Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Karbon Nötr Üniversite Olsun!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Karbon Nötr Üniversite Olsun!

165 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.
200 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü tarafına Berka Bala bu kampanyayı başlattı

İklim krizi kapımızda! Bilim, iklim krizi ile mücadele konusunda hiç zamanımız kalmadığını, 2050'ye kadar karbon nötr bir yaşam biçimine geçmemiz gerektiğini söylüyor. Bunun için fazla zamanımız kalmadığını ve bir an önce net sıfır karbon emisyonu düzeyine ulaşmamız gerektiğini ekliyor.

ÇOMÜ,bilimin ışığında eğitim veren öncü kurumlardan biri olarak, net sıfır emisyon düzeyine ulaşma ve karbon nötr olma hedefiyle, bir karbonsuzlaşma eylem planı yapsın ve bu planı uygulayarak hem ülkemizdeki hem dünyada okul ve üniversitelere örnek olsun! Hemen harekete geçilmezse şimdinin üniversite öğrencileri geleceğin ise yetişkinleri olan bizler, ileride geri dönülemez sorunlarla karşı karşıya kalacağız.

Üniversitemiz Yeşil Kampüs Projesiyle iklim değişikliği konusunda ilk adımları atmış ve ülkemizdeki birçok üniversiteye öncülük etmiştir. Şimdi daha öteye gitme vakti.

Üniversite yönetimine çağrımızdır: Bilimin ışığında eğitim veren bir kurum olarak, bilimin gerektirdiklerini acilen yerine getirin, Net Sıfır olma hedefiyle, Karbonsuzlaşma Eylem Planı hazırlayın ve uygulayın! Bu plan şunları içermeli:

Kampüs içinde bisikletler koyun ve bisiklet yolları oluşturun; öğrencilerin, akademisyenlerin ve idari personelin bisikletleri kullanmasını sağlayın.

•Kampüs içinde karbon yutak alanı işlevi taşıyan yeşil alanları koruyun ve artırın.

Yemekhane ve kafeteryalarda atık azaltım planı yapın: Pipet, plastik çatal- bıçak- tabak ve plastik poşet kullanımını yasaklayın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık projesi kapsamında Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne kaydolun.

•Var olan geri dönüşüm kutularının sayısını arttırın ve üniversite bünyesindeki herkesi bu konuda bilinçlendirin.

Kampüste belirli alanlara su sebilleri yerleştirin ve öğrencileri su matarası kullanmaya teşvik edin. Bu, öğrencilerin suya ücretsiz erişimini sağlayacak ve öğrencilere ekonomik olarak da destek olacaktır.

•Kampüste bostan oluşturun, yemekhane ve kafeteryalarda bu bostandan elde edilen sebzeleri kullanın ve gıda atıklarını kompost yapın.

Rüzgar enerjisi kullanımını arttırın ve binalarda daha fazla enerji verimliliği sağlayın.

Tüm bu süreçleri, karar alma ve eylem mekanizmalarına öğrencilerin de katılımını sağlayarak ilerletin.

Karbon nötr ve yaşanılabilir bir gelecek için, bu eylem planını oluşturmanızı ve hayata geçirmenizi talep ediyoruz.

İklim krizi ile mücadelede en önemlisi 7’den 70’e farkındalık kazandırmak, bilimin verilerinden kaçmayıp aksine gerçeği kabullenip, gelecek için harekete geçmek ve hayatımıza belli rutinleri entegre etmek. Siz de bu süreçte bize destek olmak istiyorsanız kampanyamızı imzalayıp, insanlarla paylaşabilirsiniz! Unutmayın, bir imza çok şey değiştirebilir (:

165 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.
200 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.