Çanakkale'nin içme suyu zehirlenmesin - Atikhisar altın madenine hayır!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajını ve onun su havzasını tehdit eden madencilik faaliyetleri hız kesmiyor. Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarından Balaban Tepesi denilen bölgede Doğu Biga Madencilik tarafından ağaç kesimlerinin başladı.

15 yıldır çalışmalarına hukuki engeller ve kamuoyu baskısı nedeniyle devam edemeyen Alamos Gold şirketi, sonunda çareyi yasadışı yöntemlere başvurmakta bulmuştur. Orman teşkilatı ve şirket birlikte Balaban çeşmesi ile Cazgırlar köyü arasındaki ormanlık ve çok değerli yaşam alanına iki koldan motorlu testere, traktör, kepçe ve kamyonlarla saldırmıştır. Bu sırada gizlice çok ciddi tahribatlar yapılmıştır. Orman katliamının duyumları alındığında, söz konusu felaket yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler tarafından fotoğraf ve kameralarla belgelenmiştir.

Yerinde ölçüldüğü kadarıyla geniş bir orman alanında, hem güney, hem de kuzeyinden kesimlere başlanmıştır. Orman örtüsü sıyrıldıktan sonra büyük iş makineleri, patlayıcılar, toz, 26 bin ton siyanür, 40 bin ton zehirli ağır metaller (arsenik, cıva, kurşun, antimon, bizmut) ve toprak erozyonu bizleri beklemektedir.

Çanakkale’deki maden arama faaliyetleri, kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan ve bugünlerde yaklaşık 15 milyon metreküp suyu bulunan Atikhisar Barajı’na geldi, dayandı… Atikhisar Barajı’nın başladığı yerde, su toplama havzasının üzerinde bulunan Kirazlı Köyü’ne yakın, Balaban Tepesi arka tarafındaki bölgede, Alamos Gold Şirketinin taşeronu olarak faaliyet yürüttüğü bilinen Doğu Biga Madencilik’in proje sahasındaki ormanlık alanda ağaç kesimleri başladı. Yılda 8 milyon suya ihtiyaç olduğu ifade edilen maden faaliyetleri öncesi gayrisıhhi müessese ruhsatı almadan ağaç kesimine başlanılmış olması ‘hukuksuz’ olarak değerlendiriliyor.

Bugün canakkale cevre imzanı bekliyor!

canakkale cevre platformu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çanakkale'nin içme suyu zehirlenmesin - Atikhisar altın madenine hayır!». canakkale cevre ve imza atan diğer 16.651 kişiye katıl.