Çıralı’yı güzel yapan, binlerce canlının evi, bizi gölgesiyle koruyan ağaçlara dokunmayın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

Çıralı girişindeki bekleme alanında bugüne kadar binlerce kişiyi yakıcı güneşten korumuş çok sevdiğimiz asırlık ağaçlar, yol genişletmesi neden gösterilerek kesildi! Fakat Çıralı girişi zaten 3 şerit, ağaç kesmeden 1 şerit daha rahatça eklenebilecek bir yerken, çok daha fazla genişletip metrelerce ötedeki o hayat kurtaran ağaçların kesilmesine anlam veremedik ve tabloyu gören herkes eminiz çok üzüldü.

Çıralı sahil şeridindeki yolu genişletmek için de onlarca asırlık ağacı kesmek gibi bir plan oldugunu duyduk! Umarız yanlış bir duyumdur. Fakat Çıralı'nın merkezine indiğiniz zaman şu an gördüğünüz ilk şey yeni bir betonarme trafo... evet Çıralı size bir trafo ile hoş geldiniz diyor şu an, bu uygulama da yanlış bir duyum olmayabileceğine işaret gibi geliyor bize.

Doğaya yeterli hassasiyeti göstermemis uygulamalarla Kemer gibi bir cennetin bir beton çölüne dönmüş olması, deniz kenarının ise neredeyse kuma basamadıgınız, plastik şezlong kaplamalı bir sahil şeklinde olması ve yapılan korkunç müzik yayınlarıyla herkesi kaçırıyor olması hala huzurun bir parça bulundugu bölgeler için endişe verir durumda. Kemer'i düzeltmek yerine Çıralı'nın da ağaçlarını kesmek Antalya'ya iyi gelmeyecek diye düşünüyoruz.

Yapılan, genişletilen ana yollarda ise bir tane bile hayvanlar için geçit yok. Bu yollar milli parklardan geçiyor! Ve bu bölgelerde yaban hayvanları ile birlikte çok sayıda keçi, koyun sürüleri var.

Yerlisinden yabancısına Antalya'daki inanılmaz boyutlara ulaşmıs ağaç kesimlerinden artık herkes kaygısını, mutsuzluğunu dile getirir oldu. Yol için kesiliyor, yangına dayanıklı ormanlar yapıyoruz diyerek kesiliyor...  Yangına dayanıklı ormanlar yapmak için ormanlar seyreltildi ve geniş şeritler halinde kesimler yapıldı...  Fakat bu yapılan uygulamaların 2016'da çıkan büyük Kumluca, Adrasan, Olimpos yangınında bir işe yaramadıgı gördük hepbirlikte. Belki kesilen yerlere, yangına çam kadar dayanıksız olmayan meşe ekilse, kontrolsüz meşe kesimi yasaklansa bu kadar hızlı ilerlemez yangınlar diye düsünüyoruz.

Çölleşmeden, sellerle, hortumlarla boğuştuğumuz bir gelecek yaratmadan Çıralı'yı, doğayı, geleceğimizi koruyalım.

Bugün Sumru imzanı bekliyor!

Sumru Pedersen bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çıralı’daki binlerce canlının yuvası asırlık ağaçlara dokunmayın!». Sumru ve imza atan diğer 8.738 kişiye katıl.