedat, de exemplu, în Islanda, unde subiectul similar a fost supus unui referendum. Nu a fost pusă în discuție nici varianta suspendării garanțiilor de stat până la epuizarea tuturor eforturilor privind recuperarea banilor furați, așa cum a procedat Nigeria. 

Până în prezent, cei vinovați de furtul miliardului nu au fost trași la răspundere, iar societatea nici măcar nu cunoaște dacă în general are loc cu adevărat investigarea fraudei de proporții. Panoul Miliardului promis de Filip nu arată nicidecum felul în care decurge investigația sau cum sunt recuperați banii, ci doar procesul de insolvabilitate și lichidare a celor trei bănci (ex: prin vânzarea patrimoniului acestora, vânzarea creditelor performate altor bănci etc.), adică tot acoperirea unei găuri financiare cu alți bani decât cei furați inițial, exact ca și legea pe care o propun acum Parlamentului. Prin urmare, nu este vorba de „recuperare”, ci de „acoperire”. În plus, tentativa de a pune întreaga vină pe Vladimir Filat nu ține - alături de el trebuie să fie trași la răspundere toți făptașii.

Reieșind din cele expuse, chemăm membrii Parlamentului care mai au urme de conștiință să respingă, să nu admită, prin toate mijloacele legale, adoptarea acestei monstruoase legi prin care, de fapt, se realizează încă un furt în valoare de peste un miliard de euro din buzunarele cetățenilor

În lumina datelor făcute publice recent, este absolut clar că Guvernul, Președinția și membrii Parlamentului din 2014 au fost la curent cu faptul că se produce o hoție de proporții. Nu poate fi vorba despre necunoștință de cauză în cazul acordării garanțiilor de stat. În acest context, cerem retragerea de urgență a proiectului de lege menționat, desecretizarea hotărârii Guvernului Gaburici privind acordarea celei de-a doua garanții, desecretizarea proceselor verbale ale acelor ședințe de Guvern. Solicităm Procuraturii Generale să demareze neîntârziat anchetarea celor care se fac vinovați de inițierea și adoptarea acestor decizii abuzive și nelegitime ale Guvernelor Leancă și Gaburici. 

În cazul în care actualul Parlament refuză, ca de obicei, să asculte de ce vrea poporul, insistăm ca această petiție să servească drept temei legal și moral pentru Președintele Republicii Moldova (probabil cel nou ales) să declanșeze un referendum prin care să consulte populația vizavi de felul în care vrea ca miliardul furat să fie întors. În plus, imediat după desfășurarea unor noi alegeri parlamentare, solicităm Parlamentului să anuleze neîntârziat această lege, să localizeze și să aducă în vistieria țării miliardul furat, să ancheteze și să trimită pe banca acuzaților toate persoanele implicate în provocarea dezastrului financiar și economic al Republicii Moldova, inclusiv deputații votanți, contrar intereselor poporului, ai legii menționate.Today: Platforma is counting on you

Platforma Demnitate și Adevăr needs your help with “Întoarceți de la hoți miliardul furat, nu de la noi!”. Join Platforma and 9,057 supporters today.