Adalet Bakanı ve Başbakan'a : Urfa Siverek'te çıkan insan kemiklerine ilişkin soruşturma derinleştirilsin
  • Petitioning Sadullah Ergin

This petition will be delivered to:

Adalet Bakanı
Sadullah Ergin
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan

1. İHD İstanbul Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon
    2. Petition by

İHD İstanbul Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Istanbul, Turkey

Urfa Siverek’te çıkan kemiklerin takipçisi olacağız!

Urfa’nın Siverek ilçesinde imara açılan bir arazide yapılan temel kazısı sırasında işçiler çok sayıda insan kemiği ile karşılaşmış, bu durumu emniyete bildirmişlerdir. Olay Savcılığa intikal etmiş, yapılan kazıda 30’a yakın iskelet ortaya çıkmış, bunlar Savcılık tarafından incelenmek üzere götürülmüştür.

Bu kazıdan ancak 2-3 gün sonra haberi olan İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi, 4 Eylül 2013 tarihinde görgü tanıklarıyla birlikte suç duyurusu dilekçesiyle Savcılığa başvurmuştur. İHD Urfa Şube kendilerinde 1992-1997 yılları arasında bu bölgede gerçekleşen 35’e yakın gözaltında kayıba dair başvuru olduğunu belirtmiş, bu kayıp ailelerinden DNA örneği alınarak çıkan kemiklerle karşılaştırma yapılmasını ve cenazelerin ailelere teslim edilmesini talep etmiştir. Savcılık görüşmede olayın takipçisi olacağı sözünü vermiştir. İHD Şube Başkanı Cemal Babaoğlu 5 Eylül tarihinde kazı yerinde yaptıkları incelemede yerden 70 cm derinlikte, gözle görülebilir şekilde pek çok kemiğin halen kazı alanında bulunduğunu açıklamıştır. Mezarlık olarak kullanılmayan bu bölgede çıkan kemikler toplu bir mezarın varlığına işaret etmektedir.

Bizler bu soruşturmanın derinleştirilip hakikatlerin bir an önce açığa çıkartılmasını talep ediyoruz. Bunun için:

• Alanda kapsamlı kazılar yapılana kadar tüm inşaat çalışmalarının durdulmasını,

• Kazıların delilleri yok eden inşaat makineleri ve kepçe ile değil, arkeolojik yöntemlerle bağımsız adli tıp uzmanlarının ve arkeologların gözetiminde yapılmasını,

• Soruşturmanın gidişatı hakkında kayıp yakınlarının ve toplumun düzenli ve şeffaf biçimde bilgilendirilmesini,

• Sorumluların bir an önce ortaya çıkartılmasını ve dönemin başbakanı Tansu Çiller dahil, Urfa valisi, emniyet müdürü ile cumhuriyet başsavcısının görevini etkin şekilde yapmadığı için ayrıca soruşturma kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Recent signatures

1. Reached 2,500 signatures

Supporters

Reasons for signing

• melis gebeş İSTANBUL, TURKEY
      • 8 months ago

geçmişle yüzleşip adalet tesis edilmeden barış da inşa edilemez

• rahim cihan HOPA, TURKEY
      • 9 months ago

ınsanlık onuru ve o cınayetlerın kımler tarafından ışlendıyının açığa açığa çıkması ve sorumlular cezalandırılması ıçun

• mehmet varol tanış İSTANBUL, TURKEY

hak için

• Halit aydın SIIRT, TURKEY

çok önemli

• arif birsen DIYARBAKıR, TURKEY
      • 9 months ago

karanlığa bir mum yakmak için

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organising tools. Find out how to get started.