Çalışma saatleri azalsın ve yıllık izin aylık hak edilsin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Yurtdışında yaşamış ve haftada 38 saat çalışmış ve fazla mesailerini birebir izin olarak kullanmış biri olarak ülkemizdeki çalışma şartlarının insanları nasıl zorladığını görüyor ve aynı zorlukları yaşıyorum. Haftada 45 saat çalışıp, işe gidip gelirken harcadığınız zamanı da ekleyince hafta içi ne kendinize ne başkalarına zaman ayıramıyorsunuz. Yaptığınız fazla mesainin karşılığını alamıyorsunuz, çünkü sözleşmenizde ücrete dahil yıllık 270 saat çalışabileceğiniz yazıyor. Yurtdışında her fazla saati bire bir kullanabiliyorsunuz. İnsanlar daha özgürce ve motive çalışıyorlar, hayat kaliteleri artıyor ve bununla birlikte kaliteli işler çıkıyor ortaya.

Yıllık izin ise 1 yıl çalışma sonucunda hakediliyor ve ilk 5 yıl sadece 14 gün. Yurtdışında kanun 5 gün çalışana 20 iş günü izin hakkı verirken bir çok şirket yıllık 30 iş günü izin veriyor ve bu izinler aylık hak ediliyor. (6 gün çalışana kanun 24 iş günü izin veriyor.) Bir insanın 1 yıl boyunca hiç izin kullanamaması etik değildir. Turizm cenneti dediğimiz ülkemizde tatil yapabilecek parası olsa bile izni olmuyor. Herşeyden önemlisi insan sağlığı için izin kullanılması çok önemlidir.

Haftalık çalışma saatlerinin memurlarda olduğu gibi azalması ve beyaz yakanın fazla mesaisinin bire bir kullandırılması gerekiyor.

Yıllık izin günleri ilk 5 yıl için en az 20 gün olmalı ve aylık hakedilmeli. İş değişikliği yapıldığında son işveren yıllık izin belgesi düzenler ve yeni işveren kalan izin günlerini kullandırır.

İnsanların hayatlarına değer veren çalışma şartları olursa daha kaliteli çalışanlar daha kaliteli işler çıkarır. Zaten zor olan hayat şartları  bu şekilde biraz daha kolaylaşır.

Bugün Dilek imzanı bekliyor!

Dilek Keskin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı: Çalışma saatleri azalsın ve yıllık izin gün sayısı artsın». Dilek ve imza atan diğer 10 kişiye katıl.