• Petitioned Cemil Çiçek

This petition was delivered to:

TBMM Başkanı
Cemil Çiçek

#Gezegeneldengidiyor : Buna razı gelemeyiz. İklim için hâlâ çözüm mümkünken siz de imzalayın

1. Ömer Madra
    2. Petition by

Ömer Madra

İstanbul, Turkey

MANİFESTO

GEZEGEN ELDEN GİDİYOR: BUNA RAZI GELEMEYİZ

İklim değişiyor.

Her yerde ve elbette Türkiye’de de: Batı’da ve Doğu’da kavurucu orman yangınları, Karadeniz’de ve Akdeniz’de âni seller, Güneydoğu’da sinsi kuraklık, tüm ülkede azalan yeraltı suları... Bunların hiçbiri birer rastlantı ya da “münferit vaka” değil. İklim değişiyor ve bu, ekmeğimizden suyumuza hayatımızın her yönünü, her ânını  derinlemesine etkiliyor.

Doğanın amansızca yağmalanması yüzünden Mezopotamya’da, Avrupa’da, Orta Amerika’da birçok kadim uygarlık yeryüzünden silinip süpürüldü. Eğer şimdi harekete geçmez, doğaya bakışımızı değiştirmezsek, bizim de çocuklarımıza bırakacağımız bir uygarlık olmayacak. Onlara kazanmaları neredeyse imkânsız bir var olma mücadelesi, mutlak bir çaresizlik bırakacağız.  Evrensel ahlâk ilkelerini ayaklar altına almış, kısa vadeli çıkarlarımızı hayatlarının önüne geçirmiş olacağız.

İklim değişiyor; çözümlerimiz ve vaktimiz varken harekete geçmemeyi vicdan kabul etmez. Bizler, sıradan insanlar olarak, doğaya bakış açımızı ve önü alınmaz bencilliğimizi değiştirme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Artık doğayla barışma zamanının geldiğini! Bu değişimi gerçekleştirebilecek gücün, hepimizin yüreğinde olduğunu biliyoruz.

Ve şunu da biliyoruz: Şimdi başaramazsak, her şey bitecek. Oyun bitecek. Barış, sonsuz bir hayal olarak kalacak. Karşımızda, yeni ve farklı bir “düşman” var çünkü – Hayatta yaptığımız başka her şeyi anlamsız kılmaya yetecek büyüklükte bir belâ.

İklim değişiyor ve sosyal adaletsizliği kat be kat artırıp derinleştiriyor. Toprağın sağlığı ve suyun saflığı, yeryüzü toplumlarının ayakta kalıp kalamayacağını gösterecek olan son ölçüler artık... Gezegen sürekli uyarıyor. Ama gözler kör, kulaklar sağır kalmaya devam ederse, kibir denen şeyin ne büyük bir felaket olduğunu yakında hepimiz öğreneceğiz...

İşte onun için, vicdanı olan tüm yurttaşlarımızı, elde hâlâ çözüm imkânı varken, gezegeni kurtarma seferberliğinde kendi payına düşeni yapmaya, bu büyük sorumluluğu paylaşmaya çağırıyoruz.

İklim daha fazla değişmeden biz değişelim, çözümün parçası olalım.

Manifestonun ilk imzacıları

Kampanyanın başladığı ana kadar manifestoyu imzalayan kuruluşlar

Recent signatures

1. Reached 9,000 signatures

Supporters

Reasons for signing

• mustafa dalkılıç BALıKESIR, TURKEY
      • 26 days ago

yazık !

• Nilay BOZKURT İZMIR, TURKEY
      • about 1 month ago

Bu kamyanya benim için değil herkes için önemli bir kampanya.

• Can Turgut ANKARA, TURKEY

Ya geleceğimiz nolacak

• filiz izem yenigün İSTANBUL, TURKEY

ÖNEMLİ ÇÜNKÜ, ÖNEMLİ!!!

• adil menemencioğlu ISTANBUL, TURKEY

Because I am living here

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organising tools. Find out how to get started.