Njohin 1988 masakrën iranian si krime kundër njerëzimit
  • Petitioning Ban Ki-Moon

This petition will be delivered to:

UN Secretary General
Ban Ki-Moon
The UN High Commissioner for Human Rights
Navi Pillay

Njohin 1988 masakrën iranian si krime kundër njerëzimit

1. Petition by

Foreign Affairs Committee of the National Council of Resistance of Iran

Masakra e të burgosurve politikë iranianiane ne 1988

Vala e madhe e ekzekutimit të të burgosurve politikë në vitin 1988 është rasti më i keq i shkeljeve të të drejtave të njeriut në Iran. Khomeini deklaroi në korrik të atij viti: "Këta të burgosur të cilët kanë insistuar dhe vazhdojnë të këmbëngulin në pozicionin e tyre për të mbështetur Monafeqin (Mojahedin) janë Mohareb (armiqte e Perëndisë) dhe janë të dënuar me vdekje. Nëse personi në çdo fazë ruan mbështetjen e tij / saj për Monafeqin (Mojahedin), dënimi është ekzekutimi. Asgjësoimi I armiqve te islamit duhet te jete menjëhershem ... "
"Komitetet vdekjes" u formuan në të gjithë vendin që rezultuan në ekzekutimin e 30.000 të burgosurve politikë shumica e të cilëve ishin aktivistët e Organizatës Pupullore te Muxhahedineve të Iranit te cilet refuzuan të tërhiqetshin nga pozita e tyre.

Një krim kundër njerëzimit kohë për të sjellë fajtorët para drejtësisë

Amnesty International lëshoi një deklaratë në vitin 2007, duke thënë: "Autorizimi për ekzekutimet u urdhërua nga nivelet më të larta të udhëheqjes iraniane ... Amnesty International beson se këto ekzekutime janë krime kundër njerëzimit ... Ekzekutimet e 1988 duhet të jenë objekt i një hetimi të paanshëm dhe të pavarur, dhe të gjithë ata që ishin përgjegjës të sillen para drejtësisë dhe të marrin dënimin e merituar ".
Derisa kriminelë te luftës të Luftës së Dytë Botërore janë ende duke u ndjekur penalisht, ata që janë përgjegjës për masakrën e vitit 1988 janë ndër zyrtarët më të lartë të regjimit iranian dhe vazhdojnë të përdorin "Moharebeh" (armiqësine me Perëndinë) si një mjet gjyqësor për dënimet me vdekje kundër Disidentëve.
Sjellja e atyre që janë përgjegjës për këtë krim të madh ndaj drejtësisë është thelbësore për të parandaluar një përsëritje të këtyre krimeve monstruoze dhe krimet kundër njerëzimit. Tërë bashkësia ndërkombëtare ka një përgjegjësi të përbashkët për këtë qëllim

Thirrje për hetim nga OKB-koha për të vepruar

Me rastin e 25 vjetorin te kësaj masakre, ne nxisim Komisionerin e Lartë të OKB për të Drejtat e Njeriut, të Drejtave të Njeriut, Këshillin dhe Raportuesin Special mbi gjendjen e të drejtave të njeriut në Iran për të formuar një komision hetimor në lidhje me masakrën e vitit 1988 dhe për te derguar Dosjen e këtyre krimeve Këshillit të Sigurimit të OKB-së menjëherë. Këshilli i Sigurimit duhet të formojnë një gjykatë të posaçme për të dëgjuar këtë rast dhe për të ndjekur penalisht kryeorganizatoret të saj dhe të njohë një ditë si masakra e të burgosurve politikë në Iran në vitin 1988

Lexo më shumë:

Ekzekutimet filluan fund të korrikut dhe vazhdoi në gusht dhe shtator në burgje të ndryshme dhe qytete dhe nganjëherë vazhdoi deri në fund të vitit. Raportuesi i OKB-së për Ekzekutimin shkroi në vitin 1989 raportin e tij: "Më 14, 15 dhe 16 gusht 1988, 860 kufoma u transferuan nga burgu Evin në Varrezat Zahra Behesht." Një numër i madh i dëshmitarëve të kësaj masakre aktualisht banojnë në Kampin Ashraf dhe Liberty në Irak dhe regjimit iranian është duke u përpjekur për të vrarë ata.

Si te ndihmohen:
Te nxisin Kombet e Bashkuara (Presidentin e Këshillit të Sigurimit, Sekretarin e Përgjithshëm, Komisionerin e Lartë për të Drejtat e Njeriut, dhe Raportuesin Special mbi situatën e të drejtave të njeriut në Iran) përmes dërgimit të letrave, mbajtjes së takimeve, ... për të formuar një komision hetimor në lidhje me masakrën e prej 30.000 të burgosurve politikë në Iran në vitin 1988 dhe të njohin një ditë në kujtim të viktimave. OKB duhet të formojnë një gjykatë të posaçme për të dëgjuar këtë rast dhe për të ndjekur penalisht organizatorët e saj dhe autorët.
Thirrje të gjithë avokatëve mbrojtës dhe të drejtave të njeriut në nivel ndërkombëtar të bashkohen me ne për themelimin e kësaj gjykate dhe hetimin e çështjes së masakrës së 1988 dhe ndjekjen penale të atyre që janë përgjegjës.
Te nxisin parlamentet e të gjitha vendeve demokratike të njohin masakrën e 1988 si krim kundër njerëzimit dhe genocid, duke miratuar një rezolutë dhe të kërkojnë që rasti të trajtohet nga Këshilli i Sigurimit.

Recent signatures

Supporters

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organising tools. Find out how to get started.