Kampanya Kapatıldı

MERSİN'DE BALIK ÇİFTLİKLERİ İSTEMİYORUZ.

Bu kampanya 457 destekçiye ulaştı

Akdeniz'in incisi olan Mersine son zamanlarda suyunu, havasını ve toprağını kirletecek ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak kirli sanayi teknolojisi kurulum planları yapılmaktadır. Mersinde yapımı planlanan Akkuyu nükleer santrali, çimento fabrikaları, termik santraller kirli teknolojilerdir. Bu kirli teknolojilerinin yanında son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen ve Mersinin sahillerine yapımı planlanan Balık Çiftlikleri de Mersin de Akdenizin ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğlada denizi çok kirletmiştir.Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için Muğladan sökülüp Mersine kurulumu yapılmak istenmektedir.

Balık çiftliklerinde GDO lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.

Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır.Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.

Mersinde Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğladan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir.1. derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.

“Bilinmelidir ki, bilinçli turist, balık çiftliklerine yakın yerlerde denize girmeyi tercih etmez. Muğlanın turizmini olumsuz yönde etkileyen Balık çiftlikleri Mersin de de Turizme çok zarar verecektir.

Bizler Mersin de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz.Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelemiz etkin olarak devam edecektir. Mersinde kurulması planlanan Balık çiftliklerine karşı bütün Demokratik Kitle Örgütlerini, Meslek Odalarını, Yerel Yönetimleri, Sivil Toplum Örgütlerini ve Mersin Halkını mücadele etmeye davet ediyoruz.

Bugün Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) imzanı bekliyor!

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Mersin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: MERSİN'DE BALIK ÇİFTLİKLERİ İSTEMİYORUZ.». Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve imza atan diğer 456 kişiye katıl.