Çukurova Kent Konseyi Çukurova'da Anız Yakılmasının Engellenmesini Talep Ediyor!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Adana'da anız yakılması (özellikle mısır anızı) içinde bulunduğumuz ağustos ayı sıcakları ile birleştiğinde insan ve çevre açısından  sayısız soruna yol açmaktadır.

Her yıl çeşitli kurumlarca yürütülen  bilinçlendirme faaliyetine  ve yasağa rağmen bu durumun önüne geçilememesi hayretle ve tepkiyle izlenmektedir.

Adana'ya yöneten yerel ve merkezi idare yöneticileri halkın tüm feryadına karşın elle tutulur gözle görünür hiçbir tedbir alınmıyor olması da ayrı bir tartışma konusudur.

Adana'da mısır tarımı yoğun olarak kentin güney kesiminde yapılmaktadır. Bölgede de   hakim  rüzgar yönü  güneyden kuzeye olduğundan anız yangınlarıyla beraber kuzeye uçuşan  küller görsel kirliliğe yol açtığı  gibi nemle birlikte sıcaklığın daha da artmasına, trafik kazalarına neden  olmakta,  astım bronşit hastaları içinde hayati tehlike oluşturmaktadır.

Problemin  çözümü için atılacak çok basit adımlar mevcuttur. Çiftçiler tarlada kalan saplardan en kolay ve ucuz yoldan kurtulmak için tarlalarını yakıyor veya yaktırıyor.Mazotun pahalı olmasından  dolayı dekarda yaklaşık 5 lt  daha fazla mazot ve emek harcayarak sap kesme makinesi kullanmak istemiyorlar..

Çiftçiler bu masraftan kurtulurken yağan kurumları  balkondan temizleyen  insanların harcadığı ilave su masrafı ve sarfiyatı da  göz önüne alındığında  hangisinin daha fizibil olacağını hesaplamak  gerek!

Çukurova Kent Konseyi olarak vatandaşların bu yaşamsal sorununun çözümü için  başta Adana Valiliği olmak üzere yetkili makamları görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

Anız yakmak yasak ise yasayı çiğneyenlere karşı neden  yaptırım uygulanmaz?

Kısa vadede sorunun çözümü için İtfaiyenin yanan  tarlaya gidip yangını söndürmesini tarla sahibi hakkında hukuki işlem yapılarak cezai işlem  başlatmasını,  yangına sebep olanların cezalandırılmalarını;   uzun vadede ise  çiftçilerin kullandığı mazot fiyatlarının düşürülerek sap kesme  makinelerinin  üreticilere dağıtılmasını ilgililerden  talep ediyoruz.

Bugün Çukurova Kent Konseyi imzanı bekliyor!

Çukurova Kent Konseyi bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çukurova Kent Konseyi Çukurova'da Ve Türkiye Genelinde Anız Yakılmasının Engellenmesini Talep Ediyor!». Çukurova Kent Konseyi ve imza atan diğer 680 kişiye katıl.