ÇEŞME VE URLANIN KATLEDİLMESİNE HAYIR

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

İSTANBUL KANALINDAN SONRA,
ŞİMDİ DE ÇEŞME-KANALI GELİYOR..

Çeşme ve Urla’da 511 arazinin neden kamulaştırıldığı ortaya çıktı.
Araplar bu bölgeyi çoktan planlamış, piyasaya bile çıkarmışlar.
Suudi Arabistan’lı turizm şirketi Albassam Group ile Sumou Holding Çeşme’yi satış için planlamış bile.
25Ocak Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığının 2054 nolu kararı ile Urla Zeytineli Mahallesinde toplam 333 adet Parsel Çeşme Alaçatı bölgede ise toplam 178 adet parsel, "ACELE OLARAK KAMULAŞTIRILMIŞTI" Bu bölgeler bir süre önce 13 Eylül 2019'da 1532 nolu bir Cumhurbaşkanlığı resmi kararnamesi ile "Çeşme Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm gelişme Bölgesi" olarak ilan edilmişti.
Çeşme’deki arazilerde ne yapılacağı Suudi Albassam Group “Yeni Çeşme” isimli bir şehir kuruyor. lansman satış katoloğu çok önceden hazırlandığı belli olan projede, %90 lüks konutlar, oteller, havalimanı, marinalar ve AVM’ler yapılacak.

ALAÇATI SÖRF MERKEZİ TEHLİKE ALTINDA.
Tanıtım projesinde en vahim etap ise, dünyada en ender sörf merkezlerinden birisi olan, Alaçatı’nın bugünkü gelişmesine temel sağlayan Alaçatı Koyu ile Mersin körfezi arasında açılacak olan deniz kanalı. Gemilerin geçeceği genişlikte olan bu deniz kanalının açılması haline burada büyük yeni bir ada oluşuyor.

Bölgede ki sörf okulları sahipleri, böyle bir kanalın açılması halinde körfezde ki doğal dengenin bozulacağını, rüzgar ve deniz su akımlarının değişeceğini, Alaçatı’ya binlerce sörf turistinin gelmesinin tehlikeye düşeceğini belirtiyorlar.

Çevreciler bundan başka aynı bölgede pelikan kuşları vadisinin de yok olacağını, binlerce konut, yol, marina ile bölgenin doğal dengesi tamamen tehlike altına gireceği endişesi içindeler.

SUSUZLUK TEHLİKESİ..
Albassam Group’un proje taslağı bir piyasaya sürme-satış projesi olduğu anlaşılıyor. Bu broşür kamulaştırma öncesiden, aylar öncesinden hazırlanmış. Projede hayaller satılıyor. Golf alanları, oteller, AVM’ler, yat limanları, marinalar ve esas çok sayıda konut görülüyor. Bölgenin esas sorunu su. Çeşme’deki su Çeşme nüfusuna bile yetmiyor. Yazın su kıtlığı oluyor. Golf veya bu tür projeler için su nereden gelecek belli değil.

Arap yatırım projesinde Çeşme’yi Türkiye’nin Mikonos, İbiza Miami yapacaklarını belirtmişler. Çeşme zaten Türkiye’nin Miami’si. Toplam 4 milyon metrekare arsada inşaat yapacaklarmış, 1 milyonda yeni Arap turist getireceklermiş. Yani çeşme boğulacak.

Albassam Group hazırlamış olduğu broşürde projeyi “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin koordinasyonun da yapacaklarını belirterek, Kamu-Özel Ortaklığı olacağınıda yazmayı ihmal etmemişler. Projesi’nin beş yılda tamamlanması öngörülüyor. Toplam yatırımın 2,5 milyar dolar olacağı projede, 2 lüks otel, 50 butik otel, 2 marina, 4 konser yeri, 700 yat kapasiteli marina da öngörülmüş. Bölgeye 20 bin ek nüfus gelecek.

PROJE VE KAMULAŞTIRMAYA TEPKİ
Urla ve Çeşme Alaçatı sınırları içinde yer alan 511 farklı büyüklükteki parselin acele kamulaştırılması üzerine başta tarlaları giden çiftçiler olmak üzere bölgede mülkleri bulunanlar dava açmaya hazırlanıyor.

Anayasa’nın 151’inci maddesi uyarınca kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 60 gün içinde Anayasa’nın 125’inci maddesi kapsamında idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açık olduğundan iptal davası açılabiliniyor.

Yani Acele Kamulaştırmaya itiraz edilenebilinir.

İzmir – Urla ve Çeşme’deki sivil toplum kuruluşları, bu konuda bir hukuki bilgilendirme toplantısı / panel yapma hazırlığı içinde.
Dr.Ahmet Güler