Çin Hükümeti, Uygur Türkü Editör ve Yazar Yalqun Rozi’yi Özgür Bırakmalı!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

Click here for English text

Çin Hükümeti Uygur Türkleri’ne soykırım uyguluyor, Uygurların kültürlerini, dillerini ve dinlerini yok ediyor. Bunu yaparken Uygur entelektüellerinin etkin şekilde hedef alınması da, Çin’in temel çalışmalarından biri... 2016 yılı sonundan bu yana binlerce Uygur aydını toplama kamplarında hapse mahkum edildi. Önde gelen Uygur aydınlarından biri olan Yalqun Rozi de Çin’in mevcut kültürel soykırım faaliyetlerinin ilk aşamalarında tutuklandı.

Uygur akademisyenlerin tanıtılması ve davaları hakkında bilincin artırılması için çalışmalar yürüten Uygur Akademi olarak, Yalqun Rozi’yi dünyaya tanıtmak için bir proje yürütüyoruz. Uygur ulusunun eğitimine katkıda bulunan Yalqun Rozi yazar, edebiyat eleştirmeni, konuşmacı, eğitmen ve yayıncı olarak tanınmış bir bilim insanıdır. Yalqun Rozi, tüm hayatını Uygurların entelektüel olarak ilerlemesine adadı. Pek çok kitap yayınladı, çok sayıda edebiyat eleştirisi, tarihi araştırma belgeleri yazdı ve Doğu Türkistan’da birçok halka açık konuşma yapmıştı.

Yalqun Rozi’nin Uygur eğitimine olan diğer ana katkısı ise Uygur edebiyatı ders kitaplarını derleme ve düzenleme çalışmalarıdır. 2001 ile 2011 yılları arasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine Sincan Eğitim Yayınları Uygur Ders Kitabı Bölümü yazı işleri kurulunda çalıştı. Yalqun Rozi ve ekibinin üzerinde çalıştığı Uygur ders kitapları yayınlanmadan önce bakanlık tarafından incelenip onaylandı. Bu ders kitapları on yıldan uzun süre resmi olarak kullanıldıktan sonra, 2016 yılında Uygur Türklerine düzenlenen kültür soykırımı kampanyasının ilk adımı olarak Çin hükümeti, 2015 yılında emekli olan Yalqun Rozi ve hükümet tarafından onaylanmış ders kitaplarında çalışan diğer Uygur aydınlarını tutukladı. Yalqun Rozi ve diğerlerinin çalışmaları bir anda suç haline geldi ve haksız bir şekilde tutuklandılar. Yalqun Rozi 3 Ocak 2018’de Urumçi’de 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yalqun Rozi’nin davası, Çin hükümetinin kuralları değiştirmek için her fırsatı nasıl değerlendirdiğine ve ırkçı ideolojisine ters düşen herkesi herkesi tutuklamak için önemsiz bahanelerinden yararlandığına dair bir başka örnek. Çin’in Ağustos 2018'te inkar etmesine rağmen, Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi yaklaşık bir milyon etnik Uygurun, Kazakların ve diğer Müslüman etnik azınlıkların gözaltına alındığına dair birçok güvenilir rapor aldığını belirtiyor.

Mayıs 2019'da ABD Savunma Bakanlığı da muhtemelen üç milyon Uygur’un ve diğer grupların “toplama kamplarına” gönderildiğini ifade etti.

Kamplardaki tutuklular arasında tıp doktorları, akademisyenler, iş adamları, profesyoneller, küçük çocuklar ve yaşlılar yer alıyor ve bunların hiçbirinin iş eğitimine ihtiyacı yok. Uygur aydınları için bir platform olan Uygur Akademi-ABD, Çin Hükümeti’nin kurbanı haline gelen masum Uygur aydınlarının davasına sahip çıkıyor, bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Bu imza kampanyası, Yalqun Rozi’nin serbest bırakılması için yürüttüğümüz mücadelenin çok önemli bir parçası. Bu kampanyayı, Çin tarafından işlenen suçlara karşı mücadelemizde kullanacağız.

Çok sayıda insanın, Yalqun Rozi ve davasının temsil ettiği milyonlarca kurban için bir ses olması amacıyla bir araya gelebilmesi için bu kampanyayı imzalayıp paylaşmanızı rica ediyoruz.

Son olarak, Yalqun Rozi davası hakkında farkındalık yaratmamıza ve kısa bir süre içinde serbest bırakılmasına yardımcı olmamıza destek vermesi için Uluslararası Af Örgütü ve Pen Amerika kurumlarını da desteğe çağırıyoruz.