Çöplerimizi geri kazanıyoruz #ANKARA

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Bazı gelişmiş ülkelerde kentler çöpleri türlerine göre ayırmaya yönelik çöp kutuları kullanırlar. Kentlilik bilinciyle doğru orantılı olarak çöp ayrıştırma etkili olacaktır. Bu imza kampanyası Ankara çöplerini geri kazanmak için başlatılmıştır. Atıkların ayrılarak tekrar üretime sokulması tüketici bilinci ve katkısına ihtiyaç duyar. Ayrıca yerinde ayırma çok yüksek vatandaşlık ve hemşerilik bilinci gerektirir. Bir çeşit süper güç sayabiliriz bunu. Bir yandan şehrimizde deniz olmayışına kızarken bir yandan sizler de Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Temizlik İşleri Şube Müdürlüğü’nü arayarak (0312 507 6161) veya bağlı bulunduğunuz İlçe Belediyeleri’ nin Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne ulaşarak kendi iş yeriniz, apartmanınız ve toplumun ortak kullanım alanları için fotoğraftaki gibi minnoş geri dönüşüm kutuları talep ediniz, yerleştirilmesine, dolduğunda geri toplanmasına ve sürekliliğin sağlanmasına aracılık ediniz. Belediyeler Ankara'da mavi kutular dağıtmaktadır size düşen  yalnızca bir hayale ortak olarak geri dönüşüm kutularını talep edip şehrimizi iyileştirmektir. Ee tabi #gerikazanankara hashtagi ile paylaşmayı da unutmayınız!

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

Değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması, gruplandırılması, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye dönüştürülmesi geri kazanım olarak adlandırılır. Atıkların yeniden işlenerek ham madde olarak kullanılmasına olanak tanır. Bunu da bir süper güç olarak düşünmek yanlış olmayacaktır.

NEDEN GERİ DÖNÜŞÜM YAPMALIYIZ?

Enerji kullanımında azalma görülür. Kirlilikte azalma görülür özellikle su ve toprak kirliliği azalır. Su kullanımı azalır. Büyük bir ekonomik değer oluşturur ve önemli ekolojik yararlar sağlar. Bakar mısınız şu nimetlerin bolluğuna?

GERİ DÖNÜŞEBİLİR MADDELER NELERDİR?*

İçi bütünüyle boş püskürteç kutular, alüminyum kutu ve kirlenmemiş folyolar, temiz cam, çelik ve teneke yiyecek, içecek kutuları, kağıtlar, gazete, dergi, kitap vb., oluklu mukavva, 1-7 geri dönüşüm işareti olan sert plastikler, piller, inşaat malzemeleri, bilgisayar ve elektronik malzemeler, boş yazıcı kartuşları, değişik büro mobilya ve malzemeleridir. Kabul edin siz de bu kadar çok olabileceklerini tahmin etmiyordunuz!

GERİ DÖNÜŞEBİLİR OLMAYAN MADDELER NELERDİR?*

Karbon kağıdı, mumlu kağıtlar, plastik kaplı kağıtlar, organik atık ya da yiyecekle kirlenmiş kağıt ya da kutular, kağıt havlular, plastik filmler, katı köpükler, süprüntüler…

“Savurgan ve istilacı tüketim toplumu ve sürekli artan nüfusla birlikte gezegenimizin zehirlenmekte olduğu” belirtilmektedir. Bir maniniz yoksa artık fazlasıyla ihmal ettiğimiz şehrimizi korumaya başlayalım mı? Çok güzel insanlarsınız sizler, güzellikleriniz ayrı ayrı. Peki ya çöpleriniz? Başka bir Ankara'nın  mümkün olduğunu söylememe gerek var mı?

*Tüm bu maddeleri bilmeniz geri dönüşüm dışında alışverişleriniz sırasında da seçici olmanıza olanak sağlayacaktır değil mi? Vesileyle bunu da söylemiş oldum.

Not: Yazının hazırlanma aşamasında Çağatay Güler-Çevre Sağlığı Kitabından (2012) yararlanılmıştır.

"Bu deniz / martı tarlası / denizde ölmemesi gereken / beş martı"-Alıntıdır.

Bugün neslihan imzanı bekliyor!

neslihan yukarıkır bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çöplerimizi geri kazanıyoruz #ANKARA #gerikazanankara». neslihan ve imza atan diğer 44 kişiye katıl.