Çöpünü, izmaritini çöpe atmayana para cezası verilsin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
cevre bakanligi ve tarafına Deniz Candaş bu kampanyayı başlattı

Her yer çöp... Sokaklar, caddeler, otobanlar, tüm yol kenarları, parklar, bahçeler, plajlar, sahiller, denizler, nehirler, hatta el değmemiş koylar, dağ-taş çöp. Onca bilgilendirme çalışmasına, onca eğitim girişimine, onca etkinlik organizasyonuna rağmen hâlâ her yer çöp.

Çöpün "çöp" olduğunu, yerlere değil çöpe atılması gerektiğini öğrenemedik bir türlü. İyi eğitim almış kişiler bile sakınmıyorlar bunu yapmaktan. Yoldan geçen arabalardan, balkonlardan çöpler atılıveriyor yollara, bahçelere. Bir şeyler yiyip içenler ambalajları ve şişeleri hiç çekinmeden yerlere atıyor veya oldukları yerde bırakıyorlar. Sigara izmaritleri ise her yerde. Çocukların oynadıkları parklar izmarit dolu. Kumsallar da öyle. Her yer öyle. Kötü görünüyor, sağlığı da tehdit ediyor.

Buna dur demek gerek. Önüne geçebilmenin tek etkili yolu, birçok ülkede uygulandığı gibi, para cezası. Çöpünü çöpe atmayan, yerlere-yollara-su sistemlerine atan, pervasızca çevreyi kirleten herkese para cezası kesme uygulamasının bir an önce başlatılması için tüm ilgili kurum ve yetkililere çağrı yapıyor, göreve davet ediyorum.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.