Rektörler Bisiklete Binsin #rektorlerbisiklete @cbabdullahgul‬‬‬ @cetinsayag‬‬‬
  • Petitioned Gökhan Çetinsaya

This petition was delivered to:

YÖK
Gökhan Çetinsaya
168 TC Üniversitesi
Rektörler
TC Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül

Rektörler Bisiklete Binsin #rektorlerbisiklete @cbabdullahgul‬‬‬ @cetinsayag‬‬‬

1. Ozan Mercan
    2. Petition by

Ozan Mercan

Istanbul, Turkey

Eğitim ve bilim geleceğe yatırımdır. Bu konuda tasarruf, geleceğe yapılacak yatırımın kısılmasıdır. Kalkınmanın iyi yetişmiş insan gücüne bağlı olduğunu bilmeyen kalmamıştır; üniversite Rektörlerimiz dışında. Maddi yetersizlikler zaten yükse'kokullar için büyük bir dert iken, var olan maddi kaynağın da, eğitim yerine yöneticilerin zevkleri ve kişisel ihtiyaçları için kullanılması, eğitimde ve bilimde maddi ve etik sıkıntıları arttırmaktadır. Teknik yetersizlikler, uluslararası deneyim eksikliği, öğretim üyeliğinin ve özellikle de araştırma görevliliğinin güvenceden ve ekonomik çekicilikten uzak olması, bilimsel araştırmaların desteklenmemesi ya da desteğin yetersiz olması gibi problemlerin temelinde maddi imkansızlıklar vardır hep. Peki, sorun ödenek yetersizliğinde mi, yoksa gelen paranın kime gittiğinde mi?

“Üniversitenin olanakları ve prestiji, kişi veya grup çıkarları için kullanılamaz.” Bu cümle çoğu üniversitenin etik ilkelerinde yazmaktadır.

Üniversitelerdeki yolsuzluk miktarları dikkat çekici boyutlarda: 33 milyon Türk Lirası. Bu miktarı oluşturan kalemler ise promosyonlar, harçlar, alım yolsuzlukları, üniversitelere ayrılan ödenekler - ödediğimiz vergilerin eğitime aktarılması gereken kısmı-. 33 milyon lira, genç beyinlerin eğitimi için kullanılmayıp, bazılarının cebine girmiş, bazı kişilerin de konforu ve lüks sevdası için harcanmıştır. Eğer bu miktar yolsuzluk çarkından geçmeden halkın hizmeti için kullanılsaydı, ilk bakışta sahip olabileceklerimiz:

• 4 tane orta büyüklükte hastane,
• 200 sağlık ocağı,
• Depremzedelere 300 konut,
• 55-60 civarı okul.

Dikkat çeken bir diğer husus, üniversitelerde resmi hizmete sunulmuş makam araçlarının marka ve modelleri. Üniversite ödenekleriyle alınan bu araçlar, sadece emrine verildikleri kişinin hizmeti altındadır. Üniversitenin ya da öğrencinin ihtiyaçlarına bir fayda sunmamaktadır. Ödenek sıkıntısı çeken üniversiteler varken, kısıtlı malzeme ile deney yapmaya çalışan öğrenciler varken, üniversitelerin kaliteli eğitim için sürekli geliştirilmesi, sürekli yatırım yapılması gereken kurumlar olduğu gerçeği elimizde varken… Elimizde bu problemleri giderecek maddi imkân da varken: Neden?

Yolsuzluk miktarının tekrar eğitime harcanma süreci çok uzun sürecektir; ancak üniversitelerde kullanılan lüks makam araçlarının, ihtiyacı karşılayacak araçlar ile takas edilmesiyle kazanılacak ekstra gelir, bu sürecin geri dönüşü en hızlı unsuru olacaktır. Aynı zamanda yapılan bu hareket, öğretim görevlilerinin, öğrencilerin ve halkın gözünde düşmüş olan güvenilirliği de tazeleyecektir.

Daha temiz bir üniversite geleceği için, daha şeffaf bir yönetim için: Rektörler Bisiklete Binsin.

İlk adım rektörlerimiz lüks makam araçlarını satsınlar ve gelecek olan para ile de üniversitelerimizin en öncelikli ihtiyaçlarını karşılasınlar. Bununla beraber bankalardan alınmış promosyonların nerelere harcandığı tüm şeffaflığı ile kamuoyuna açıklansın.

Recent signatures

1. Reached 100 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Aslı Atılgan ADANA, TURKEY
      • over 1 year ago

Çünkü 9buçuk yıldır üniversiteden mezun olmaya çalışıyorum.tam 8 sene sonra bütün yönetmelik değişti.artık mezun olmak için önümde bi engel yok gibi gözüküyor ama aslında böyle değil.hep göz boyama amaçlı çalışmalar.daha da yazarım ama şu an pek mecalim yok :) sizleri seviyorum

• Karl Marx GERA, GERMANY

mezarımdan kalkıp gelicem

• aykut polat İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Torunlara güzel bir dünya bırakmak.

• elif buket akan ANKARA, TURKEY
      • over 1 year ago

öğrencilere iyi bir örnek olabilir.

• Gökçe Özsu İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Kullandıkları araçlar hem çevreyi kirletiyor hem de gereksiz harcamalara neden oluyor.Arabanın alınma maliyetinden bahsetmiyorum bile.O harcamaları yapacaklarına üniversitelerini daha iyi koşullara getirmeye çalışmaları daha önemli.

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.