Fatih Belediyesi @Mustafa___Demir: Edirnekapı'da bir sokağa Turgut Uyar'ın adı verilsin. #TurgutUyarSokağı
  • Petitioned Mustafa Demir

This petition was delivered to:

Fatih Belediye Başkanı
Mustafa Demir

1. Arzu AKGÜN
    2. Petition by

Arzu AKGÜN

İstanbul, Turkey

Turgut Uyar, Edirnekapı’daki günlerini anlatırken yaşadığı sokaklardan biri olan Aktar Kerim Sokağı için şöyle der; “İnsanın inanacağı gelmiyor! Bu dünyada Kerim adlı bir aktar yaşasın ve iyiliğinden midir kötülüğünden midir, bir sokak onun olsun”

Diyorum ki, Aktar Kerim Sokağı var, Rıfat Efendi Sokağı var, Cemal Süreya Sokağı da var neden Turgut Uyar Sokağı yok? Turgut Uyar'ın adının yıllarca yaşadığı ve sayısız şiirini adadığı Edirnekapı'da bir sokağa verilmesini talep ediyorum.

Turgut Uyar ilk şiirlerini Edirnekapı surlarında oturup yazmış, hatta ağabeyinin bu şiirin vezni bozuk demesi üzerine “o zamanlar vezin nedir bilmiyordum ama ağabeyime inanıyordum” dediğini anlatır. Şiirlerinde bir süre Balat’ın yukarısında, Molla Aşkı mahallesinde yaşadığını, Hırka-ı Şerif İlkokulu'na gittiğini, Meymenet Sokağı’ndan geçtiğini ama en çok Vaiz Sokak’taki günlerini ve en çok da Edirnekapı’yı anlatır.

“Edirnekapı’ya Edirnekapı’dan girilirdi, ya da çıkılırsa Edirnekapı’dan çıkılırdı. O zaman kapıydı, gerçek bir kapıydı, sürgüleri bile üstünde belki de bana öyle gelirdi. Sürgüleri akşamları sürülen, dövme bakır bir kapı. Mihrimah Sultan’ın incecik minaresi ile karşı karşıya.”

Sonra “Vaiz Sokak! Bahriye’nin, Toma’nın, Evdoksiya’nın (teni ak, saçı karaydı), Vasso’nun, Nimet’in sokağı!” demiş şair, ama bence en çok Turgut Uyar’ın çünkü Vaiz Sokak hele de Vaiz Sokağı Numara 70 denince akla onun dizeleri geliyor. “Sokağımız Arnavut kaldırımı/ Evimiz ahşap iki oda/ Daha iyisi de olabilirdi ya/ Şükür buna da”

Size Turgut Uyar'ın adını bir sokağa vermek için başka bir neden daha söyleyeyim mi?

Turgut Uyar’ın babası çok iyi bir hattatmış, Ankara’nın ilk sokak levhalarını geceler boyu çalışarak Latin alfabesi ile ilk o yazmış. Belki diyorum, Turgut Uyar’ın da sokakları, sokak isimlerini sevmesinin nedeni biraz da bundandır.

Artık Turgut Uyar’ın da bir sokağı olsun. Çünkü şairin de dediği gibi “Dünyaya her yeni gelene bir yer! Her yerde! Edirnekapı’da bile” İlk önce de şairlere.

Recent signatures

1. Reached 500 signatures
    2. “Turgut Uyar” sokağı… Elif Key, Habertürk

Serdar Paktin
      Petition Organiser

Bir işaret gibi Change.org’dan gelen e-mail. Konu kısmında yazan: İstanbul’da, Turgut Uyar Sokağı. Arzu Akgün başlatmış kampanyayı. İmzalarsanız kampanya Fatih Belediyesi’ne ulaşacak. Olur ya, belki de verilir İstanbul’da Turgut Uyar’ın adı Edirnekapı’da bir sokağa? Uyar gençliğini, ilk aşklarını, dizelerini emanet etmiş o sokaklara. Belki ünlü Arz-ı Hal’ini de bir akşamüstü kaldırıma çöküp yazdıysa.

3. Reached 250 signatures

Supporters

@elifkey

03 Apr, 2013

turgut uyar sokağı http://t.co/2fcgrYUseH

elifkey
    75.8k followers

Reasons for signing

• Ömercan Gezginci SAMSUN, TURKEY
      • 29 days ago

Fenerbahce Candır.

• Fatma Ülker ANTALYA, TURKEY
      • about 1 month ago

Onlarca gereksiz adam sokağı varken turgut uyar için geç kalınmış.....

• Burcu Kılıç TüRKIYE İSTANBUL, TURKEY
      • 3 months ago

Çünkü değerli şarimizin yaşatılması adına güzel bir girişim olacak.

• Şeyma Sakallı İSTANBUL, TURKEY
      • 3 months ago

Mezarında yaşatmadığınız insanın ismi bari sokaklarda yaşasın!

• müjde subaşı İSTANBUL, TURKEY
      • 6 months ago

o çok iyi bi şair

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organising tools. Find out how to get started.