Çöpe Atılacak 147 Milyon Ders Kitabını Kurtaralım (Yüz Binlerce Ağacı da)

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

Merhaba

Bu kampanyayı imzalayarak YÜZ BİNLERCE AĞACIN BOŞ YERE KESİLMESİNİ DURDURABİLİR ve SAVURGANLIĞI (İSRAFI) ENGELLEYEBİLİRSİNİZ.

Bu yaz yüzlerce hektar ormanımızı yangınlarda kaybettik. İşsizlik oranı yükseliyor. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6733 TL. Ülke olarak kaynaklarımızı doğru ve verimli biçimde kullanmalıyız.

Bu yıl okullarımızda 147 milyon ders kitabı dağıtılacak, geçen yıl 168 milyon kitap dağıtılmıştı. Her yıl öncekiler çöp oluyor.

Şu ana kadar bu uygulama yüzünden 6 milyon ağaç kesildi ve ihalelerle 5 milyar TL (eski parayla 5 katrilyon) harcandı!*

Oysa ALMANYA, FRANSA, HOLLANDA ve daha birçok ülke tarafından uygulanan bir çözüm var.

Kitaplar yine ücretsiz; fakat yıl sonunda öğrenci kitabı okula geri veriyor. Kitap sıraya/sınıfa ait gibi düşünebilirsiniz. Öğrenci kitabı kaybetmişse veya kötü kullanmışsa kitabın ücretini ödüyor.  (Bazı ülkelerde kitap bedelinin birkaç katı kadar ceza da var.)

Kitapların ön kapağının içindeki bir çizelgede satır satır kitabı kullanan öğrencilerin adları, sınıfları yazıyor.

Bu uygulama çocukların hem kitaplara hem birbirlerine saygı göstermeyi öğrenmelerini de sağlayacaktır. Unutmayın gelenekler kendi başlarına yaşamazlar.

Bu nedenlerle Milli Eğitim Bakanlığımız bu uygulamayı ülkemizde de başlatmalıdır. Lütfen imza atarak ve paylaşarak destek verin, sağolun.

ELEŞTİRİLERE YANITLAR

1. Biz kitapları geri dönüşüme atıyoruz, çöpe atmıyoruz!

Geri dönüşüm çöpler içindir. Yıllarca kullanılabilecek kitaplar çöp değildir. Geri dönüşüm için de fabrika çalışır, elektrik harcanır, su harcanır.

Üstelik kendiniz söylüyorsunuz, "geri dönüşüme atıyoruz" diyorsunuz, yıllarca kullanılabilecek bir kitap neden atılsın?
  2. Çocuklar kitaplara boyama yapacak, çizim yapacak, o yüzden bu düşünceniz yaşama geçirilemez.

Boyama ve çizim yapılan kitaplar anaokulu ve birinci sınıf kitaplarının bir kısmı. Bu kitapların boyama, çizim yapılan bölümleri ayrı olarak dağıtılabilir ya da defter kullanılabilir. (İsteyince çözüm bulunacak kolay şeyler.)

AYRICA; Almanya, Fransa vb. ülkelerde buna çözüm bulunmuş, öyleyse biz de yapabiliriz. Çocuklarımıza bu olanağı vermeliyiz. Çocuklarımıza kitaba saygıyı, birbirleriyle yardımlaşmayı öğrenmeleri için bir yol göstermeliyiz.
  3. Bizim ülkemizde müfredat sürekli değişiyor, bu yüzden bu öneri yaşama geçirilemez.

Nasılsa kitaplar her yıl yeniden basılıyor diyorlar ve müfredatı kafalarına göre her yıl değiştiriyorlar. Kitaplar her yıl çöpe/geri dönüşüme atılmazsa müfredat da sürekli değişemez.

Toplama, çıkarma, çarpma, dilbilgisi, tarih, coğrafya, yerçekimi her yıl değişiyor mu? Almanya'daki, Japonya'daki vb. ülkelerdeki müfredat yıllarca değişmiyor; çağa uygun biçime getirmek için değiştirildiğinde de yıllarca kullanılıyor. Bizdeyse aralarında 1-2 yaş olan abi/abla ve kardeş farklı eğitimden geçiyor!

*Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı sayılara göre 2003-2017 yılları arasında 2 milyar 680 milyon kitap dağıtılmış ve 4.6 milyar TL -yanlış okumadınız, eski parayla 4.6 katrilyon- harcanmış! Hesaplamada bir ağaçtan 70 bin sayfa kağıt üretildiği (Popular Science) ve ders kitaplarının ortalama 150 sayfa olduğu varsayıldı.

KAYNAK: Milli Eğitim Bakanlığı 2018 Bütçe Sunuşu (Sayfa 88)

Önerileriniz için nedemeksozluk@gmail.com veya https://twitter.com/umutakyol adreslerinden bana ulaşabilirsiniz, sağolun.

Bugün Umut imzanı bekliyor!

Umut Akyol bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çöpe atılacak 147 milyon ders kitabını kurtaralım. (Yüz binlerce ağacı da...) @ziyaselcuk». Umut ve imza atan diğer 20.894 kişiye katıl.