Kampanyanın muhatabı: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TC Cumhurbaşkanlığı

Çocuk kitapları psikologlar tarafından kontrol edilsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 300.000.

Anneler: Çocukların Ruh Sağlığını Birlikte Koruyalım

Kalbi tüm çocuklar için atan bir grup anne ile başlattığımız kampanyanın amacını günlerdir çarpıtılmaya devam ediliyor. Biz anneler olarak amacımızın, sadece çocukların ruh sağlığını korumak olduğunu kampanya güncellemelerinde defalarca bildirdik.

Kampanyanın amacının sadece 0-18 yaşı hedef alan her türlü yazılı ve görsel yayın (hikaye kitabı, ders kitabı, soru bankası, vb.) değil, her alandaki çocuk istismarına DUR demek için farkındalık yaratmak olduğunu ifade ettik.

Çocuklar her alanda istismar ediliyor ve çocukların ruh sağlığı tehlikeye atılıyor...

Bunların başında çizgi filmler, reklamlar, diziler, TV Programları, bilgisayar oyunları, YouTube videoları, sosyal medya paylaşımları geliyor. Çocuklar, sürekli öfke, şiddet, cinsiyet ayrımcılığı ve cinsellik gibi içeriklere maruz kalıyor. Sürekli bu içeriklere maruz kalması bir süre sonra çocukların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor.

Her şey süslü sözlerle eleştirmekle ya da anne baba çocuğuna sahip çıksın demekle olmuyor. Bu çocuklar bizim. Çocuklarla ilgili her konu titizlikle ele alınmalıdır. Yarın bu çocuklar büyüyüp suç işleyince her şey için çok geç kalınmış olacak... Toplumdaki şiddet oranı zaten ortada. Bir toplumda barışı ve huzuru getirmenin yolu çocuklara nefreti, öfkeyi, ayrımcılığı aşılamak yerine sevgiyi ve dostluğu aşılamaktır.

Biz yayın evleri kapatılsın kitap basılmasın demiyoruz,

Biz çocuk kanalları kapatılsın, çizgi film yayınlanmasın demiyoruz,

Biz bilgisayar oyunları kalksın, çocuklar oyun oynamasın demiyoruz,

Biz reklamlar yayınlanmasın demiyoruz…

Tek dediğimiz şey; çocuklarla ilgili yapılan her şeyde çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyecek içeriğin önüne geçilmesini ve bunun için önlemlerin alınmasının sağlanmasıdır.

Uluslararası markalar bir ülkede bir proje geliştireceği zaman birçok uzmandan destek alırlar ki o ülkenin çocuklarını ya da ailelerini olumsuz etkileyecek bir duruma sebep olmasın ve itibarları zedelenmesin…

Peki, yayın evleri ne yapıyor: skandal bir kitap çıkınca özür diliyor, kitabı toplatıyor, bir sonraki skandala kadar aynen devam… O kitap fark edilip toplatılana kadar kaç milyon çocuğun psikolojisinin bozulduğunun önemi yok.

Çizgi film kanaları ise tamamen kontrolden çıkmış durumda... çoğu çizgi film şiddet içerikli… Çocukları korkutan yaratıklar… Kültürümüze uymayan temalar… Çocukların her geçen saniye psikolojisi olumsuz etkilenmeye devam ediyor...

Bu konularda başka ülkelerin ne yaptığına karışamayız. Biz bizim çocuklarımızdan sorumluyuz ve çocuklarımıza sahip çıkmalıyız.

Ülkemizde ticari faaliyet gösteren hangi kurum varsa yayın evi ya da çizgi film kanalı, ya da reklam veren marka çocukların psikolojisine dikkat etmeli. Tek istediğimiz onların bu konulara dikkat etmesini onların inisiyatifine bırakmayalım, bunun için yasal bir düzenleme yapalım ki çocukların ruh sağlığını koruyalım. Hepsi bu kadar basit…

Günlerdir kampanyanın amacı çarpıtıldığı gibi sanki kampanya metninde kesin bir çözüm önerisi sunulmuş, yetkililer onaylamış gibi kurgu çözümler üzerinden eleştiriler yapılıyor. Bizim amacımız bu problemlere dikkat çekmek. En iyi çözümler oturulur konuşulur. Tek dediğimiz şey bu gidişata bir DUR demek, detayları konuşur.

Kampanyaya gölge düşürmek isteyenlerin kurgusu “bir kurul oluşturulacak ve bu kuruldan milyonlarca kitap nasıl geçecek, bu mantıklı mı, bu kurul siyasi karar verirse gibi… bunun gibi bir sürü olumsuz çözüm kurgusu ile kampanya eleştirilmeye devam ediliyor. Artık bu kurgular kampanyaya gölge düşürdüğü için açıklama yapmak istedim.

Mahkemelerde “Bilirkişi” diye bir kavram var. Her şehirde Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunları bu mahkemelere başvurur, yemin eder ve bilirkişi olarak atanır. 0-18 yaşı hedef alan kitap yayınlayacak yayın evi, ya da çizgi film yayınlayacak yapımcı, reklam verecek marka, bilgisayar oyunu geliştirecek bilişim uzmanı bu bilirkişilerden rapor alır ve o ürün altına danışmanlık aldığı o bilirkişinin adını yazar. Eğer o bilirkişi mesleğini suistimal ederse gerekli cezaları alır ve bu konuda bilirkişi olma hakkı ömür boyu elinden alınabilir. Bu benim naçizane fikrim. Yoksa biz zaten buradan hantal bir yapı oluşturacak bir kurulun oluşmasını önermedik ki… Amacımız sadece bu gidişe DUR demek ve çocuklarımızı korumak.

Her konuda her sektörde işin ehlinden danışmanlık alınıyor da iş çocukların ruh sağlığına gelince neden danışmanlık almak şart koşulmasın. Çocukların ruh sağlığının bir değeri yok mu? Bizim çocuklarımız değersiz mi?

Bu danışmanlık kapsamında kimse bir şeye sansür koymaz ki, sadece bu bilirkişi o ürünü (kitap, çizgi film, oyun, vb.) yaş grubuna göre kategoriye ayırsa bile birçok çocuğun ruh sağlığı korunmuş olur.
Bu benim naçizane fikrim. Daha güzel fikri olan güzel fikirler sunabilir. Amaç burada ciddi bir problem olduğunu ve artık buna DUR dememiz gerektiği konusunda farkındalık yaratmak.

Daha güzel fikri olan söyler. Bir çözüm bulunur. Önemli olan niyetimiz çocukların ruh sağlığını korumak olsun.

Çocukların ruh sağlığı gerçekten tehlikede ve artık birlik olalım ve çocuklarımız için hep birlikte en iyi çözümleri bulalım. Eleştirmek, entelektüel konuşmak ve her şeyde bir kusur aramak kolay olandır. Zor olan egolarımızı, çıkarlarımızı bir kenara bırakıp çözüm olabilmektir…

Bu kampanya çocukların, bu kampanya Türkiye'nin… Çocuklar kaybederse Türkiye kaybeder…

Pırıl pırıl, hepsi ayrı bir cevher ve yetenek olan bu çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için birlikte mücadele verelim. Çocuklarla ilgili her güzel proje için birlikte çalışalım.

Kendini Savunamayan ÇOCUKLARIN Hep Birlikte SESİ Olalım.

Bir anne, anne olduğunda dünyadaki tüm çocukların annesi olur…

Kendini tüm dünyadaki çocukların annesi babası gibi hissederek kampanyamıza destek olan anne babalar ve anne baba adaylarına desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz.

Sizin de kalbiniz tüm çocuklar için atıyorsa kampanyamıza destek olmanızı rica ederiz.

Kendini tüm çocukların annesi gibi hisseden biz annelerden herkese sevgiler saygılar,

Kampanya Metni:

ÇOCUK KİTAPLARINDAKİ TEHLİKEYE DİKKAT!

Son birkaç gündür çocuk kitaplarıyla ilgili skandal gelişmeler anne babaları şok etti. Birçok anne baba "Bu kitaplar uzmanlar tarafından kontrol edilmiyor mu?" diye sordu.  Skandala konu olan bir kitapta "Babası tarafından çocuğun kafasının kesilmesi, annesi tarafından pişirilmesi ile şiddet ve cinayet işlemeye özendirmesi anne babalarda büyük endişeye neden oldu. Birçok kitapta da benzer problemler var.

Çocuk psikolojisi ve gelişimini bilmeyen yetişkinler tarafından yazılan bu kitaplar çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Çocuklar travmaya çok açıktır. Özellikle somut düşünce döneminde olan küçük çocuklar okuduklarının etkisinde kalırlar.

Çocuklar okuduklarını uygularlar!

Çocuklar okuduklarını kesin doğru gibi algılar ve davranışlarına yansıtırlar. Örneğin çocuğunun başını kesen bir babanın olduğunu okuması "Ya babam bana kızar benim de başımı keserse" diye büyük bir korku neden olabilir. En kötüsü çocuk bu korkuyu içine atar ve kimseyle paylaşmadığı için bir süre sonra psikolojisi bozulur. Babasını kızdırmamak için ne yapacağını şaşır,. "Ya baban bana kızdıysa" her davranışında titremeye, geceleri gizli ağlamaya başlayabilir. Bu en basit örnekti. Başka bir örnek ise "Bir kişi hata yaptığında, demek ki başı kesiliyor" diye düşünebilir ve  kardeşini kıskan bir çocuk, kardeşine sinirlendiğinde mutfaktan bıçağı alıp kardeşinin boğazını kesebilir. Evet doğru duydunuz? Dehşet verici... Ama çocuklar işte bu şekilde her şeyden etkilenmeye hazırlar. Daha önce ben de superman gibi uçacağım deyip yüksek yerden atlayıp ölen kaç çocuk olduğunu biliyorsunuzdur.

Çocuk kitabı yazmak çok ciddi bir iştir. Çocukların düşünce yapısını ve psikolojisini iyi bilmek gerekir. Eğer bunu bilmeyen biri yazıyorsa bu konuda uzman tarafından denetlenmelidir.

Çocuklar için hazırlanan bu kitaplarda verilen sublimal, dehşet verici mesajlar çocukların bilinçaltına ekilmektedir. Bu kitaplarla büyüyen çocuklar  şiddete meyilli, sapkın davranışlar gösteren, ruh sağlığı bozuk bireyler olacaktır.

Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için  çocuklar (0-18) için basılan her türlü yayın (öykü, masal, hikaye kitabı, soru bankası, ders kitabı, vb.) içeriğinin çocuk psikolojisi ve gelişimi alanında uzman bir Klinik Psikolog/Psikolojik Danışman tarafından kontrol edilmesi şartı getirilmelidir.

Bazı Çocuk Kanalları, çocuklar için geliştirilen bir çizgi filmi projesini kabul etmeden önce bu alanda uzman kişinin raporunu şart koşuyor. Yetkililer en kısa zamanda çocuk yayınları için de aynı şartı getirmeli ve bununla ilgili kanuni yaptırım uygulamalıdır.

Bu kadar basit bir çözüm varken bunu hayata geçirmek yerine, çocuklarımızın ruh sağlığı ile oynamamız doğru değil. Ruh sağlığı bozuk çocuklar demek, ruh sağlığı bozuk bir toplum demektir. Siz de sağlıklı ve mutlu nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak istiyorsanız KAMPANYAYA destek olun ve çocuk yayınları için uzman raporu şartı kanunlaşsın.

Detaylı bilgi için instagram @dr.sevilyavuz  https://www.instagram.com/dr.sevilyavuz/?hl=tr  sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Saygılar,
Dr. Sevil Yavuz

Klinik Psikolog, Akademisyen, Oyun Terapisti

Bu kampanyanın teslim edileceği kurum:
  • TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TC Cumhurbaşkanlığı

Dr. Sevil Yavuz bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 224.308 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün senem imzanı bekliyor!

senem temizcan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çocuk kitapları psikologlar tarafından kontrol edilsin!». senem ve imza atan diğer 224.307 kişiye katıl.