Uluslararası Yüzme Federasyonu: Elham'ın rekoru kayıtlara geçsin #İranKadınaHakkınıVer @fina1908
  • Petitioning Dr. Julio D. Maglione

This petition will be delivered to:

Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) Başkanı
Dr. Julio D. Maglione

1. Petition by

Rozhin Mohammadi

Boston, MA

Elham Asghari, Hazar denizinde 20 km yüzme rekoru kıran ilk İranlı kadın olarak 11 Haziran 2013 günü tarihe geçti! Fakat, rekorun kayıtlara geçmesi söz konusu olduğunda, Elham büyük bir haksızlığa uğradı. Rekoru geçersiz sayıldı.

İran Spor Bakanlığı yetkilileri, Elham’ın rekorunun resmi kayıtlara geçirilmemesine gerekçe olarak, Elham’ın Bakanlık tarafından belirlenen “serbest yüzücü kadınların yüzme kıyafeti yönetlmeliği”ne uymamasını gösterdi. Oysa Elham, yönetmelik tarafından belirtilen “İslami yüzme kıyafeti” ile rekor denemesini gerçekleştirmiş, ve bu sırada yetkililer tarafından gözlemlenmişti.

Elham, o gün performansını kötü yönde etkileyen ve hızını yavaşlatan bu mayoya rağmen, 20 km rekorunu kıran ilk İranlı kadın olmak için yüzüyordu. Yetkililer ise, Elham’ın sudan çıkarken “vücudunun kadınlığını gösteren yerlerinin” görünür halde olduğunu ve bu yüzden rekorunun resmi kayıtlara geçemeyeceğini söyledi.

Ben bu ayrımcılığı yakından biliyorum! İran’da doğup büyümüş ve aktif olarak kadın hareketlerinde yer almış bir aktivist olarak iyi biliyorum ki, İran’da her geçen gün kadınların hakları ve özgürlükleri daha da kısıtlanıyor. İran’da kadın sporcular her gün biraz daha susturuluyor, baskılanıyor! İşte bu yüzden, Uluslararası Yüzme Federasyonu’ndan (FINA) İran Yüzme Federasyonu’nun Elham’ın rekorunun resmi kayıtlara geçirmesini istemesi için bu kampanyayı başlattım.

Elham Asghari, Hazar Denizi’nde 8 saat yüzdü ve 20 km serbest yüzme parkurunu tamamladı.

Elham’ın yüzdüğü alan sadece kadınlara ayrılmıştı ve o, hızını kesen, hareketlerini engelleyen kapalı mayosuna rağmen rekor kırmayı başardı! Elham verdiği bir röportajda, “sudayken, kıyafetlerim bir astronot kıyafeti gibi ağırlaşmıştı, ama başka seçeneğim yoktu” diyor.

Elham’ın arkadaşlarından biri, rekora yüzerken giydiği kıyafetin, 2008 yılında ilk rekorunu kırarken giydiği kıyafetin aynısı olduğunu söylüyor. İran Spor Bakanlığı’ndan yetkililer yaptıkları açıklamada, Elham’ın giydiği kıyafet İslami şartlara uygun olsa dahi, rekoru resmi kayıtlara geçirmenin şeriata aykırı olduğunu dile getirdi.

19 Temmuz’da Dünya Yüzme Şampiyonası yapıldı ve İranlı yüzücülerden hiçbiri bu şampiyonaya katılamadı. Esasında İran’da sayısız başarılı yüzücü ve su sporları alanında yoğunlaşan kadın sporcu var fakat hiçbiri uluslararası yarışmalara katılma hakkına sahip değil.

Bu durumun bir an önce değişmesi ve özgür bir spor ortamının İran’da yaşanabilmesi için, Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) yetkililerinden Elham Sadat Asghari’nin rekorunun resmi kayıtlara geçirilmesi ve bütün İranlı sporcuları desteklenmesi için İran İslam Cumhuriyeti Yüzme Federasyonu’nu derhal uyarmasını talep ediyorum.

Desteğiniz ve dayanışmanız için teşekkür ederim.

NOT: Kampanyayı imzaladıktan sonra Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak daha çok kişinin destek vermesini sağlayabilirsiniz.

Recent signatures

1. Reached 250 signatures

Supporters

Reasons for signing

• SILA KURŞUN ÇORUM, TURKEY
      • 7 days ago

Hak etti bu yüzden hakkını almalı.

• Melike Özdemir ANKARA, TURKEY
      • 2 months ago

Eşitlik herkes için eşitlik

• Kaan Çinar ÇANAKKALE, TURKEY
      • 2 months ago

Bu nasıl bir rezilliktir ya ah nerde o 80 öncesi İran!!!

• EFE ŞENOĞLU İZMİR, TURKEY
      • 3 months ago

21 yüzyıla böyle bir gericilik yakışmıyor.

• naz başdaş İSTANBUL, TURKEY
      • 4 months ago

herkesin eşit haklara sahip olduğunu ve kurallara uyduğu halde sadece bi bayan olduğu için kayıtlara geçmediyse karşıyım

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.