Ücretli poşet uygulaması kaldırılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Çevre ve tarafına Burcu Kamaşak bu kampanyayı başlattı

Marketlerde verilen poşetler paralı oldu. Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Düzenlemenin yasalaşmasıyla plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlandı. Uygulanan taban ücret 25 kuruş olarak belirlendi. Marketlerin ödemesi gereken poşetlerin ücretleri vatandaşın cebinden çıkıyor.

Doğayı korumak için başlatılan ücretli poşet uygulaması AVM ve zincir marketlerin kazanç kapısı oldu. Bazı işletmeler ücretli sattıkları poşetlerin üstüne reklamlarını basarak poşet uygulamasını fırsata çevirdi. Bu tür uygulamalar doğayı korumakta hiç samimi değil. Ücretli satılan poşetler kesinlikle reklam ve satış sloganı içermemelidir. Üstelik amaç çevre kirliliğinin önüne geçmek ise, bir sürü gıda,deterjan ve diğer ürünlerde plastik kullanımı hayatımızın her alanında yaygın durumda. Çevremize baktığımızda gerek tekstil gerek gıda gerekse diğer alanlarda poşet,plastik ve ambalaj kullanımı çok fazla. Sadece market poşetlerine yönelik olan bu uygulamanın doğayı korumakla çokta bir ilgisi yok.

Poşetlerin doğada çözünme süresi fazla olabilir fakat diğer ürünlerin de doğada çözünme süreleri yadsınamaz.Örneğin, köpükten yapılan malzemeler 50 yıl, alüminyum kutular 200-300 yıl, atılabilir bebek bezi 400-500 yıl, cam şişe 1 milyon yıl ve üzeri…Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir. Madem amaç çevre kirliliğini önlemekse diğer ürünlere de sınırlama getirilsin. Zaten çevre kirliliğini en aza indirmek için üretici firmalar doğada çözünebilir poşet üretmektedirler.

Yılbaşından itibaren yürürlüğe giren kanunla beraber çoğu vatandaşımız poşete para vermemek için mağdur durumda kalıyor. Marketlerde trajikomik sahneler görüyoruz. Eskisi gibi herkes torba mı dikecek? Poşetlerini yanlarında mı taşıyacaklar? Bütün halk tepkili bu duruma. O yüzden bu uygulamanın kaldırılmasını veya daha esnek hale getirilmesini istiyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.